Warmwateraansluiting buiten

Mike8592

  • #1
Beste klussers,
Mijn vriendin heeft een nieuw idee; een bad buiten (zie inspiratiefoto).
Toevallig hebben wij vanaf onze technische ruimte nog een grote, loze pvc buis die naar buiten loopt waar meerdere leidingen in kwijt kunnen.
Hoe zouden jullie een warm en koud waterleiding naar buiten brengen? Waar moet deze afsluitbaar zijn voor vorst en welke leidingen zijn nodig (tyleen mag geen warm water)?
Alle tips welkom! Ik vind alles prima, behalve het vervangen van leidingen door vorst. :-)

E130B68B-C07E-408A-8BCA-611FCEBD178F.png
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De afsluiters plaats je direct na de aftakking, dus binnen. Vergeet niet om EA keerkleppen te plaatsen, deze heb je gecombineerd met kogelafsluiters. Deze voorkomen dat water terug kan stromen.

Zeker in deze situatie waarin je de leidingen maar af en toe gebruik loop je een verhoogt risico op legionella (en dat is wat anders dan salmonella).
 

Mike8592

  • #3
Yes duidelijk! Dus afsluiten zo dicht mogelijk bij de “bron” met keerkleppen. Maar welke leiding kan ik dan naar buiten leggen? Koper lijkt me alsnog wel gevoelig erg voor vorst, of gaat dit goed bij gebruik vorstvrije mengkraan + afsluiten water binnen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dichtbij de bron is volgens de laatste voorschriften ook direct tegen de aftakking aan. Dus T-stuk en daar gelijk tegenaan de kogelkraan met EA keerklep.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een vorstvrije mengkraan gebruik je zodat je het water in de winter niet hoeft af te sluiten. Zie niet waar je die zou kunnen plaatsen in dit verhaal.
Koper kan prima tegen vorst, zolang de buis maar leeg is..

Tyleen kan best wat hebben, tot 60 graden als dat maar niet te vaak is, anders gaat het een stuk korter mee.
Wat ook zou kunnen is binnen een thermostatische mengkraan plaatsen, zodat het water dat naar buiten gaat nu te heet kan worden. Geen douchekraan, maar een 3weg kraan zoals die bij zonneboilers en in de gezondheidszorg gebruikt worden voor de veiligheid.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
@ Jackd

Je bedoelt een doorstroom muurplaat?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nee, een 3weg thermostatische mengkraan.
Doet hetzelfde als een douche mengkraan, alleen dan bedoelt voor een technische ruimte of onder een aanrecht.
In dit geval bedoelt om de tyleen leiding te beschermen. Ook ideaal als kleine kinderen buiten met warm water spelen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Tyleen is niet geschikt voor warmwater. Verder moet je de leidingen zo maken voor de winter dat je ze eenvoudig kunt afsluiten en aftappen tegen het bevriezen.

Dus een aftapkraan in warm- en koud waterleiding en die moet op het laagste punt van de leidingen komen. Dus dat zal dan in de kruipruimte moeten komen o.i.d. Als de aftappunten niet op het laagste punt gemaakt kunnen worden, moet je de leidingen voordat het vorstseizoen begint kunnen leegblazen, bijvoorbeeld met perslucht.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Waarom zou tyleen niet geschikt zijn?

Van een website:
"Tyleen buis 16mm Lengte 10 meter Maximale druk 6,3 bar Max temperatuur water bij druk 6,3 bar is 60 graden. Max temperatuur water bij druk 3 bar is 80 graden"

Kan dus gewoon gebruikt worden als de cv ketel op 60 graden staat.
Een ander voordeel van tyleen is dat het gewoon kan bevriezen, ideaal wel leeg halen, maar echt nodig is het ook weer niet.
De kraan bij het bad buiten zal waarschijnlijk niet tegen vorst gaan kunnen, dus die zal wel naar binnen mogen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
De meeste inlaatcombinaties zijn 8 bar. De druk in de warmwaterleiding kan dus oplopen tot 8 bar en ook de temperatuur kan makkelijk hoger oplopen dan 60 graden. Kortom tyleen is niet geschikt voor deze toepassing.

Een tyleenslang vriest inderdaad minder snel kapot dan bijvoorbeeld koper. Ook tyleen moet je wel aftappen bij vorst. De kans bestaat anders dat de slang uit de koppelingen wordt gedrukt.
 

Mike8592

  • #11
En een geïsoleerde grondleiding sanitair voor warm water (kan tot 95%) in combinatie met tyleen voor koud water? Ik zou dan een mengkraan bij het bad zelf kunnen maken en het water binnen kunnen aan- en afsluiten in de technische ruimte. Alleen hoe kan ik legionella zo goed mogelijk voorkomen? En de leidingen zo leeg mogelijk tappen bij vorst?
 

Lampje45

  • #12
Je krijgt leidingen nooit leeg met perslicht, want als het niveau dusdanig staat, dat de lucht erlangs kan, dan heb je nog steeds een hoop restwater over wat besmet kan raken. Of je graaft de leidingen dusdanig diep in dat je vorstvrij blijft en maakt een ca 75 cm diepe put bij het bad met een vertikale steigleiding waar je ook, op die diepte, de aftappen maakt.

Maar dan nog moet je de vertikale leiding zeer goed isoleren, want Legionella blijft op de loer liggen bij stilstaand water dat niet koud is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Legionellaramp
Of je moet alle leidingen afkoppelen en apart doorblazen met een sponsje, zoals ze dat bij bierleidingen doen.
De ramp bij Grootebroek is wel veroorzaakt doordat water uit een brandhaspel is gebruikt, dus de temperaturen waren echt niet zo hoog.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als tyleen afgetapt moet worden in de winter hoe doen boeren dat dan?
Ik ken voorbeelden dat ze met een brander de slangen ontdooien.

Hoe kan water ooit warmer dan 60 graden worden? Dat zou niet veilig zijn. Sowieso heb ik daar al een extra oplossing voor gegeven.
Eventueel kan er een extra 6 bar overstort geïnstalleerd worden in het deel dat normaal afgesloten is.

Het is maar net hoe geavanceerd het allemaal moet en wat het mag kosten. Voor 2x per jaar een bad vol laten lopen zou ik iets maken dat geen onderdeel is van de vaste installatie.

Wordt het weinig gebruikt, dan maak je eigenlijk een loze leiding. Gebruik je een leiding twee weken niet, dan moet je al gaan spoelen.

ps. ik zou hier zelf niet voor tyleen gaan. maar dan is het risico van vorst een stuk groter en dan is een put met aftap inderdaad een mooie oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Lampje45

  • #14
Jackd schreef:
Als tyleen afgetapt moet worden in de winter hoe doen boeren dat dan?
Ik ken voorbeelden dat ze met een brander de slangen ontdooien.
Ik heb al 50 jaar 2 buitenkranen die aangesloten zijn met Tyleen en in al die jaren ben ik het meerdere malen vergeten, de buitenkranen af te tappen.
En waren ze toch echt bevroren.
Nog nooit is er een slang losgekomen of gebarsten, dus ik denk een prima oplossing als je er niet zeker van bent of het zal bevriezen ja, dan nee.

Maar ik denk dat het meest wijs is om die ideeën van je vriendin, maar om te buigen naar zinniger projecten. Want wat komt er in de praktijk van terecht?
 

Kaajee

  • #15
Eens met de laatste 2 posts en zou ook nog eens goed te rade gaan.
En het anders gewoon met een tuinslang aangesloten op een warmwater kraan gaan oplossen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #16
je zou eventueel een mengventiel kunnen plaatsen binnen zodat je de temperatuur al in kunt stellen voordat deze de tyleen leiding ingaat
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Tyleen vriest minder snel kapot dan koper. Bij mijn vader hebben we op dit moment wel een tyleenleiding aan de buitenkraan zitten die is losgekomen uit de koppeling door de vorst. Ook tyleen moet je dus fatsoenlijk kunnen aftappen.

Wat betreft de watertemperatuur, om legionella te voorkomen wil je de warmwaterleiding warm kunnen doorspoelen boven de 55 graden. Om deze temperatuur te halen aan het eind van de leiding, zul je heter de leiding in moeten. Je komt dan gewoon veel te dicht bij de specificaties van de leiding.

Verder kun je het heel ingewikkeld maken met extra inlaatcombinaties, mengventielen etc. dat kun je beter voorkomen door een geschikt leidingtype toe te passen wat bestand is tegen de temperatuur en druk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu