Wasmachine afvoer overstroomt

MerelD

 • #1
Beste klussers,

Vandaag heb ik mijn eerste wasmachine aangesloten. De afvoer is een pvc buis van ongeveer 40 mm (buiten) en 32 mm (binnen) dikte die uitloopt onder het doucheputje. Het gaat om een standbuis. Tijdens het testprogramma begon de afvoerbuis bovenin te overstromen of overlopen. Het eerste beetje water gaat nog goed, maar uiteindelijk wordt het teveel en stroomt het over. Uiteindelijk stroomde het zelfs over bij de cv-buis in de kast ernaast.
Nu zit de buis vrij hoog, een stuk hoger dan de aanbevolen 80-100 centimeter, maar het water stroomt wel gewoon omhoog dus dat lijkt het probleem niet te zijn. Nu lees ik op verschillende fora dingen over beluchtingskranen en sifons. Ik heb begrepen dat een sifon een soort zwanenhals is. In mijn afvoer zit geen sifon, zie foto. Kan dit het probleem zijn? En hoe moet ik dat dan oplossen? Of is er nog iets anders aan de hand?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!
Bedankt!


image0.jpeg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • MerelD

  • #2
  Toevoeging: er is tevens een stuk afvoerbuis van 1.60 meter lang dat slechts 5 cm afloopt..... Bijna horizontaal dus.

  image20.jpeg image1.jpeg
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Zit de afgaande buis van deze afvoeren niet gewoon verstopt?
   

  MerelD

  • #4
  Ik heb zojuist al geprobeerd er heet water er in te gieten. Ik kan horen dat het helemaal tot beneden doorloopt. Wel langzaam op dat horizontale stuk maar dat kan ook komen doordat dat stuk horizontaal is dacht ik. Wat kan ik nog meer doen om te checken of het verstopt is en om het te ontstoppen? Wat is de beste manier?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Tuinslang in de afvoer en kijken of het goed wegloopt. Of anders een ontstoppingsveer erin.

  Als de afvoer gewoon niet voldoende wegloopt dan is de kans groot dat er een verstopping zit. Zou niks met een horizontaal stuk te maken moeten hebben.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Het is in de wasmachine wereld een race om het water weg zo hard mogelijk af te pompen. Mocht je afvoerbuizen voorheen geen problemen hebben gegeven is de kans groot dat je die nu wel hebt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  De pijp waar de afvoerslang nu in zit loopt met een bocht naar links, haal die bocht weg en leg een nieuwe pijp recht boven de standpijp, een behoorlijk stuk weerstand vis dan verdwenen.
   

  Kluskoppel

  • #8
  De 90 graden bochten zijn ook niet bevordelijk voor de doorstroomsnelheid, 45 graden zou beter zijn denk ik? Er kan dan makkelijker lucht stromen waardoor het water sneller weg kan lopen.
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  ben wel nieuwsgierig hoe de leiding zit als ie daar in de hoek richting de (doucheput) gaat?
  En waar gaat hij heen aan de linkerkant hoe zit dat?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Zou alllemaal geen probleem zijn als die pompen een paar tellen langer bezig zijn. Idem met de electrische bediening van het water dat moet met een knal gebeuren.
   

  MerelD

  • #11
  Bedankt voor de antwoorden iedereen!

  We zijn nu bezig met soda en een veer. Mocht dat allemaal niet helpen, dan is het omleggen van de afvoer de laatste optie denk ik. Met een tuinslang voert hij het wel snel genoeg af. Het ligt dus inderdaad aan de enorme kracht en snelheid waarmee de wasmachine het afvoert.
  Voor degene die zich afvroeg hoe het zit onderin bij het doucheputje: geen idee. Links gaat hij naar de cv-ketel, waar hij gisteren ook overstroomde. Het water liep dus uiteindelijk niet alleen naar rechts (zoals het hoort) maar ook naar links. Ik heb een tekening gemaakt waarop dit hopelijk te zien is.


  image30.jpeg
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  De buizen vervangen met grotere diameters zover je er gemakkelijk bij kan.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  douche afvoer is dit een douche put of een douche bak ken je daar bij komen daar zit iets wat ook problemen kan geven.
  Ook slibt de leiding wat dicht door de cv ketel geeft drap aanslag.
  Je kan de leiding laten zakken en een 45 graden y-stuk plaatsen zodat cv daar op aan kunt sluiten de bochten allemaal dubbel 45 graden maakt beter gestroomlijnt
  en net zo wat @ Jan zei de aan sluiting was machine in standbuis zet zie tekening.
  Naamloos.jpg
   

  MerelD

  • #14
  Bedankt voor de antwoorden wederom!
  Na een hoop soda en een veer voert het water nu goed af. Als het nu binnenkort toch weer fout gaat, zal ik zeker overwegen om uw ontwerp te gebruiken, @Henk253!
   

  cool1

  • #15
  ik vind de positie van de wasmachinekraan merkwaardig ?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Is idd. merkwaardig en mag ook niet, de kraan moet haaks zitten, zoals hij nu zit sluit de terugslagklep niet vanzelf af.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu