Waar dimbare LED-trafo in parallelschakeling GU5.3 inbouwspots

Wiltwittig

  • #1
In onze keuken zijn 7 GU5.3 inbouwspots 12V parallel geschakeld met bij elke spot een eigen elektronische dimbare trafo 20-70W. Zie foto hieronder.

Ik begrijp niet goed waarom elke spot zijn eigen trafo heeft en niet één aan het begin van de parallelschakeling, maar dat terzijde.

IMG_9215.jpeg


We willen de lampen in de spots vervangen door een dimbare LED-variant 2,9W (=20W) met LED dimmermodule met impulsdrukkers (in een wisselschakeling) en nieuwe trafo(s).

Kan ik in de nieuwe situatie volstaan met één enkele trafo aan het begin van deze parallelschakeling ipv bij elke spot een dimbare LED-trafo. Dat zou nl. een prijzige oplossing worden. We hebben hiervoor onderstaande trafo op het oog.
IMG_9216.jpeg
Productbeschrijving

✓ Dimbare led driver/trafo
✓ Geschikt voor 12V AC led lampen
✓ Aansluitwattage: 0-50W LED
✓ Input voltage: 220-240V
✓ 50/60Hz
✓ Fase afsnijding & Fase aansnijding (RLC)
✓ CE gecertificeerd
✓ Power factor >0,99
✓ Halogeen vermogen: 0-70W

En hoe kom ik er dan achter waar het begin van de schakeling zich bevindt? Daar waar ik 2x1 draad aantref ipv 2x3 draden is het eindstation verwacht ik en de spot aan het andere eind van de rij het begin, maar mss begrijp ik het niet goed genoeg.
Kunnen jullie me vertellen of mijn plan de 7 trafo’s te vervangen door één enkele mogelijk is en of dit de juiste manier is om het begin van de parallelschakeling te vinden.

Nieuwsgierig naar het antwoord wacht ik in spanning op jullie reacties.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eén trafo is prima, er is wel een maximale snoerlengte, dat is afhankelijk van je trafo, op de oude staat dat het 2 meter is. Bij jouw nieuwe kan ik daar niks over vinden, bij een vergelijkbare staat dat het 3 meter is.

Draden loshalen bij het punt waar je denkt dat het begin is en meten. (even afdoppen om het veilig te houden)
 

Wiltwittig

  • #3
Hartelijk dank voor je reactie Jack. Ik ga de snoerlengte navragen en dan aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu