Waar ontspanningsleiding plaatsen?

Gretl

 • #1
Goedenavond,
Ik heb al veel forums/fora gelezen op zoek naar een oplossing en inmiddels ook veel bijgeleerd en wijzer geworden in de oplossing voor ons probleem. Maar wel ook nog wat hulp nodig:-)
Na verbouwing is het bad weggehaald en een douche geplaatst (op de afbeelding: D).
De douche is een open inloopdouche met een afvoerput (geen drain).
Wat is het probleem?
Het water loopt niet / niet altijd goed weg; ik ga proberen uit te leggen wat er gebeurt. In het begin loopt de afvoerput over en het water de ruimte in. Als ik de kraan dan dicht zet, loopt het water langzaam weg. Daarna de kraan weer open, dan gaat het (iets) beter.
Ik vermoed iets van een ontluchtingsprobleem.

Ik heb onze situatie geschetst: De oranje lijnen zijn de afvoeren van douche (D) en 2e douche en wastafel en wasmachine (WM). Deze liggen in de dekvloer op afschot naar de dieper gelegen groene leiding. De rode lijn bij de wasmachine geeft aan dat deze bovengronds ligt. De blauwe lijn in de afvoer toilet en verzamelleiding (denk ik dat dat zo heet). Alles ligt op de begane grond. Ik denk dat de leidingen ondergronds 40 mm zijn (deels 50?, zie ook foto).
Pijl 2 op de afbeelding: hier komt een leiding van boven, voor afvoer condens van de CV-ketel. Dit gaat met een bocht van 90 graden de grond in, op aansluiting van die oranje leiding.
Op de foto staat de afvoer van de douche waar het probleem zich afspeelt: Je ziet de afvoer van de douche, de afvoer naar links naar de diepergelegen afvoer en rechtsonder de afvoer die van de wasmachine is en waar ook de CV-afvoer op uit komt.
Ik hoop dat het zo duidelijk is?

Wat hebben we al gedaan?
In de verticale leiding (CV-afvoer) was al een t-stuk met dop, deze hebben we eraf gedraaid voor ontluchting. Het water loopt zo al iets beter weg. Maar niet altijd en vooral niet wanneer de wasmachine gedraaid heeft of na enige dagen (?) We konden op deze open verbinding wel mooi een plastic zakje luchtdicht plakken om te zien wat er gebeurde met de luchtstroom: Bij het afvoeren van het douchewater bolt het zakje stevig op, dus ons idee van ontluchten lijkt ons geen verkeerd idee.
Bij het openzetten van het chiffon van de wasmachine voor extra ontluchten gebeurt er niets met het zakje en loopt het water ook goed af in de douche.
Als de wasmachine afpomt, dan vult het zakje zich eerst en daarna zuigt het naar binnen.
Ook hebben we in de stankafsluiter een gaatje van 3 mm geboord, wat een hoop geborrel en luchtbellen oplevert in aanvang van het afvoeren van het douchewater, maar dit, én de opening in de verticale buis ontlucht dus niet genoeg.
Tot zover de testen.
Nu willen we een ontspanningsleiding maken. Maar waar en hoe groot?
De opening in de verticale afvoer bij pijl 2, hebben we nu al open staan en kan naar boven doorgetrokken worden. Maar: het doet nu al niet voldoende. Zou er een mogelijkheid/oplossing zijn om daar in die verticale buis een grotere opening te maken en dat door te trekken naar boven door het dak? (Ik kan er wel een y-stuk op zetten en een verloop naar bv 80, maar in feite blijft het dan toch een opening van 40 mm?
Of is het beter om in het horizontale bovengrondse deel van de afvoer van de wasmachine een t-stuk (of y?) te plaatsen en daar een verticale ontspanningsleiding naar boven door het dak? En met welke diameter dan? Of beide oplossingen? Of zien jullie nog andere mogelijkheden (of problemen?)

Nou, lang verhaal geworden, maar ik hoop dat het probleem en de vraag zo inzichtelijk zijn geworden... Dank alvast voor het meedenken!
riolering afvoer.jpg
IMG20210114152203.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Zo te zien dus te veel 40 waar 50 of 75 had gemoeten. Aansluiting op die "groene" leiding (hoe dun is die dan?) is zo te zien met boveninvoer gedaan... dat is ook niet volgens het boekje.

  Verder een lang verhaal en een onduidelijk plaatje die op geen enkele manier overeen komt met de foto :?
   

  Gretl

  • #3
  Tja, die groene leiding zit onder de grond, dus dat weet ik niet. Aannemer heeft dit zo gedaan, aansluitend op een bestaande situatie. Ik ga ervan uit dat ze wisten wat ze deden. Het is mijn vak niet dus ergens moet ik hen vertrouwen. Wat snap je niet qua foto/tekening?
   

  Gretl

  • #4
  Dan probeer ik het duidelijker te maken.
   

  ABCDE

  • #5
  Kijk naar de tekening... kijk naar de foto. De leidingloop van de foto is nergens terug te vinden in de tekening.
   

  Gretl

  • #6
  Tja, nou.... De foto is de doucheafvoer, inderdaad iets schematisch weergegeven in de paint. Je ziet hier de doucheafvoer. In de foto pijltjes gezet hoe het water stroomt. Is dat wat je bedoelt? Altijd lastig om iets waar je zelf middenin zit en voor je ziet, duidelijk over te brengen, maar ik doe mijn best.

  Anyway, ik heb 2 mogelijkheden voor de ontspanningsleiding:
  Optie 1: op de verticale afvoer van de cv ketel middels een t / y stuk ? Deze buis is nu 40 mm. Maar lijkt nu niet voldoende te ontluchten, dus hoe vergroot ik dat.
  Optie 2: En y t stuk in de horizontale afvoer maken bij de wasmachine. En hoe maak ik dat het meest gunstig qua diameter is dan de vraag.
  Optie 3: beide? met 2x dakdoorvoer?
   

  Gretl

  • #7
  riolering afvoer.jpg
   

  ADDave

  • #8
  Nog steeds niet heel duidelijk vind ik.
  Even voor het beeld:

  Rood = boven de vloer?
  Oranje = in de stortvloer?
  Groen = onder de vloer?

  - Wat zijn de 2 afvoerpunten boven op de tekening?
  - waar zit je standleiding?

  Optie 1 of 2 kan allebei.
  Ontluchting even groot houden als de buis van de wasmachine/cv. Pak de grootste leiding in ieder geval. Als ze allebei gelijke diameters hebben maakt het niet uit welke.
  Deze dan doortrekken naar de centrale standleiding en onder 45 graden aansluiten.
  Ik kan niet zien wat er dichterbij de standleiding zit, CV of wasmachine.

  16278969607046904017673403552223.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Gretl

  • #9
  Zoals je het zegt qua kleuren klopt inderdaad. De 2 afvoerpunten zijn nog een douche-afvoer (we hebben 2 badkamers) en wastafelafvoer. Alles zit op de begane grond, behalve de cv-ketel, die staat op de verdieping. In mijn optiek (niet gehinderd door enige kennis) is er dus eigenlijk geen standleiding. En er is volgens mij nu ook geen ontluchting. De overige afvoeren lopen allemaal zonder problemen door, dat dan weer wel.

  De ontluchting zou dus vanaf die 2 plaatsen rechtstreeks naar boven door het dak gaan in plaats van aansluiten op een standleiding denk ik?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Achter de schep loopt ook een liggende leiding en een leiding die omhoog loopt
  Naamloos.jpg
   

  Gretl

  • #11
  Ah, ik zie wat je zegt. Maar dat zijn afvaldelen die in een hoekje liggen. Hij gaat hier de grond in.

  IMG20210114152203_LI.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Het leek een 75mm y-stuk dacht ik te zien.
  Maar op deze manier wil je douche afvoer niet goed weg lopen blijft lucht in hangen.
   

  Gretl

  • #13
  @ADDave: Dank je wel voor het positieve meedenken, hier kan ik mee vooruit! Bij gebrek aan een standleiding zal ik dan rechtstreeks naar boven gaan door het dak. Zonodig op beide plaatsen. Het is een bungalow en boven is geen echte leefruimte, dus daar kan best een pijpje bij;-)
  Ik heb goede hoop dat het dan zo moet lukken, aangezien het met open chiffon ook werkt. Loshakken en opnieuw beginnen kan altijd nog....
   

  Sander 1972

  • #14
  Koude en warme water leiding over elkaar? En die afvoer is aan de dunne kant. Ga je spijt van krijgen
   

  Gretl

  • #15
  Over elkaar? En wat heeft dat voor nadelen (leer graag wat bij)? Vooralsnog geen spijt hoor. Ik blijf nog steeds graag geloven in de kundigheid van de aannemers die dit geplaatst hebben.
  Ik ga met de ontluchting aan de gang dan zal het hopelijk goed komen en blijven.
  Mocht iemand daar nog een opbouwend advies over hebben aansluitend aan ADDave, dan graag. Bijvoorbeeld, of het slim is om de ontluchting van de 40 mm buis (die rechtstreeks door het dak gaat, ca 4 meter) nog te vergroten qua diameter vanwege de lengte?
   

  Evenwatanders

  • #16
  Gretl schreef:
  Over elkaar? En wat heeft dat voor nadelen (leer graag wat bij)?
  Gevaar voor legionella!

  Een 'kundige' aannemer houdt daar altijd rekening mee, vooral omdat het niets meer kost de leidingen iets uit elkaar te leggen.
   

  ABCDE

  • #17
  Met koud er naast koelt de warme sneller af dan wanneer hij alleen ligt. Zie het probleem niet zo. Koud drinkwater leiding naast circulatieleiding warm of CV leiding; dat is een probleem ja. Net zoals drinkwaterbedrijven wat te zeggen hebben over meterkasten met stadsverarming.

  Hogerop groter maken... zal niet veel doen. En dan gaat de volgende bewoner weer denken dat 'ie er zijn wasmachine op kan aansluiten.
   

  Gretl

  • #18
  Ah zo. Dank voor de uitleggen beide! Ik bedoelde met groter maken, de ontspanningsleiding qua diameter groter maken. Ik moet uitgaan van 40 mm, dat is hoe groot de afvoeren zijn. Maar ik zou naar boven toe voor de ontluchting bijvoorbeeld naar 75, 80 kunnen gaan? Of (en nu zeg ik misschien iets heel erg raars?) een dubbel t-stuk en dan naar boven voor extra lucht? Of wordt dit iets té exotisch?
   

  ADDave

  • #19
  Dacht dat 50 de kleinste maat is die je kan krijgen als beluchtingsdoorvoer voor op het dak. Voor platte daken is die er zeker maar voor schuin weet ik niet. Anders 75 gebruiken.

  Kan me overigens niet voorstellen dat er helemaal geen ontspanningsleiding in huis is. Zonder werkt je rioolstelsel namelijk niet goed.
   

  ADDave

  • #20
  Evenwatanders schreef:
  Gevaar voor legionella
  Zie het probleem ook niet zo. Warmte overdracht heb je toch wel omdat ze naast elkaar in de vloer liggen. Als de douche regelmatig wordt gebruik is er niks aan de hand.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu