Wandverwarming en boekenkast, verwarmt dat nog?

Lutz

  • #1
Mijn huis heeft door de vorige eigenaar een soort serre uitbouw gekregen, en momenteel wordt de uitbouw door convectoren verscholen achter inbouwkasten verwarmt. Dat werkt voor geen meter.Ik heb gelezen dat wandverwarming met open kasten wel zal werken.
Maar hoe zit dat indien er boekenkasten staan randvol met boeken? Indien ik het goed heb begrepen dan geeft wandverwarming stralingswarmte af. Indien ik een open boekenkast heb randvol met boeken, blijft dan nog stralingswaarmte over voor de serre?

In feite heb ik onder de ramen inbouwkasten met convectoren. De inbouwkasten wil ik wel vervangen door nieuwe inbouwkasten indien ik het dan warm kan krijgen. De muur van de uitbouw is een spouwmuur, die buiten wit gesaust is: spouwmuurisolatie is geen optie.
De vloer is parket. De rest van het begane vloer is Belgisch leistein met vloerverwarming , die slangen hebben 15cm afstand van elkaar. Parketvloer vervangen door nieuwe parketvloer met vloerverwarming is een mogelijkheid. Niemand durft antwoord te geven hoe ik de koudebruggen kasten kan oplossen, en of vloerverwarming onder de kasten effect heeft. Inbouwkasten vervangen is een ander mogelijkheid, maar ik moet mijn boeken kwijt.

Alvast bedankt voor het lezen tot hier!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Logisch nadenken !!
Zo'n wandverwarming werkt dus nooit als er kasten vol boeken voor staan. Ook vloerverwarming onder kasten zal niet bijdragen tot de verwarming van de ruimte.

Nieuwe vloerverwarming met buizen op ca 10 cm afstand er in is m.i. een oplossing. Denk ook eens aan plafondverwarming, want ik maak uit uw beschrijving op, dat een deel van het vloeroppervlak al is bedekt met zaken die de warmte tegen houden.
Plafond is in de meeste gevallen nog vrij en bedekt (meestal) de gehele oppervlakte.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Dat convectoren niet goed werken heeft meestal te maken met een te lage CV watertemperatuur en een verkeerde thermostaat die de installatie aanstuurt.

Als het een combinatie van vloerverwarming en convectoren is zal het een hele puzzel worden om het goed te laten functioneren.

Vr Gr
 

Bert pit

  • #4
De enige optie die ik kan bedenken is dat je werkt met geforceerde luchtstroom. Bijvoorbeeld door een plint onder de kast te voorzien van een ventilator zodat de warme luchtstroom op gang wordt gebracht.

Maar zonder een foto van de situatie is het een beetje gissen.
 

Lutz

  • #5
Ik had ook al twijvels over vloerverwarming onder meubels en ook mijn twijvels over wandverwarming en boekenkasten. Momenteel gebruik ik een aan/uit thermostaat, omdat die beter werkt dan een modulerende thermostaat. Convectoren werken, maar het zijn te weinig: indien er wind uit het oosten komt, dan is er helemaal geen convector aan deze muur geplaatst. Wel een kleine aan de noord zijde en 4 aan de zuik kant. Indien het koud wordt, dan werken de convectoren aan de noord en zuid kant wel.. Alleen heb ik tot nu toe geen site gevonden die meer uitleg geeft over hoe men convectoren gaat uitleggen en hoe de passen omkleding moet zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu