Waar binnenunit airco plaatsen dakkapel

Dokterhorror

  • #1
Beste allen,

Ik wil een split airco unit installeren op m’n dakkapel. Ik vraag me af wat ik het beste kan doen;

De dakkapel is te kort om direct de binnen unit aan de kappel zelf te bevestigen.
Ik vraag me af hoe ik het beste de airco kan plaatsen. De binnenunit moet sowieso aan de vaste muur komen. Optie 1 is dan de dakpannen lichten onder het schuine deel en een doorvoer pan er op zetten en alle kabels doorheen lussen. Ik zou dan na de dakpan 1 houten plaat tegenkomen, isolatie en dan weer een houten plaat. Dan kunnen de leidingen en kabels aan de zijkant in de binnenunit.

Optie 2 is het plafond met rust laten en de leidingen door de dakkapel boren wand zijde en dan een weg naar de binnenunit maken. Dus een stukje naar links, dan evenwijdig aan het schuine deel en dan de airco in vanaf de zijkant. Of juist recht opzij en weer een stuk omhoog, zie de 2 manieren op de foto.

Nb ik heb ook gedacht aan optie 3:
de ander kant van de kamer de binnenunit te plaatsen, maar het is een dubbele kapel en aan de andere zijde zit een andere kamer. Enige manier is dan door het de trespa plaat , isolatie, en dan weer een trespa plaat tussen de 2 dakkapellen. Echter kan dan m’n zonnenwering er niet goed meer af want die loopt door, het is geen fraai gezicht en leidingen zouden dan los naar beneden bungelen. Dit lijkt dus geen goed idee.

Er is dan trouwens ook nog optie 4:

Dat is dus wel aan de dakkapel direct, die heeft op z'n hoogste punt qua breedte ca 80cm tot het gordijn, dus dan zal ik er een plaatje op moeten monteren en afwerken, waardoor de airco hierop geschroefd kan worden, en dus iets overlap heeft met dat plaarje op de schuine zijde. weet alleen niet of dit te laag is en handig dat er direct onder geslapen wordt. Rode x is Dan het gat.

Ik voel denk ik meer voor optie 1 of 4 omdat ik dan m’n pannen en dak met rust kan laten en minder kans op lekkage, wand is toch makkelijker waterdicht te maken. Maar kan dit idee met de leidingen wat ik wil? Met met de afstand en de bochten, kan dit met flexibele leidingen en is er genoeg lengte?

Zie mijn foto’s. De rode x is dan waar het gat ongeveer moet komen dacht ik zo. Hebben jullie tips of ideeen hoe ik dit het beste kan doen? De buiten unit komt wel ten alle tijde op het dak van de kapel.

Het gaat om de rechter kapel.

1038FFBC-3061-4C40-BDF1-23C60BF21AE6.jpeg

IMG_3205.jpeg
IMG_3238.jpeg
7DF713D3-1D9E-4419-8485-00898D64AC27.jpeg
01c2bc52-22eb-49cf-8975-f4bbb43c6dbf.jpeg
1038FFBC-3061-4C40-BDF1-23C60BF21AE6.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou door het dakbeschot gaan, en dan onder de pannen door verslepen naar het dakje waar de unit komt te staan en dan zorgen dat deze van boven naar beneden door een doorvoer komen.
 

Dokterhorror

  • #3
Maar moet ik daar niet heel veel voor verbouwen? En ik vraag me af hoe het met de lekkage zit eventueel. Het gat in de houten plaat achter de dakpan moet dan ook gekit worden oid lijkt me?

Ik begrijp niet helemaal exact wat je bedoelt. (Ligt aan mij wss)

Edit: ik begrijp het denk ik wel. Je bedoelt eigenlijk direct op hoogte van het dak van de dakkapel de doorvoer pan en dan naar beneden tussen. Dakpan en houten platen, en dan lager weer een gat om naar binnen te gaan? Kom ik dan niet in de knoei met afvoer condens? Gezien het dan omhoog moet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De condensafvoer hoeft natuurlijk niet naar de buitenunit toe... Je kunt prima met de koelleidingen omhoog en met de condensafvoer naar beneden.
 

Dokterhorror

  • #5
Dank. Maar dan moeten er wel veel gaten geboord woorden niet ?
 

ADDave

  • #6
Ga je dit allemaal zelf doen of schakel je er een koelmonteur voor in? Ik moet je er even op wijzen dat airco's alleen geplaatst mogen worden door gecertificeerde monteurs. Je mag niet zomaar aan machines met F-gassen werken.

Ga je toch zelf aan de slag, bedenk dan wel dat de garantie op het apparaat meteen vervalt.
 

Dokterhorror

  • #7
Nee, ik ga niks zelf doen hooguit de doorvoer voorbereiden. Want de beste plek bepalen is wat ik nu enkel probeer en opties overwegen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dokterhorror schreef:
Dank. Maar dan moeten er wel veel gaten geboord woorden niet ?
Hoezo? Je kunt toch met één doorvoer naar buiten, de koelleidingen vervolgens omhoog naar de dakkapel leiden en de condensafvoer naar beneden naar de dakgoot ofzo?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu