Warmtepomp alternatief?

Osinga

  • #1
Hallo,
Ik heb zelf zonnepanelen 16 stuks met vloerverwarming. Denk er aan om een hybride warmtepomp te nemen. Maar die zijn alleen tijdens de zonuren rendabel gezien het hoge stroomverbruik van de wamtepomp. Zelfde verhaal met tapwaterboiler: alleen tijdens zonne uren rendabel ivm mijn zonnepanelen en hoge electra prijs.
Waarom zijn er geen boilers die groot genoeg zijn om overdag voldoende water te verwamen met behulp van zonnepanelen, waardoor ze de vloerverwarming en tapwater behoefte kunnen voorzien buiten de zonuren periode? Heb je ook geen batterij nodig, want je extra opgeslagen warm water, die standby staat is je blauwe 'batterij'? De zon is ten slotte in de herfst, winter en lente inclusief de schemer uren erg weinig aanwezig. Ik ben benieuwd wat jullie denken? Ik heb wel ruimte om de boiler ergens neer te zetten, maar zou ook in een tuin kunnen worden begraven met de nodige aanpassingen. Vr gr Douwe Osinga
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Komende 2 jaar kun je nog volop gebruik maken van de salderingsregeling.
 

ADDave

  • #3
Osinga schreef:
Waarom zijn er geen boilers die groot genoeg zijn om overdag voldoende water te verwamen met behulp van zonnepanelen, waardoor ze de vloerverwarming en tapwater behoefte kunnen voorzien buiten de zonuren periode?
Die zijn er wel. Je kan vaten zo groot krijgen als je maar wilt. Het probleem zit hem in dat je die nooit opgewarmd krijgt met 16 paneeltjes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zoek eens in het Duits op pufferspeicher
20000l-pufferspeicher-kaeltespeicher-waermespeicher.jpg

Hoe groot wil je het hebben... :mrgreen:
1000 liter water betekent 4200 kJ ofwel 1,17 kWh energie per graad verandering van temperatuur. Daarnaast is het dus erg zwaar, 1000 liter water weegt 1000 Kg.
Zonnepanelen wekken in het stookseizoen trouwens weinig op, de zon is verder weg dus straling is minder krachtig, en de dagen zijn korter...
 

Osinga

  • #5
En als ik er nog 16 panelen bij doe? Dan heb je 32 X 400wp = 13000wp Dan kom je toch richting een buffer water hoeveelheid die je ook de nachten heen helpt zonder gas of electra gebruik?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan moet ik je uit de droom helpen...
Het piekvermogen (Wp) geeft het theoretisch maximaal vermogen bij een bepaalde lichtsterkte. Aan de hand van je opstellingsplaats kan een zonnepaneel-leverancier een schatting maken hoeveel kWh een Wpiek per jaar opbrengt. Die factor is in ons land rond de één, bij mij was 0,85 geschat (schuin dak)
Heel positief uitgaande van één zouden je zonnepanelen 13000 kWh per jaar opbrengen.
Zelf heb ik sinds 2012 6 panelen, 1470 wp. In de zomer is dat leuk en b.v. in de week van 10 tot 17 juli 2022 leverde dit 50 kWh in een week op. In de winter is het veel minder, in de week van 2 tot 9 januari 2022 gaf hij bij mij 3 kWh in week. Genoeg om een paar keer de wasmachine te laten werken...
Zelfs als jouw installatie 4 of 8 keer zo groot is als de mijne, zul je zien dat er in de winter voor verwarming weinig over blijft...
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #7
Opzich best een leuk vraagstuk.
Om dat uit te rekenen moet je weten wat het warmteverlies in huis is en wat de gemiddelde opbrengst is van 32 panelen over de winterperiode.

Misschien leuk idee als je een passief huis hebt, maar dit is nagenoeg niet haalbaar voor de doorsnee woning.
13000 wp is maximale opbrengst in ideale omstandigheden, omgerekend ongeveer 11 kWh, dat haal je dus nooit in de winter.
 

Osinga

  • #8
AvDijk: hahahha!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu