Wasmachine op afvoer wastafel aansluiten

Kroepoek27

 • #1
Hoi!

Ik zou mijn wasmachine graag naar de badkamer verplaatsen. De aanvoer is in orde, maar ik zit met de afvoer. Ik zou 'm graag aansluiten op de afvoer van de wastafel. De handleiding (zie bijlage) van de wasmachine suggereert dat zoiets mogelijk zou moeten zijn.

Dit is de huidige situatie:
WhatsApp Image 2023-07-28 at 10.08.32.jpeg


Volgens mij zou ik met zoiets (GAMMA T-stuk t.b.v. wasmachine kunststof 40x40x40 mm | GAMMA) een end moeten kunnen komen, maar ik heb een paar vragen:
1. Maakt het uit op welke hoogte ik de aansluiting plaats? Kan ik het T-stuk ook evt. onder het huidige siphon plaatsen?
2. Als ik 'm boven het bestaande siphon moet plaatsen, dan moet die een stuk omlaag denk ik. Maakt dat nog uit?
3. De T-stukken die ik kan vinden zijn bijna allemaal 40mm. Gaat het problemen geven als ik iets met een verloop van 40->32mm ga doen?

Alvast super bedankt, ik heb hier namelijk helemaal geen ervaring mee en geen zin in natte voeten :D

WhatsApp Image 2023-07-23 at 12.23.43.jpeg
 

Kaajee

 • #2
32mm is wel heel minimaal, helemaal voor een (moderne) wasmachine, maar proberen kan altijd natuurlijk. Dat zou je kunnen doen door nu tijdelijk even de sifon los te halen en dan de wasmachine afvoer slang rechtstreeks in de 32mm afvoer te plaatsen en even een wasje draaien, kijken of het goed afvoert. Blijf er even bij tijdens afpompen ;) ;)

Als dat goed werkt, zou ik een andere sifon nemen, eentje waar een wasmachine ingang op zit, ben je in 1x klaar.
Zo eentje bijvoorbeeld:
Screenshot_20230728_102936_Chrome.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Maar zijn toch dingen die niet passen.
1690537050535.png

Er zit nu een plugbekersifon daar zal je een andere afvoer plug moten nemen en dan kan je wel wat @Kaajee zei gebruiken.
Maar een wasmachine afvoer zit minimaal 60-110 hoog ivm leeg hevelen.
Ook is het heel belangrijk hoe maak je je electrische want voor natte ruimtes gelden veiligheid eisen.
 

Kaajee

 • #4
Klopt wat Henk zegt, alleen hoeven niet alle wasmachines die hoogte per se te hebben. Zoek even op in je handleiding.
 

Kaajee

 • #5
En er zijn ook andere sifons te verkrijgen met een wasmachine aansluiting. Alleen even zoeken naar een variant met een 32mm uitgang, meestal is het 40mm. Die ik aanwees is flexibel en daardoor wel/ook geschikt voor 32mm.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
Voor aansluiten wasmachine heb je nodig: minimaal 40mm afvoer en een aparte groep voor de electra. Als dat er is kun je de wasmachine veilig plaatsen.
 

Kaajee

 • #7
40mm heb je gelijk, maar kan aan wasmachine liggen, dus daarom schreef ik: probeer het even.......
(Ikzelf heb jaren probleemloos wasmachine én vaatwasser én keukenspoelbak gezamenlijk op een 32mm (oud gietijzer) aangesloten gehad)

Aparte groep voor wasmachine hoeft volgens mij niet meer per se. Al vaker voorbij gekomen in dit forum, ook de "specialist" zegt het hier.
 

Kroepoek27

 • #8
Dank voor de (snelle) input! Die siphon ziet er al een stuk de goede richting uit, en ik verwacht dat ik er daarmee in principe wel uit zou moeten komen. (Al ga ik ook nog even achter de electra + afvoerhoogte aan).

Ik dacht als tussenstap voor de slang direct in de 32mm buis eerst maar 'ns gewoon een emmer water in de gootsteen leeg te gooien en te timen (geen idee of dit echt zou werken, maar had een nog iets lagere drempel om te testen).

Het liep eigelijk verbazingwekkend snel weg, maar er kwam wel ineens water beneden tevoorschijn tussen de vloer en het witte spul (voegsel? cement?).

Volgende stap lijkt me dus om dat eruit te werken, maar ik weet niet helemaal zeker wat ik daaronder ga aantreffen. Wat denken jullie? Gewoon maar proberen, of ga ik er spijt van krijgen?

PXL_20230728_085159825.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Zo te zien aan de oude type vloer/wand tegel en het witte spul om je afvoer zal er wel een loden afvoer in de vloer zitten.
Dus die afvoer sluit niet goed af bij 1 emmer water weg gooien.
Dan zul je een goeie water dichte aansluiting moeten laten maken mits dat nog wel.
Dan zul je de buis vrij moeten maken witte spul weg.
 
 • Like
Waarderingen: Kaajee

Kaajee

 • #10
Maar waarom probeer je niet wat ik meteen al schreef: haal je huidige sifon er even tijdelijk af, in dat dan horizontale stuk witte buis wat blijft zitten, stop je de afvoer van de wasmachine, dan draai je een wasje. Als dat goed gaat, hoef je die hele witte buis niet te verwijderen, doe laat je dan lekker zitten en je monteert op die (be)staande buis het nieuw genoemde sifon. Dan nog een keertje testen en fingers crossed.
Dat is het meest eenvoudige en als het niet werkt heb je alleen wellicht een nieuw sifon voor niets gekocht, alhoewel die later ook nog wel bruikbaar kan zijn.

Zo voorkom je geklooi met die witte buis in de vloer, waarvan je inderdaad niet weet wat je daar tegenkomt.

Uiteindelijk: werkt het, dan werkt het, bespaar jezelf dan moeite en potentiële (nieuwe) problemen.
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

 • #11
Oh, sorry, ik las het niet goed. Ik miste het stuk dat er water tevoorschijn kwam, sorry, sorry, sorry.
Tja dan heb je wat meer werk te doen , zie reactie Henk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu