Warmtepompboiler aansluiten op ww-leiding

ardh

  • #1
Dag medeklussers,
Ik ga een warmtepompboiler aansluiten zodat ik vwb warm tapwater de combi-ketel niet meer nodig heb. Ik kan de boiler alleen op de ww leiding in de buurt van de combi ketel aansluiten. Wat als dit gebeurd is en ik ga warm water vragen. Gaat de combi ketel “Mee doen”,(wil ik niet) . Of is de tapwaterfunctie uitschakelen in de setup van de ketel genoeg en komt er nu direct ww? Of schakel ik de tapwaterfunctie uit en plaats een kraantje in de ww leiding die uit de ketel komt die dus de afgifte van warm/koud water vanuit de ketel kan afsluiten. Meest rigoreus is de hele ketel uitzetten (de cv is toch nooit aan). De ketel is een Nefit Topline met de mogelijkheid de tapwaterfunctie uit te schakelen, er komt dan alleen nog koud water uit de kraan (water van de koudwaterleiding? Of onverwarmd water uit ww leiding? Via de ketel dus)
Graag een advies van iemand met combiketel ervaring, mijn dank is alvast groot.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Met zo'n constructie creeer je een ideale broedplek van stilstaand warm water voor legionella. Beter is als je de Nefit toch nooit weer gaat gebruiken om hem uit het systeem te ontkoppelen.
 

ardh

  • #3
Dank voor je reactie. Ik krijg toch geen stilstaand warmwatercircuit? De combiketel doet wat mij betreft niet meer mee, ik wil alleen weten hoe deze niet meer mee doet. De ketel wil ik nog even laten als backup en als alles goed draait van het hele gas af.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Elk stuk leiding waar permanent geen warmwater meer doorstroomt, langer dan 5 keer de diameter van de waterleiding (dus 75 mm in de praktijk) is een dode leiding en een broedplaats van Legionella. Dus als je de warmtepompboiler en de combiketel parallel zet kom je boven die lengte.

Zet je ze in serie dan heb je een doostroomrestrictie in de combiketel die de hoeveelheid water in liters per minuut begrenst op het aantal liters dat die combiketel kan verwarmen tot 60 graden. Je kunt de spanning van de ketel afhalen zodat hij niet meer mee doet maar de restrictie blijft.

Nieuwe ketels kunnen in het algemeen wel werken als een (zonne)boiler naverwarmer, waarbij de boiler vóór de keteltapwateringang wordt gezet. Dan wordt er alleen maar met gas extra verwarmd wat nodig is om de 60 graden te halen. Ik weet zo niet of deze ketel ook die mogelijkheid heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu