Wanneer het hoogste redement bij HR ketel?

Paulus Jensen

  • #1
Hallo,

ik vraag me af waar het hoogste rendement te halen valt bij een HR-ketel. Hij staat nu op 30 graden maar onze vloerverwarming is daarmee eigenlijk nog steeds te warm om als bijverwarming te dienen (23 graden aan het vloeroppervlak)...
Ik kan ook op de verdeler knijpen om daarmee de temperatuur omlaag te brengen. Ik kan dus ook de ketel op b.v. 50 zetten en de verdeler laten knijpen zodat de aanvoertemperatuur b.v. 25 graden wordt. Heb ik dan beter rendement?????

Ik weet dus niet wat verstandiger is, nog lager dan 30 op de ketel of juist de ketel hoger b.v. 50 en de verdeler inzetten. Ik las ergens dat een te lage ketelinstelling ook niet goed is voor het rendement.

Iemand een tip in deze?

Groetjes,
Paul
 

Kacheltje

  • #2
Met 30 graden zit je al behoorlijk aan de grenzen van het haalbare rendement en mogelijkheden.
Kouder dan de ruimtetemperatuur kom je toch niet en die 10 graden extra geeft eerder problemen dan dat je er nog flink van gaat profiteren.
Ik zou zeker niet d boel verder afknijpen. Over de ketel moet altijd een hoeveelheid stroming staan en bij koud weer heb je weer meer doorstroom nodig.

Kort om heel veel inspanning met mogelijke problemen voor een minimum aan rendement.
 

Paulus Jensen

  • #3
Paulus Jensen schreef:
Ik weet dus niet wat verstandiger is, nog lager dan 30 op de ketel of juist de ketel hoger b.v. 50 en de verdeler inzetten. Ik las ergens dat een te lage ketelinstelling ook niet goed is voor het rendement.
Ik heb de handleiding er nog even op nageslagen maar 30 graden watertemperatuur is de laagst mogelijke instelling op de ketel. Wil ik dus lager gaan qua aanvoer zal ik de knop op de verdeler moeten gebruiken.
Blijft mijn vraag of het verstandiger is de keteltemperatuur juist te verhogen naar 50 en de verdeler sterk te knijpen óf de ketel op 30 te laten staan en de knop op de verdeler gebruiken om ietsjes te knijpen.

Iemand?

Groet,
Paul
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Houd de aanvoer maar laag zo lang het niet wintert. Als je een modulerende thermostaat gebruikt, zal dit al vanzelf gebeuren.
Wordt het te warm, draai dan de vloerverwarmingsthermostaat iets lager. Meestal zit er een soort thermostaatknop waarmee geregeld kan worden hoe warm het water de vloer in gaat.
Basisprincipe: hoe warmer het water dat naar de ketel retour gaat, hoe warmer de schoorsteen en hoe groter het verlies.
Omdat je schreef dat het is bedoeld als bijverwarming, zullen er ook radiatoren zijn. Als je de aanvoer van de ketel hoger laat worden, worden die radiatoren en daarmee ook de ketel warmer, meer verbruik dus.
Bovendien: als je de aanvoer van de ketel hoger zet, zal er nog minder water door de ketel stromen, omdat die vloerverwarmingsthermostaat dan meer zal knijpen.
 

Kacheltje

  • #5
Nadeel van een hele lage aanvoer is dat de ketel kan gaan pendelen als de warmtevraag kleiner is dan het minimum modulatiepunt. Het een wat hogere aanvoer fungeert je leidingsysteem als een buffer alhoewel die dan ook te kort kan schieten.
 

Draadje

  • #6
Hoogste rendement hr ketel is bij 60graden. als er condens optreedt. lager dan, is korter leven ww cv ketel.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Beste draadje,

als je niet weet waar je over praat, kun je beter niet reageren.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
:mrgreen: zit een kleine kern van waarheid in , zeer lage setpoint leidt tot veel start/stops , veel verlies door voorventileleren en extra slijtage .
 

Kacheltje

  • #9
Veel oververmogen doet dat ook dus zal het om het even zijn als je met een lagere temperatuur af kan.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Lage temp. Veel condens
Hoge temp iig boven 55-60 graden geen condens meer dus
Is mijn HR vermogen pleite.

Gewoon zo laten staan en die onzin van 60 graden even vergeten!
 

Bernhard

  • #11
Het hoogste rendement haal je met lage watertemperaturen. Als je zou kunnen verwarmen met water van 20grd heb je 100% rendement. Helaas gaat dat niet omdat je voor warmteoverdracht een temperatuurverschil moet hebben.
Je stelt de thermoknop op vloer in op een lage stand.
De watertemp voor de radiatoren moet hoger zijn de voor de vloer. Keteltemp 50grd en aanpassen indien nodig. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu