24V naar een lantarenpaal waar een camera aan gemonteerd is.

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik moet 24V wissel naar een lantarenpaal brengen om daar iets te gaan sturen.
Apparaat wat gestuurd moet worden trekt 3 ampère (65W volgens opgave)
Lantarenpaal is nu gebruikt voor een camera en er loopt een buis (25mm tyleen) naar toe waar nu een 9mm dikke coaxkabel (RG 59) in is getrokken met 2 voedingsaders voor de camera. (coaxkabel omdat de recorder op ruim 250m van de camera staat en UTP dus geen optie was)
Er liep ook al een 2 x 0,5 stuurkabel naar dezelfde lantarenpaal dus had daar de 24V wissel al op aangesloten maar omdat de kabel zo'n 60m lang is blijft er te weinig spanning over om het apparaat te sturen. Je ziet hem een keer opstarten maar stopt er dan mee omdat hij te weinig spanning krijgt.
Nu heb ik 3 mogelijkheden
1 ik probeer door dezelfde buis een 230V kabel te trekken zodat ik 230V bij de lantarenpaal heb en plaats daar de trafo voor de 24V
2 ik leg door dezelfde buis een dikkere kabel en sluit daar de 24V aan in de hoop dat er dan wel voldoende spanning overblijft bij de lantarenpaal zelf.
3 ga met deze hitte 60m graven en probeer onder een weg van 6m door te komen om een 230V kabel voldoende gescheiden van de coax aan te leggen.

Oplossing 1 geeft mogelijk het probleem dat doordat de 230V voor een heel eind vlak langs de coax kabel loopt dat ik storing veroorzaak op de camera wat natuurlijk niet de bedoeling is. Zou dit evt. op te lossen zijn door een 2 aderige ymvk-as kabel te gaan gebruiken? immers die heeft een afscherming om de stroomvoerende aders waardoor er mogelijk minder storing ontstaat.

Oplossing 2 zal waarschijnlijk minder storing geven maar hoe dik moeten de aders dan zijn om voldoende spanning over 60m nog voldoende spanning over te houden?
er zijn wel kabelberekeningsprogramma's maar vrijwel allemaal voor 230 of 380V en niet voor 24V.
Ik had wel een kabel berekening gevonden voor accu's opladen maar kom dan op een 2 x 36mm kabel stroom x lengte x 0,2 = diameter, dus 3 x 60 x 0,2 = 36mm en die krijg ik nooit in de buis.

Oplossing 3 zou het beste zijn want dat zou nog gewoon met een 3 x 1,5 kunnen maar met dit weer 60m gaan spitten in een deel wat voor de 1e 25m bestaat uit puinstof dan 6m onder de straat door (asfalt) en daarna gewoon zwart zand daar zit ik toch ook niet echt op te wachten.

Dus wie heeft er ervaring met zoiets?
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wet van ohm werkt gewoon bij 24v.
Maar pak een 48v voeding, en zet dan om naar 24v het halveerd je spanningsverlies.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even buiten de doos denken:
Hoeveel kan dat apparaat hebben? Als ie bijvoorbeeld tussen de 20 en de 30 volt werkt, dan simpelweg een hoger voltage gebruiken. Dit kan zeker niet altijd!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
bij een kabel met 0,5mm zou je een ohmse weerstand hebben van 5,1 ohm
bij 3A zou er dus 15,3V spanning op de kabel staan en nog maar 8,7 voor het apparaat zelf en dat dit niet werk daar was ik dus al achter gekomen.

in de specs staat AC 24V/3A (±10%) dus max 26,4V en minimaal 21,8V

Dus zou ik 1,5mm gebruiken dan slechts een spanningsval van 1,68V en dan zou het moeten werken lijkt me.
Alleen dan de vraag trek ik een as kabel voor het geval het toch niet werkt zodat ik alsnog op 230V over kan stappen of eerst een kabel over de grond om te testen en dan hopen dat het goed gaat met zo'n eind langs de coaxkabel?
3 x 1,5 xmvk is wel een 1,5mm dunner dan 2 x 1,5mm as kabel en over 60m kan dat heel wat schelen in het kabel trekken.
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Ik zou het andersom berekenen:
Bij een lengte van 60 meter en een spanningsverlies van max. 2V moet de kabel minimaal 0,5mm2 zijn.
Door de bestaande kabel kun je dan maximaal 0,5A laten gaan. Dat is niet genoeg, maar dat wist je al.

Als je vervolgens gaat rekenen met een verlies van 2V, 3Ampère en een
lengte van 60meter dan kom je op een minimale kabeldiameter van 3,2mm2 uit.
Dat is als we rekening houden met de soortelijke weerstand van 0,0175 ρ (Rho).

Je zou nog kunnen proberen om de buitenmantel van de RG59 te gebruiken als één ader
en de twee andere aders van de bestaande kabel parallel te gebruiken als de andere ader.
Het zou misschien kunnen werken afhankelijk van de diameter van de coax en of het
videosignaal helemaal ontkoppeld is van de voeding spanning. Tis even een twijfelgeval.
Normaal zou ik een gelijkspanningsvoeding over de coax laten lopen samen met het
videosignaal en dan het videosignaal bij beide uiteinden ontkoppelen, maar dat is hier lastig met de wisselspanning.
 

HBH

  • #6
Het is mijn ervaring dat meestal de signaalkabel wordt afgeschermd om te voorkomen dat externe elektrische ruis en interferentie het signaal dat door de kabel gaat, beïnvloedt.
Maar omgekeerd en eventueel tegelijkertijd draagt een afgeschermde voedingskabel er ook toe bij dat deze minder ruis uitstraalt. Dat is dus wel een optie maar geen garantie dat het ook afdoende werkt.
Bij coax kabel houd ik minimaal 20 cm afstand tot iedere wisselstroomkabel, vooral wanneer deze over grote lengte parallel loopt met deze mogelijke storingsbron. (kruisende kabels zijn doorgaans geen probleem) Het ligt er ook aan hoe ‘schoon’ deze wisselstroom kabels zijn en dan is het handig wanneer je de beschikking hebt over een oscilloscoop.
En wat die spanningsval betreft, eigenlijk is het uitgangspunt heel simpel: meer koper.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Die afstand hou ik dus normaal ook altijd aan en anders een scheidingsschot in de kabelgoot, maar ja dat heb ik hier niet en 60m graven om een extra buis aan te leggen is toch ook niet echt een prettig vooruitzicht.

Ik verwacht dat die 24V wissel in de elektronica wel zal worden gelijkgericht dus zou dan ook een gelijkspanningsvoeding kunnen pakken die al 24V of 28V levert en dan idd. de afscherming van de coax als massa gaan gebruiken en de 2 x 0,5 samen als 1 ader gebruiken om te kijken of het dan wel werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu