Warmtepomp: vloerverwarming wordt niet warm

RTJC

  • #1
Goedenavond iedereen,

na contact gehad te hebben met de installateur (de enige persoon die het weet bij dat bedrijf is op vakantie) én Nefit zelf (die er ook niet uit komt via de storingslijn), probeer ik het bij jullie. Ik hoop dat hier genoeg kenners zitten die me even in de goede richting helpen zodat mijn zus in ieder geval komend weekend een warme vloer heeft.

De situatie
Een nieuwbouwhuis, ze gaan er morgen voor het eerst overnachten. Volledig gasvrij, ze hebben een warmtepomp van Nefit. Ze hebben boven en beneden vloerverwarming en geen losse radiatoren.

De warmtepomp is een Nefit Enviline SPLIT 9.0 T-S Tower. Er zit een buffervat van 50 liter bij.

Het probleem
Het begon 14 dagen geleden al. Toen was het ineens 27 graden in huis en de vloer was echt heel warm. Bleek dat het vloerdroog programma aan stond waardoor de vloer super heet werd. De installateur wist het niet (want vakantie) en toen ben ik door Nefit zelf gebeld.

Deze alleraardigste monteur was kundig en heeft me geholpen met de 'juiste' instellingen. Wat heb ik samen met hem aangepast:

- Vloerdroogprogramma op UIT gezet
- Invloed ruimtevoelen op 1K gezet (dus weersafhankelijk is nu doorslaggevend aldus de monteur)
- Elektrische bijverwarming temperatuur op 0 graden gezet (stond op 10). Met als gevolg dat de warmtepomp weken lang heeft staan draaien met een verbruik van 9kw per uur. Want het was minder dan 10 graden buiten dus dan worden de verwarmingselementen in de pomp geactiveerd.
- Warmwater temperatuur verlaagd naar 55 graden (voor tap water, geen CV)

Maar nu het volgende:

het wordt niet warmer dan 17,5 graden in huis. De thermostaat staat op 20, maar hoger dan 18 graden krijg ik het niet in huis. Ik ben eerst zelf op onderzoek uit gegaan en het volgende valt me op:

- De aanvoer van de binnenunit naar het Buffervat wordt wel warm. Vervolgens gaat er ook een leiding van het buffervat naar een Buderus meter (met 2 meters voor de aanvoer en retour temp) zie:



Vanaf deze 'Buderus' gaat er een leiding naar de verdeler van de vloerverwarming.

Echter, de temperatuur vanaf het buffervat komt niet boven de 25 graden uit. De vloer wordt dus niet warm.

De enige logische verklaring die ik kan bedenken is dat er warm water het buffervat in gaat, zijn warmte afgeeft aan het water van het vat, en vervolgens afgekoeld het vat verlaat de verdeler van de vloerverwarming in.

Alleen zou je zeggen, dat het vat na een week toch wel opgewarmd moet zijn? Waardoor het inkomende water ook het vat warm kan verlaten?

Wat heb ik al geprobeerd
De monteur van Nefit heeft me zojuist teruggebeld en kwam met de oplossing: de thermostaat in de woonkamer op 27 graden zetten. Hierdoor 'denkt' de warmtepomp dat er een hogere temperatuur wordt gevraagd omdat de ketel staat ingesteld op weersafhankelijk stoken. Dan trekt de pomp dus zijn eigen plan en negeert de thermostaat in de woonkamer nagenoeg.

Ik heb de monteur verteld dat zijn collega - die me 2 weken geleden telefonisch hielp - me heeft verteld dat ik de weersafhankelijke instelling op 1k moest zetten. Dus ik vroeg nu aan de monteur of ik deze hoger moest zetten (richting 10K want dan heeft de ruimtevoeler meer invloed) maar ik kreeg doodleuk te horen 'dat deze functie helemaal niet op de pomp zat'. Terwijl ik dat menu voor me heb staan tijdens het gesprek.

Anyway, het wordt niet warm in huis. Het warmwater van de pomp komt koud het buffervat uit dus ik vermoed dat het daar niet goed gaat. Het lijkt me dus ook niet aannemelijk dat ik nu al extra ondersteund moet gaan stoken met 10 graden temperatuur buiten. Want het water dat van de pomp komt is echt wel warmer dan 40 graden. Dus het zou genoeg moeten zijn om de vloer te verwarmen zonder elektrische ondersteuning.



Kan iemand me helpen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
De weersafhankelijke regeling heeft meer parameters dan een ruimteinvloed.
Je moet de stooklijn veranderen. Zoek even in de handleiding naar dingen als :stooklijn, voetpunt, comfortpunt.

Ruimte invloed doet het volgende, als het in de ruimte 1 graad kouder is dan de instelling, wordt het water x graden warmer. Nu is dat dus 1 graad.
Je zou dat dus best iets kunnen verhogen als je wil dat de kamerthermostaat meer invloed krijgt.
 

RTJC

  • #3
Dag Ingmar,

bedankt voor je reactie. Wat je zegt is duidelijk. Ik ga daar mee experimenteren.

Alleen lost dit het probleem van het buffervat niet op. Er gaat warm water in (zon 45 graden), maar er komt alleen maar koud water uit. Het buffervat wordt niet warm.

De aanvoer van de VW is 25 graden (dit komt dus uit het buffervat), de retour ook.

Dat lijkt echt wel een soort van mechanisch probleem.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Plaats eens een foto van het geel en de aansluitingen op de buffer

John
 

RTJC

  • #5
Ga ik vanmiddag doen! Wat ik wel raar vindt:

- de vloer is wél warm geweest (vloer droog programma) toen was het 27 graden in huis


Kunnen jullie me uitleggen hoe zo'n buffervat werkt? Klopt het dat deze gevuld wordt met water en dat het water dan de spiraal warm houdt?

Waar is dat BUDERUS meetinstrument voor? Puur weergave van aanvoer en retour temperatuur?
 

Marcn88

  • #6
Die buderus meters is waarsxhijnlijk een mengset waarin aanvoer en retourwater word gemengd, deze instelling dient aangepast te worden zodat er een hogere watertemperatuur naar de vvw gaat.
Welke thermostaat heeft u eraan hangen? als dit iets van een moduline 400 is kunt u dit( als ik t zo uit mn hoofd goed heb ) doen door het voetpunt te verhogen
 

RTJC

  • #7
Ik ben inmiddels wat wijzer en heb wat fotos gemaakt. Eerst wat informatie.

- Nefit gebeld. Zij doen niks want de pomp werkt (hij levert warm water) dus zij geven aan dat het in de mengregeling zit. Begrijpelijk, ik snap dat Nefit ook niets doet. Ik wil dus kijken of ik zelf de logica kan begrijpen.

- Thermostaat is een Moduline 1010H. Daarnaast staat in de Enviline ketel, een menu waarin je de Thermostaat kunt kiezen. Maar dit type 1010H staat er ook niet tussen.


De installateur heeft gezegd, dat het voor kan komen dat je de thermostaat hoger moet instellen dan de gewenste temp om die temp daadwerkelijk te halen. Maar volgens mij pas je deze correctie toch toe met een kamer offset?

Want als ik 22 graden moet instellen, om het 20 te laten worden (en het wordt dan ook niet warmer) dan blijft de thermostaat een signaal krijgen dat het 2 graden te koud is, en dus niet 'af slaat'.

Hier onder wat foto's. Ik heb de handleiding van het buffervat gecheckt en ik zie dat de aansluitingen van de retouren en aanvoeren zijn omgewisseld. De warmtepomp aanvoer zit op V2(1) maar in de handleiding hoort deze op V1(2) te zitten. Zelfde geldt voor de retour.

Klopt dit? Of suggereert (1) en (2) dat je deze kunt omdraaien, afhankelijk van de plaatsing van de warmtepomp unit?

ps: die BUDERUS unit is de VW pomp.







EDIT: het begint heel iets langzaam warm te worden (nu 19,2 graden in huis) en de aanvoer temp is 28,2 graden.

Maar daarvoor heb ik wel de thermostaat op 26 staan.
 

RTJC

  • #8
Waar wordt eigenlijk te aanvoer temperatuur gemengd? Is dat in de pomp zelf? Of in de verdeler van de vloerverwarming?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Die behoord in het vat gemengd te worden.

In de huidige situatie draait de transportpomp niet (Lichtje op pomp brand niet) dus is er geen verplaatsing van water uit het vat de installatie in.

Tevens zitten de aanvoer en de retour vanuit de warmtepomp niet op de voorgeschreven aansluiting op het buffervat.

John
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Er lijkt nog iets van een zoneregeling te zijn voorzien. Moet de aansturing van de pomp hier misschien vanuit komen? (En draait de pomp daarom nu dus niet..)
 

RTJC

  • #11
De pomp draait wel. Het groene lampje is bijna niet zichtbaar maar hij doet het wel.

Kan het kwaad dat de leidingen verkeerd omzitten?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Verder kan de interne pomp van de warmtepomp misschien harder ing3steld worden? En warmtepomp werk met vrij kleine delta t. Meestal maximaal 6 graden.
 

RTJC

  • #13
Wat houdt dit precies in? Verschil tussen aanvoer en afvoer?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Juist.
Als die nu 25 graden retour is en 45 aanvoer, dat verschil is te groot voor een warmtepomp.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Zelf ben ik niet zo van deze nieuwe techniek ben ik te lang uit het vak.
Maar dacht maak ff een schets voor het idee van verkeerd op de boiler.



 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Als aanvoer en retour maar klopt ivm stijgbuizen. Zit dus wel goed zoals het nu is.
 

RTJC

  • #17
Gelukkig, de Nefit monteur is geweest. Er was toch flink wat mis.

- Er was een sensor niet goed aangesloten en geheel niet.

Daarnaast waren stooklijnen, voetpunt en eindpunt veel te ruim ingesteld.

Ook staan alle flowmeters maximaal open, draait de pomp van de vloerverwarming maximaal, waardoor de warmte van de vloer niet efficient wordt afgegeven.

Tijd voor de installateur om de installatie verder in te regelen.......
 
  • Like
Waarderingen: EmielCapelle

EmielCapelle

  • #18
Hoewel bijna drie jaar oud moet ik bekennen dat ik dit een zeer interessant draadje vind. Bedankt. Ben benieuwd of de boel inmiddels naar tevredenheid draait.
 

RTJC

  • #19
Hoi @EmielCapelle , jazeker. Het systeem draait naar behoren. Wel veel leergeld uit gekregen: zorg voor een installateur met verstand van zaken.
 
  • Like
Waarderingen: EmielCapelle

EmielCapelle

  • #20
Goede tip! Zijn er nog aanpassingen gedaan aan de constructie of was het vooral afstelling van de configuratie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu