Wat is beter? Wandverwarming op bestaande CV of nieuwe CV met dubbele uitgang?

Nyn78

  • #1
Altijd lastig als je twee verschillende adviezen krijgt van professionals.

Situatie: aanleggen wandverwarming in woonkamer, ca 360 m slang met 6 groepen en verdeler. Leemstuc op de geïsoleerde muur. Rest van het huis nog op klassieke HTV radiatoren.

* Ecologische bouwmaterialen leverancier en adviseur (echt kundig) adviseert mij om mijn 14 jaar oude CV te vervangen door een exemplaar met 2 uitgangen (LT en HT) en tapwater. Dat is best een uitgave, maar dan heb je geen extra pomp bij de verdeler nodig, geen filter, extra inregelventiel, en luchtafscheider (samen ca 800 euro aan onderdelen). Een nieuwe CV zit er toch aan te komen binnen nu en 5 jaar gok ik.

* Installateurs met goede naam (3 gebeld) die regelmatig wandverwarming aanleggen, kennen een dergelijke CV type niet en sluiten altijd aan op bestaande CV's zeggen ze. Met dan bovenstaande onderdelen, neem ik aan.

Mijn kennis van verwarmingsystemen en met name allerlei onderdelen reikt niet zo ver, maar ik verwacht dat je bij 2 uitgangen ook 2 losse systemen van buizen moet hebben. Dat er dus 2 sets buizen in en uit de ketel gaan met elk hun eigen temperatuur en dat er dus deels nieuwe leidingen bijgelegd moeten worden. Dat zou zomaar meer kunnen zijn dan 800 euro...

Of de installateurs zijn behoudend en verdiepen zich over het algemeen niet in minder gangbare producten of de leverancier weet onvoldoende van de dagelijkse praktijk af van verwarmingsystemen en keuzes die je moet maken op basis van haalbaarheid in oud huis en portemonnee.

Ik zoek nu onafhankelijk advies en ik hoop dat hier te vinden.

Warme groet ;-) en bedankt alvast!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de ketel die er nu hangt goed functioneert zou ik ervoor kiezen om de wandverwarming aan te sluiten met een meng injectie verdeler.
Mocht u ooit overstappen op volledig ltv kan de verdeler simpelweg vervangen worden door een ltv verdeler of afhankelijk van de gekozen verdeler omgebouwd worden naar ltv.
Als u een ketel neemt met een lt/ht regeling zul je ook kleppen moeten plaatsen en deze ook moeten kunnen aansturen oftewel de kosten zullen hoger liggen want ook dan ben je nog steeds een verdeler nodig.
Een vuil en luchtafscheider is altijd aan te raden, helemaal in oudere installaties.
Bij een nieuwe ketel moet je sowieso een vuilafscheider plaatsen als je deze aansluit op een bestaand systeem
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Waarom wil je eigenlijk wandverwarming in de huiskamer. :roll::denk:
Dat wordt wel een hele grote knuffelmuur.
Warmte stijgt omhoog, kun je dan niet beter vloerverwarming nemen.
Ik denk dat je daar meer rendement mee hebt als wandverwarming.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Wandverwarming geeft een fijne straling net zoals radiatoren.
Dat het in de praktijk niet altijd handig is in een muur dat is een ander verhaal.
 

Janhoo

  • #5
Stel de loodgieter eens voor om aan de bestaande ketel een buffervaatje te koppelen. En vanuit het vat je wandverwarming te voeden. Wat ik hoor is dat veel mensen last ondervinden met lage temperatuur verwarming en ketel instellingen.

Ik voed mijn wand en vloerverwarming ook vanuit een 800l vat (= ook zonneboiler) en met een eenvoudig mengventiel voorzie ik de installatie van de gewenste temperatuur. Deze eenvoud bevalt mij uiterst goed
 

Bernhard

  • #6
Waarom geen plafondverwarming? Wordt met leemplaten op plafond gemonteerd.
bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu