Waar kwh meters plaatsen?

Oldchatterman

  • #1
Vanwege mijn hoge energieverbruik wil ik 7 kwh meters in mijn bestaande groepenkast plaatsen. Nu zit ik even te vogelen met waar ik ze dan het beste kan plaatsen:

- na een installatie automaat, dit is de meest gebruikelijke manier, maar betekent dat ik de groepenkast opnieuw moet inrichten, op de locatie van een automaat komt dan een bredere kwh meter
- tussen aardlekschakelaar en installatie automaat, aardlek en automaten zijn nu met bruggen verbonden, dat moet dan bedraad worden
- tussen hoofdschakelaar en aardlekautomaten, dit zou ik willen doen voor 2 laadpalen, de laadpalen hangen aan aardlekautomaten en ik hoef niet te weten wat er verbruik per laadpaal is, alleen het totaal wil ik weten

Mag een kwh meter op iedere plek in de keten geplaatst worden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
7 is wel erg veel om in de meterkast te plaatsen.

Ik gebruik zelf een aantal losse sockets voor in het stopcontact, icm een 4-polige draadloze kWh meter voor de warmtepomp.

Maar het is wel aannemelijk dat je stroomverbruik zo hoog is omdat je maar liefst 2 laadpalen hebt...
 

Oldchatterman

  • #3
7 kwh meters (6x 1 fase en 1x 3 fase) is idd veel en ik hik er vanwege de prijs ook erg tegenaan. Ik heb al een P1 meter en 3 socket meters in gebruik, maar kom er gewoon nog niet achter waar alles in gaat zitten. Op dit moment is het verbruik > 7000 kwh en dat vind ik veel te veel voor een 5 persoons huishouden. Ik schat in dat het laden van de auto zo'n 1500 kwh was, maar dan vind ik 5500 kwh nog steeds veel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Vrijstaand huis? Ik vind 5500 kWh niet buitensporig veel met 5 personen.

Met je P1 meter kun je in ieder geval identificeren op welke momenten de piekbelasting plaatsvindt.

Als je dan 1 kWh meter in de groepenkast plaatst op 1 eindgroep dan kun je een paar dagen meten wat die groep verbruikt. Daarna schuif je hem naar de volgende groep etc. net zo lang tot je in beeld hebt welke groep op de piekmomenten van de P1 meter ook een piek op de groep hebt.

Al zou het ook al moeten helpen als je een keer kritisch door het huis gaat en alle elektrische verbruikers naloopt.
 

Freakie

  • #5
"Ik schat in dat het laden van de auto zo'n 1500 kwh was, maar dan vind ik 5500 kwh nog steeds veel."

Hier valt natuurlijk weinig zinnigs over te zeggen zonder meer informatie. Maar houdt jouw laadpaal dit niet bij? Anders zou dit mijn allereerste van de 7 meters zijn om te kunnen zien wat het daadwerkelijk verbruik van de BEV via jouw laadpaal is.

Zit met 30K per jaar bijna aan een verdubbeling van mijn verbruik door de BEV. Van 2700 kWh naar ruim 5000 kWh. Dit klopt ook met de waardes die ik doorkrijg van mijn laadpaal. Onderschat dit niet.
 

PimKlus

  • #6
Je hebt ook systemen met stroomklemmen die in je meterkast aanbrengt. De stroomklem zet je om de fase kabel de groep. Voordeel is dat je niks hoeft los te maken. Echter kosten die ct klemmen ook ruimte en zal niet altijd passen. Ik heb vorig jaar bij iemand zo’n systeem geïnstalleerd met erg grote meterkast met 16 groepen en iedere groep afzonderlijk monitoren. Hardware kost rond de €200,-.

Maar P1 meter icm met lossen pluggen werkt ook goed.

Ik zou wel op je laadpalen wel een kWh zetten. bij kWh meter bij voorkeur met MID keurmerk die zijn erg nauwkeurig. Je mag kWh meter overal tussen zetten mits stroom rating hoger is dan de zekering dien ervoor zit.

Sommige apparaten moet je minimaal een week meten zoals koelkast en diepvries. Verbruik is vaak ook afhankelijk van seizoen dus je moet langer meten.
 

Oldchatterman

  • #7
Naar aanleiding van jullie berichten ga ik het stap voor stap aanpakken, te beginnen met het laad verbruik.

Kan ik voor 2 laadpalen met 1 kwh meter werken tussen de hoofdschakelaar en de aardlekautomaten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ja, dat kan, mits de voorliggende zekering (in dit geval de zekeringen van de netbeheerder) maar kleiner is dan de maximale voorbeveiliging die in de specs van de meter wordt vermeldt.

Ik weet niet hoe je de laders gebruikt, maar is inzicht per lader niet juist handig? Bijvoorbeeld als je 2 elektrische auto's hebt en die altijd op een vaste plek laadt dan krijg je met 2 kWh meters meteen een goed inzicht in het verbruik per auto.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik heb in mijn eentje al een verbruik van 3000 KWh per jaar en dat zonder laadpaal.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
het is toch niet zo heel moeilijk om de grote verbruikers te achterhalen.
kijk hoeveel wat de apparaten nodig hebben en hoe lang ze aan staan.
dan heb je een aardig inzicht

7000 kwh met naar ik aanneem 2 elektrische auto's is best nettjes
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Koop simpel wat verbruiksmeters en prik die in stopcontacten tussen de apparatuur en je kunt prima uitlezen wie wat verbruikt.
Een stuk goedkoper met goed 35 euro per stuk, simpel te installeren en je kunt het verbruik per verbruiksmeter dmv. een app uitlezen.
Maar ik zou direct tekenen voor een verbruik van slechts 7000kwh en dan heb ik helemaal geen elektrische auto, warmtepomp of airco. (wel kantoor aan huis)
 
  • Like
Waarderingen: @rie

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je kan in je EV toch precies zien wat er geladen is? Dan is het een simpele rekensom hoeveel er daarvan thuis geladen is en hoeveel er buiten de deur (via betaling) geladen is. De rest is huishoudelijk verbruik.

Ik vind 7.000 kWh met 2 laadpalen (er van uitgaande dat je ze ook gebruikt) en 5 personen alles behalve schokkend. EV rijden kost gewoon serieus veel stroom. “Vroeger” viel dat niet / nauwelijks op maar met de huidige energieprijzen wordt het ineens duidelijk.

Heb je anders soms een oude vriezer of koelkast in gebruik? Die willen ook nog wel eens energie slurpen.
 

MvanV

  • #13
Je moet wel in ogenschouw nemen dat opladen makkelijk 2 keer zo veel stroom kost als dat er daarna in de batterij opgeslagen is.

Kwh meters kan je overal plaatsen, mits de apperaten er achter niet meer stroom (kunnen) gebruiken in watt als waarvoor de meter geschikt is. Tenzij de zekering/automaat net zo veel aan kan als de meter.

Wel is het zo dat een meter teruglopende zonnestroom niet altijd detecteert en wanneer je zowel verbruikers als opwekkers achter een meter hebt zie je niet wat de verbruiker al van de opwekker heeft gebruikt.

Mogelijk komt de onduidelijkheid in verbruik nu door een verschil in salderingsinterpretatie. Als je 2000 opwekt en 2000 verbruiikt kan je nog steeds een rekening krijgen, de energieprijs is meermalen in het jaar aangepast, misschien dat je leverancier het overschot aan zonneenergie in de zomermaanden niet heeft weggestreept tegen duurdere stroom in de donkere winterperiode.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Salderen moet over een heel kalenderjaar. Is wettelijk vastgelegd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu