Wandverwarming in woonkamer aanleggen als hoofdverwarming

Teake de Jong

  • #1
Beste mensen,

Ik ben lange tijd niet meer op dit forum geweest.
Ik woon in Zwolle, ben al 45 jaar aan het klussen in en om het huis en hoop dat nog heel wat jaren te kunnen blijven doen!

Ik heb plannen om onze woonkamer te voorzien van wandverwarming in combinatie met leemstuc, het vloeroppervlak van de kamer is 50 m2 en ik wil ongeveer 40 m2 wand voorzien van wandverwarming.
Op de buitenwanden breng ik als isolatie eerst een 40 mm dikke houtvezelplaat aan voordat ik de leidingen ga plaatsen en op de binnenmuren komt de leiding direct op de muur, de leidingen plaats ik tot maximaal 2 meter hoogte op de wand.
En de leemstuc komt tot 10 mm dik over de leiding
Vijfentwintig jaar geleden heb ik vloerverwarming in de keuken en badkamer aangelegd en ik herinner mij dat ik toen met hele stugge weerbarstige kunststof leiding moest werken, maar daar waren de bochten ook niet zo scherp, dus dat ging wel goed.
Maar ik hoop dat iemand mij kan melden waar ik het beste terecht kan voor een wat soepele leiding die beter geschikt is voor wandverwarming, die ik zo kan buigen dat ik de leidingen al zigzaggend om de 10 cm kan aanleggen op de wand.
Verder zie ik op internet veel afbeeldingen (van bedrijven!) waar de leiding in lussen verticaal op de muur wordt aangelegd!?
Mijn gevoel zegt me dat dit i.v.m. lucht in de leiding niet de meest ideale manier is, klopt dat of geldt dat alleen als je met radiatoren werkt?
Ik wil de wandverwarming middels een verdeler (met 5 lussen en eigen pomp) aanleggen, deze plaats ik op de eerste verdieping boven de woonkamer, zodat ik alle aan- en afvoer einden van de lussen (maximaal 90 meter) door het plafond omhoog kan steken richting de verdeler.
Op die manier zal eventuele lucht in de leiding automatisch naar de verdeler gaan waar ik kan ontluchten.
We hebben een Atag E325 EC CV en warmwater combinatie uit bouwjaar 2015 die het verwarmen van het huis middels radiatoren en de warmwatervoorziening tot nu tot goed aankan, dus ik verwacht daar de eerste jaren geen problemen mee.
Voor de levering van leemstuc heb ik al een bedrijf gevonden die ook goede adviezen geeft en waar nodig bijspringt.
Hopelijk zitten er hier de nodige ervaringsdeskundigen op het forum!
Groet, Teake
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu