IP-waarde badkamer

Irisss

  • #1
Goedemiddag, wij hebben een nieuw huis gekocht en in de badkamer zitten inbouwspots. Deze inbouwspots zijn 12V met IP23 en er zit er o.a. eentje boven de douche. Nu is mijn vraag: is dit veilig? De hoogte van het plafond is zo'n 2.30 meter.
 

Irisss

  • #3
Heb ik uiteraard al geraadpleegd, maar zie door de bomen het bos even niet meer. Zoveel informatie, vandaar mijn vraag hier. Maar oke: het lampje zit hoger dan 225 cm dus het is sowieso veilig? Ook al zit het recht boven de douche? Begrijp ik het dan goed?
 

moerkerken

  • #4
Ik heb zelf bij de renovatie van mijn badkamer dit schema aangehouden. De IP waarde verteld iets over de stofdichtheid en waterdichtheid. Het eerste getal zegt iets over de stofdichtheid en de tweede over de waterdichtheid.

Als je hem dus boven je douche hebt hangen moet je minimaal 44 aanhouden, dus alles wat hoger is dan 4 en 4 is goed. In jouw geval is het 2 en 3.

Het lijkt me dat er weinig kan misgaan, zolang je er geen waterstraal op zet natuurlijk. Echter als je het schema zou volgen zou dit niet veilig genoeg zijn. Je hebt immers boven je douche ook te maken met waterdampen, vooral als je warm doucht en de omgevingstemperatuur in je badkamer is wat kouder (bijvoorbeeld in de winter).

Zelf heb ik gekozen voor inbouw spots IP waarde van 44. Ik heb namelijk boven mijn douche (plafond op 2,40 ongeveer) ook twee spotjes zitten.

1700053603752.png


1700053947613.png


Antwoord op je vraag of het veilig is, in principe is het niet veilig genoeg nee als je dit schema aanhoudt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Het is 12V, toch?
 

Irisss

  • #6
Ja precies, 12V halogeen spots met IP23 op een hoogte van 230 meter in het plafond. Zo'n 20cm schuin boven de douchekop.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Hoger dan 225cm zijn er dus geen aanvullende eisen meer, IP20 voldoet.

12V maakt het hoe dan ook veilig, aangenomen dat het achter een SELV transformator zit en dat de transformator zelf niet in de douche zit.

Is het slim om hier spots te plaatsen die niet tegen vocht kunnen? Dat wellicht niet, misschien gaat het sneller dan normaal kapot of gaat het armatuur roesten als het van metaal is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Naar mijn weten ben je dan veilig, zolang de trafo buiten zones I en II zit.
 

Irisss

  • #9
Ik vermoed dat de transformator op het plafond ligt.. ik zie hem in elk geval nergens in de badkamer liggen :-)
 

Irisss

  • #10
Bedankt allemaal voor jullie antwoorden! Hoogte van de douchekop etc. speelt dus geen rol? Stel die zit maar 20 cm onder de inbouwspot? Het is puur afstand van vloer tot plafond wat meer dan 225 cm moet zijn?

Het gaat om een inloopdouche en ik las ergens anders ook weer dat daar andere regels voor gelden... Kortom: ik vind teveel informatie op Google :icon-study:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Geen reden om je ergens zorgen over te maken. Met 12V ben je sowieso veilig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Alleen als de (vaste) douchekop hoger dan 225cm zou zitten zou zone 2 hoger doorlopen. Denk aan een regendouche aan het plafond of zelfs inbouw in het plafond.
sb-square-316-inbouw-regendouche-velvet-temptation-dual-flow-mat-zwart-1208956764.jpg

Bij een inloopdouche gelden idd andere regels voor wat betreft de horizontale afmetingen van zone 1 maar voor de hoogte maakt het niet uit.
 

Irisss

  • #13
Ah oké duidelijk, het gaat om een opbouw regendouche, dus geen water vanuit het plafond.

Conclusie: ik kan gewoon veilig douchen dus? :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu