Zwaardere aansluiting?

Nth

  • #1
Ik heb een 1fase 35A aansluiting.

Er zijn een aantal apparaten die hierop komen zoals een inductiekookplaat van 2x16A, een 16A EV stopcontact buiten, witgoed, evt airco en dan nog de overige apparaten.
Alleen de inductie van 2x16a en de EV 16A is al 48A samen.

Moet ik zorgen maken over de totale belasting? en een zwaardere aansluiting hebben?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De kookplaat gebrukt de 2x 16A alleen als je alle kookzones tegelijk op de hoogste stand gebruikt. Verder gaat de hoofdzekering niet meteen springen, als je voor korte tijd boven de 35 A uitkomt. Er zit een zekere rek in.
De combinatie van kookplaat, witgoed en airco zal wel goed gaan. De laadpaal is wel een probleem. Die slokt al bijna de helft van je beschikbare vermogen op en dat voor meerdere uren. Je kunt of voor verzwaring naar 3x25A gaan of een laadpaal met loadbalancing nemen.
 

HenkL14

  • #3
Is het EV stopcontact een laadpaal of een gewoon stopcontact?

Bij een laadpaal is er vaak de mogelijkheid om via de elektriciteitsmeter load balancing in te stellen en dan zorgt de laadpaal er voor dat de totale stroom niet boven de hoofdzekeringen uitkomt.

Als dat toegepast kan worden, denk ik dat die 35A wel kan.
Als dat load balancing niet kan, moet je bijvoorbeeld niet opladen tijdens het koken of de aansluiting aanpassen naar 3x25A en dan de kookplaat en EV over de drie fasen verdelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het alternatief is verzwaren naar 3x 25A. Daarbij moet je ook nog rekenen met de gelijktijdigheidsfactor.
Vaak zit er op de laadpaal al een loadbalancer, waardoor deze terugvalt als de overige vraag te groot is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb hier een constante monitor op mijn energieverbruik, ik kom zelfs tijdens koken vrijwel nooit boven 16A totaal.Dus met 3x25A kan je een heel eind komen, zelfs met 1x35 verwacht ik niet dat je problemen krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu