Wasmachine Bosch wae28326nl/46 printplaat kapot?

Davi-d

  • #1
Hallo,
Ik heb jullie hulp nodig:
Bij het vervangen van de koolborstels is er vermoedelijk water bij de printplaat geraakt. De machine heeft op zijn kant gelegen. Ik krijg nu de foutmelding F63. Ik ben bang dat er een kortsluiting was maar ik weet niet of dat zichtbaar is op een printplaat.

2938122E-47B3-43D7-804B-8A93975F497F.jpeg


Op de foto is te zien dat er een gedeelte een beetje zwart verkleurd is, betekend dit dat de printplaat nu helemaal kapot is?
Bedankt alvast,
Gr David

B2BFD0B5-8685-498E-B055-805B99AB0ECF.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De foto werd door de forumsoftware sterk verkleind en daardoor is niet heel goed te zien hoe het zwart verkleurde deel eruit ziet. Als het is wat ik denk, dan is het 'roet'aanslag, veroorzaakt door koolstof uit de lucht, die aangetrokken wordt door de hoge gelijkspanningen op bepaalde plekken op de printplaat en kan dat helemaal geen kwaad. En zal zeker niet de oorzaak van het probleem zijn. Als het goed is kun je dat koolstof er zo af borstelen met een klein kwastje of penseeltje.

F63 betekent bij de meeste Bosch wasmachines een communicatiestoring tussen vermogenselektronica (de printplaat die je op de foto toont) en de bedieningsmodule. Het zou kunnen zijn dat er een kabeltje niet goed vastzit op één van de twee modules.

Ook denkbaar is, dat er inderdaad water op de printplaat is gekomen en daardoor een tijdelijke of blijvende storing heeft veroorzaakt. Tijdelijk zou betekenen dat de machine het na een nachtje drogen weer zou moeten doen.

Blijvend betekent dat er door het vocht een (hogere) spanning tussen twee printbanen is overgesprongen en er daardoor een component (permanent) beschadigd is geraakt. Dan ben je verder van huis, want niet alleen kost zo'n printplaat een lieve duit, bovendien is het niet ondenkbaar, dat die spanning via de verbindingskabel ook op de bedienmodule terecht is gekomen en daar ook beschadigingen heeft aangericht. Probleem is dat het niet te bepalen is waarop welke schade is veroorzaakt (indien inderdaad van toepassing). Dat zou dan in feite het einde van de machine betekenen...
 

Davi-d

  • #3
Dankjewel Kees voor je uitgebreide antwoord! Ik zal alles weer in elkaar zetten nu en hopen dat het maar een tijdelijk defect was, maar ik vrees voor een permanente beschadiging. Hieronder nog een uitvergroting van de ‚zwarte‘ plek op de printplaat.
0646762D-BE16-4718-9AC0-2BAD073EA0BF.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De nieuwe foto heb ik in een fotobewerkingsprogramma even wat lichter gemaakt:

lichter gemaakt.jpg


Dat is overduidelijk het effect dat ik al ettelijke keren heb gezien op foto's van printplaten van allerlei witgoed apparatuur. Op de betreffende printbanen staat ca 325V gelijkspanning en dat trekt koolstof uit de lucht aan. Absoluut uit te sluiten als oorzaak.

Heb je ook even gekeken of de verbindingskabel tussen vermogensmodule en bedieningspaneel aan beide kanten goed in de connectoren zit? Je weet maar nooit... Let op: Niet op een andere plek erin steken en de stekkertjes niet omdraaien (voorzover dat al mogelijk is)!
 

Davi-d

  • #5
Beste Kees,
Een nachtje laten drogen was niet voldoende maar toen ik alle stekkertjes gecheckt had deed hij het weer!!
Mijn vriendin was al de hele ochtend naar nieuwe wasmachines aan het kijken…
Bedankt voor je reacties, ik heb er iets van geleerd!
Gr David
33ADDB5A-958C-43B3-8F89-68BD18394CC9.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Davi-d schreef:
...maar toen ik alle stekkertjes gecheckt had deed hij het weer!!
Dat is een heel goed bericht en een goed begin van het jaar! :prima:
Bedankt voor de terugmelding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu