Wasmachine aansluiten in de kelder

Nana

  • #1
Goedendag,

Momenteel ben ik bezig met de zoektocht naar een andere woning. Nu heb ik een woning naar mijn zin gevonden, maar hier is geen wasmachine aansluiting. De woning is direct boven de eigen kelder en hier zou eventueel een aansluiting gemaakt kunnen worden. Nu heb ik geen idee of dit goed te doen is. Er moet dus door een betonnen vloer geboord worden. Vervolgens zou de wasmachine net onder het riool zitten wat zou betekenen dat er iets aangesloten moet worden om het water omhoog te pompen.
Is er iemand die mij zou kunnen zeggen wat de kosten van zoiets zijn voor ik ga bieden? En is het erg moeilijk om te doen? Ik heb een vader die vrij handig is, maar ik weet niet of dit voor een hobbyklusser te doen is. Ik heb zelf echt geen verstand van dit soort dingen dus ik hoor graag jullie reacties.
Alvast bedankt,
Nana
 

Fiesiekus

  • #2
Een wasmachinepomp heeft een bepaalde opvoerhoogte en dat is meestal niet bijster veel. Het hangt dus een beetje van de rioolhoogte en type wasmachine af of het waswater ver genoeg omhoog komt.

Simpel alternatief is een aparte plastic bak naast de wasmachine (waarin ie loost) met daarin een dompelpomp. Die pomt het water als een speer een meter of 2 omhoog, met gemak.

Ander punt is wel: is er een goede plek om de wasmachine door te voeren?
 

Pigion

  • #3
Als je met een 2e pomp gaat werken, hou je altijd een restant water in de bak van de klokpomp. Dat gaat lekker meuren.
Je kan proberen de wasmachine 1 m hoog te plaatsen. Da wasmachinepomp kan het water dan waarschijnlijk in het riool pompen.
Ik ben alleen een beetje angstig als het rioool om één of andere reden omhoog komt. Dan heb je de smeurrie in de kelder. Terugslagkleppen zijn niet altijd betrouwbaar......
Misschien een dure plastic afsluiter ertussen ( € 60,-)...., wel openen Voor het wassen en sluiten NA het waseen.
Pigion
 

Millew

  • #4
Voor het boren van een gat in de betonvloer kan je een diamantkernboormachine huren, maar je kan het ook laten doen. Zie ook Afzuigkap doorvoer in betonnen muur.
Als je een extra pomp nodig hebt om het water hoog genoeg op te pompen, kan je ook in de slang een extra wasmachinepomp aansluiten, welke tegelijk met de pomp in de wasmachine gaat lopen. Je zal hiervoor een verandering moeten aanbrengen in de wasmachine.
Misschien is het ook mogelijk om de wasmachinepomp te vervangen door een type met een grotere opvoerhoogte.
Met het vergroten van de opvoerhoogte, d.m.v. een extra pomp of sterkere pomp, loopt, vanwege de grotere lengte van de slang, wel meer water dan normaal terug in de wasmachine als het pompen stopt.
Het voordeel is dat het een 'gesloten' circuit is, dus geen nare luchtjes uit een verzamelbak.
Het risico dat bij 'hoog water' in het riool rioolwater in huis komt, kan je vermijden door de afvoer op dezelfde manier te maken, dus met een syphon, die hoog genoeg zit en de slang daar inhangen.

Als je alles zelf doet, eventueel m.u.v. het gat boren, dan heb je alleen materiaalkosten. Dat zal wel meevallen.
Of je vader het kan doen, kan je beter aan hemzelf vragen. :D
 

Fiesiekus

  • #5
Zou het gewoon simpel doen met een dompelpomp. Het laatste spoelwater is bijna zuiver kraanwater.
 

Millew

  • #6
Het laatste water is wel bijna zuiver kraanwater, maar er blijft ook altijd een restje water (en prut) van de eerdere was- en spoelbeurten in de verzamelbak staan.
En stilstaand water gaat na verloop van tijd altijd stinken, schoon of niet.

Dit is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ik had vroeger een DOKA in de kelder met ook een verzamelbak en pomp in de afvoer. Ook al ging bij het spoelen van foto's heel veel schoon water door de bak, ik had na verloop van tijd altijd stankproblemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu