Alternatief voor warmtepomp (passief bouwen)

Hebeentuin

  • #1
In onze zoektocht naar een alternatief voor de warmtepomp.

Een klein systeem dat verwarming van de woning verzorgt en ook water verwarmt. Even groot als een koelkast. Iets met compact in de naam... maar ik kan het niet meer terug vinden...

Onderdeel van onze zoektocht naar opties om te verwarmen zonder warmtepomp, in een passief huis, dus zeer laag vermogen nodig.

We hebben elektrische doorstroom verwarmer gevonden voor warm water. Mensen hebben dit aan ons laten zien en waren er zelf erg tevreden over. Zij verwarmde vervolgens met een speksteen kachel, maar dat gaan wij denk ik niet doen. Het moet eenvoudig zijn en goedkoop in onderhoud. Een zonneboiler valt dan ook af.

Er moet toch wel iets eenvoudigs zijn?
 

ADDave

  • #2
Maar wat wil je dan precies? Want je bent nu opzoek naar de gouden oplossing. Als we dat wisten deed iedereen het wel.

Overigens waarom zou een zonneboiler onderhoudsintesief zijn? Het is helemaal niet zo'n ingewikkeld systeem, het vraagt alleen wat ruimte. Heb er net 1 opgeleverd, alleen warmtapwater, en werkt geweldig. Bij matige zon wordt het vat al met 58 graden water geladen. Combineer dat met een elektrisch element, of nog beter, een warmtepomp en zonnepanelen en je hebt praktisch gratis energie.
 

Hebeentuin

  • #3
Nou ik ben in ieder geval opzoek naar de naam van dat compacte systeem dat alles in één heeft.

Een passief huis heeft een dermate lage energiebehoefte dat een warmtepomp al overkill is. En het is duur in aanschaf, kan ik zelf niet onderhouden, etc.

Ik ben opzoek naar iets dat net dat kleine beetje warmte kan leveren dan een passief huis nodig heeft. En dat moet goedkoop in onderhoud zijn. Ik dacht wellicht een wandverwarming, net zoals vloerverwarming maar dan klein. Een vloerverwarming is ook niet nodig want dat is veel te veel. Tsja,meer weet ik er niet van en ik kan er ook weinig over vinden...

Dat is dan wel weer iets dat ik vind, dat veel installatiebedrijven weinig of geen ervaring hebben met zulke situaties..

Ik had wel gelezen dat het rendement van een zonneboiler laag is, dat je de investering niet terug verdient. Klopt dat ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Maar héb je dan al een passiefwoning? Want daar komt "iets" meer bij kijken dan alleen een dik pak isolatie.

NB: Ik hoop niet dat je doelt op de "Hardenberger blauwe doos", die hoax is inmiddels wel lekgeprikt. Dat ding gaat er ook never nooit komen.
 

Hebeentuin

  • #5
Nee, in de naam zat compact.. haha raar dat ik hem niet meer vind.

Nee wij zijn aan het onderzoeken voor zelfbouw, en dan streven wij naar passief. Ik wil dan ook weten wat voor opties er zijn voor verwarming. We weten heel goed dat passief meer is dan enkel goede isolatie. Ik heb alle websites inmiddels wel gelezen. Jammer dat ze nooit echt de diepte ingaan maar alle aal dezelfde algemeenheden optypen.

Een van onze peilers is eenvoud.
 
  • Like
Waarderingen: Kimanski

ADDave

  • #6
Er is qua rendement geen vaste getal te hangen aan een zonneboiler. Net zoals zonnepanelen, wekt hij energie op naar mate de zon schijnt en hoe je systeem is opgebouwd.

Overigens kan vloerverwarming nooit "teveel" leveren. Gewoon goed uitrekenen. Misschien heb je bij een passief huis geen hart op hart afstand van 20 nodig maar misschien wel 50 of zelfs nog meer. Je kan er alle kanten mee op.
 

Hebeentuin

  • #7
Dat vind ik wel een interessante gedachte! Daar had ik nog niet aan gedacht. Maar zou het niet handiger zijn een kleiner oppervlak intensiever te gebruiken , zoals een muur in het midden van de woning.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Hebeentuin schreef:
Jammer dat ze nooit echt de diepte ingaan maar alle aal dezelfde algemeenheden optypen.
Dat komt omdat je alles via de PHPP-tool moet berekenen. Vooraf, en dus kunt "spelen" met de diverse opties.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik denk dat jij een Thermische batterij bedoeld. Deze denk ik FlexTherm Eco plak maar eens in je zoekmachine.
Compact zat in de beschrijving nl ultra compact:hup:
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
als het een passief huis is dan zal er ook een wtw installatie aanwezig zijn, hier kun je een klein elektrisch kanalenverwarmertje in de toevoer zetten zodat de ingeblazen lucht opwarmt.
 

Harry Bols

  • #11
Airconditioning+infrarood+elektrische boiler en zoveel mogelijk zonnepanelen. Dat hebben wij in afwachting van de heilige graal.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
een passiefhuis maakt ook slim gebruik van de zon.
je hebt er alleen ramen op de juiste plaats voor nodig en een zonwering voor dagen als vandaag.
zelfs als het vriest maar toch een zonnig dag is levert deze instraling voldoende warmte op.

Wat de overige verwarming betreft Google eens op compacte warmtepomp.
dat zijn systemen zonder buitenunit ongeveer even groot als een cv ketel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu