Waar komen elektradraden lamp voorgevel te voorschijn

Jeanpierre

  • #1
Beste Forumleden,

Zit met een probleem en hoop dat iemand een geniale of gewoon goede oplossing weet.

Ik wil een buitenlamp naast de voordeur monteren van een 10 jaar oud rijtjeshuis. Vorige bewoner had dit kleine huis grondig onder handen genomen en veel veranderd. Nu is er aan de voorgevel alleen een elektradoos met kabels te zien. Staat geen spanning op, wat te verwachten is. In de hal zat een dubbele schakelaar, nu zit er een enkele voor de plafonnière, met een stopcontact. Na verwijdering stopcontact en schakelaar kan ik geen losse einden van de draden voor buitenlamp zien.

Zodoende zit ik met de vraag, waar kan ik het andere einde van de draden verwachten? Niet in de meterkast, daar kan ik geen losse einden vinden. Wel steken er vanuit een aantal pvc-pijpen aan het plafond en twee in de vloer, enkelvoudige zwarte opgerolde stukken ijzerdraad uit om elektradraden mee te trekken (neem ik aan).

Is het een slim idee om de huidige 3 draden eruit te trekken en met een trekveer nieuwe kabels te trekken?
Of zou het kunnen zijn dat de drie draadeinden boven de lasdoos van de hal wandcontactdoos uitkomen en moet ik die lasdoos uit de muur halen om erbij te komen?

Ik hoop dat iemand mij een goede oplossing aan de hand kan doen.

Met heel veel dank!

Jeanpierre


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Misschien dat je een centraaldoos in het plafond van je hal hebt en dat de draden daar uitkomen. Ik zou verder niet proberen om de draden eruit te trekken, zolang je niet weet waar ze uitkomen.
 

Atmoz

  • #3
Is het een slim idee om de huidige 3 draden eruit te trekken en met een trekveer nieuwe kabels te trekken?
Dan zul je toch moeten weten waar de veer uitkomt. En de draden eindigen niet allemaal op een plek, de schakeldraad loopt waarschijnlijk verder.

Komen de draden niet uit de doos achter de plafonnière? Blijft wel nog het raadsel waar de schakeldraad voor de buitenlamp gebleven is, die zou in de doos waar de dubbele schakelaar zat moeten zitten.

Misschien domme opmerking: vorige bewoner vragen?

Edit: Tom was sneller.
 

Jeanpierre

  • #4
Bedankt voor zover. Bijgaand een foto van de lasdoos met inhoud aan het plafond van de hal. Ik kan hier niet veel wijzer van worden. Iemand van jullie?

Heb ook aan gedacht vorige bewoner te vragen, maar die is onbereikbaar en situatie rond verkoop woning was voor hem erg droevig.

 

@$T

  • #5
Ik denk dat de ene draad in een lus die uit het plafond komt de schakeldraad voor de buitenlamp is.Zo te zien gaat deze samen met de zwarte draad van de plafondlamp in een buis met een bruine draad weg. Ik denk dat deze zwarte draad iets teruggetrokken is in de buis. Probeer maar eens voorzichtig aan deze draad te trekken dan zal deze waarschijnlijk in de buitendoos bewegen en de andere kant kun je er uit trekken en opnieuw invoeren.
 

Jeanpierre

  • #6
Nee, helaas. Ik heb met een tangetje getrokken met als enige gevolg dat de isolatie is beschadigd. Ik kan nu de koperen draad zien en moet dat eerst repareren. Bij trekken aan zwarte draad voel je ook dat die verbonden is met een andere lichtschakelaar voor verlichting overloop boven.
Tricky business.

Is er nog een andere manier om uit te vogelen waar het einde van de draden van de buitenzijde uitkomen?
 

@$T

  • #7
!. Hoe ben je te weten gekomen dat de schakelaar in de hal een dubbele(serieschakelaar) geweest is.
2. Maak in de omgeving van de voordeur verschillende centraaldozen open en trek (voorzichtig) buiten aan de zwarte draad.
3. Zit het lichtpunt buiten tegen de meterkast aan? Dan zou het kunnen dat in de meterkast boven de groepenkast een doos zit waarop het buitenlicht is aangesloten.
4. Koop een armatuur op zonneenergie en het probleem is opgelost :lol:
 

Jeanpierre

  • #8
Ondanks de meest originele oplossing tot dusverre (nr. 4) bedankt voor het meedenken. Als het allemaal niet wil lukken, zal ik proberen de lamp in te ruilen en een lamp op zonne-energie te krijgen die het ook op het noordoosten doet ...

Maar goed, de aansluiting buitenlamp ligt aan de andere kant van de voordeur t.o.v. de meterkast. De draden zouden dus helemaal over de voordeur of de hal heen moeten. Ik heb het gevoel dat de draden, als ze direct naar de meterkast zouden lopen, bovenin via het plafond binnen moeten komen. Maar verder kan ik er ook niks zinnigs over zeggen.

Er is maar één contact/schakeldoos in de hal en die heb ik open gehad. Zit ook een lasdoos in met alleen draden naar het contact en de schakelaar. Geen losse draden.

Bij foto plafond meterkast: staat haaks op voorgevel/voordeur. De kant van de groene ethernetkabel is richting achterkamer, het grijze wandje ertegenover zit aan de buitenmuur. Helemaal rechts van de foto zou dan de hal liggen.

O ja wat betreft "Hoe te weten gekomen dat de schakelaar in de hal een dubbele(serieschakelaar) geweest is." Informatie van vriendin die het huis toentertijd heeft gekocht.

 

StefanD

  • #9
Als je mazzel hebt kun je de leidingen volgen met een goede leidingdetector. (Als je pech hebt liggen de leidingen te diep of zit er te veel wapening)
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
Iemand aan de buitenzijde aan de bedrading laten trekken en zelf binnen luisteren waar je het hoort bewegen.
 

Jeanpierre

  • #11
PRECIES RON! Het is gelukt. Nog net voor jouw opmerking zat ik al aan de bedrading te pielen en zag ik die bij het plafond bewegen. Dus toch in het plafond. Uiteindelijk alle draden te pakken gehad en nu hangt de lamp!

Bedankt allemaal voor het meedenken. Super dit forum.

JP
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu