Waar dient deze knop voor?

RdeV

  • #1
(afbeelding niet gevonden)

Deze knop zit onderop het verdeelblok, waar de radiatoren uit worden gevoed. Deze knop sluit de verbinding tussen aanvoer verdeelblok en retour verdeelblok. Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen waar dit voor is, anders dan een soort van bypass. Normaal is de aanvoer en retour natuurlijk door de radiatoren. Op de knop staat iets van H2O, een een schaal van 0 (of 1) tot 6.

Waar dient deze knop voor?

Wat is de juiste afstelling?
 

Fiesiekus

  • #2
Het is een by-pass. Als alles dicht staat, kan de pomp via de by-pass nog rondpompen. De verdeling slaat op het drukverschil waarbij de by-pass klep opengaat.

Het is misschien wel interessant om te proberen: alles dicht, thermostaat op vragend en controleren of de by-pass open gaat: zo ja dan voelt de retour net zo heet als de input.

Indien niet: dan is de klep te hoog afgesteld
 

Bernhard

  • #3
Dit is een bypass-ventiel. Dit ventiel heeft als doel de waterstroming over de ketel te regelen. Als te veel radiatorventielen worden afgesloten,
handmatig of dmv. thermokoppen, kan een te lage waterstroming over de ketel ontstaan. Als de ketel brand zal de watertemp. in een normale situatie langzaam oplopen , bij te weinig waterdoorstroming zal de temp.
stijging extreem zijn. Door een extreem temp. stijging in de ketel kan het opwarmen van de cv-installatie soms heel traag worden.

Het ventiel dient afgesteld te worden op een weerstand gelijk aan de grootste radiator(en) in de woonkamer. Meestal is dat tussen de 0,15 tot
0,2 bar. Kontrole; laat het ventiel te veel water door dan bv een halve slag meer indraaien .

mvgr Bernhard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu