Vervangend expansievat - Wandverwarming + stadsverwarming

Maarten86

  • #1
Hallo!

Wij wonen sinds een jaar in een rijtjeshuis uit 1997, dat wandverwarming heeft op de begane grond en eerste verdieping. We hebben geen boiler, maar stadsverwarming. We merken dat de verwarming erg inefficient is, waarop ik zag dat de waterdruk (gemeten op de manometer op de verdeler voor de wandverwarming) rond de 0.3 bar ligt. Hierop wilde ik het bijvullen, maar de waterdruk liep niet op; het expansievat lekt als een vergiet. Op inspectie zag ik dat het expansievat bouwjaar 1997 heeft, wat geloof ik niet helemaal de bedoeling is gegeven de ~7 jaar levensduur.

Ik wil het expansievat dus gaan vervangen, maar ik heb zelf geen ervaring hiermee. Ik heb zelf wat uitgezocht, maar ik wilde graag even checken of ik het goed uitgezocht heb :-).

Het oude expansievat:
- 8 liter
- 1.5 bar

Bij de meterkast komt het warme water van de stadsverwarming binnen. De verdeler staat op zolder. Dus als ik het goed begrijp betekent dit dat de statische hoogte 0 meter is.
Veel tabelletjes op internet zijn een functie van het vermogen van de ketel (die we dus niet hebben). Zelf zat ik te denken (gegeven ons rijtjeshuis en de statische hoogte van 0 meter) aan een expansievat van 18 liter met 0.5 bar, b.v. de Flamco CV Expansievat Flexcon 18-0.5.

Is dat een expansievat dat past in dit verhaal?

Ontzettend bedankt voor het meedenken!
 

ADDave

  • #2
Om een expansievat te berekenen heb je de gemiddelde stooktemperatuur, statische hoogte en de waterinhoud van je installatie nodig.

Zit het vat ook op zolder? dan is je statische hoogte inderdaad 0.
Stooktemperatuur zal waarschijnlijk 80/60°c zijn.

Waterinhoud is hier de grote onbekende, echter is voor een gemiddeld rijtjeshuis een 18 liter vat vaak wel voldoende.

18 liter/0,5 bar lijkt mij dan ook een prima keuze.
 
Laatst bewerkt:

Maarten86

  • #3
Bedankt voor het meedenken Dave :-)

Vat zit ook op zolder inderdaad, hangt naast de verdeler.

Nogmaals bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu