Waarom hebben wij het op 2 verdiepingen koud?

Bien

  • #1
Hai,

Ons probleem:
beneden vloerverwarming die behaaglijk is bij een instelling van 21.5 graden. Geen radiatoren beneden.

Op de eerste en tweede verdieping verwarming door nieuwe radiator convectoren (JAGA type tempo). De badkamer heeft een designradiator en vloerverwarming.

Alle kamers op de eerste en tweede verdieping blijven koud. De convectoren geven (als de kachel draait) lauwe lucht af, hetgeen amper invloed heeft op de temperatuur in de kamers. Wij hebben 4 kinderen en die zitten boven te rillen van de kou. Het is niet te voelen dat er gestookt wordt.

De badkamer is de enige ruimte die behaaglijk warm wordt.

Ik heb de afgelopen dagen in dit forum naar antwoorden voor ons probleem gezocht. Ik ben iets wijzer geworden, maar wellicht kan iemand ons nog verder helpen.

Even eerst wat gegevens:

- nieuwbouwwoning (6 maanden gelden opgeleverd), vrijstaand.

- cv-ketel: HR intergas compact

- thermostaat: Honywell t8851 m-nl2

- installatie: slangen gelast

- soort kranen: open dicht

- vloerwarming: WTH aantal 4 (30 graden)

- WTW: Stork 950


Wij hebben ons probleem meerdere malen aangekaart bij de leverancier. Deze werkt echter niet meer mee, daar hij ondertussen failliet is gegaan. Wij hebben een monteur van een ander bedrijf langs gehad en die zegt dat alles ok is. De ventielen van de convectoren staan op 6 (?) en de vloerverwarming staat op 30.

Volgens hem zou het eea opgelost kunnen worden door het installeren van thermostaatkranen. Deze optie kom ik ook op dit forum tegen, maar ik blijf het merkwaardig vinden dat ons nu een systeem verkocht is die kennelijk niet voldoet. Ons huis is wel gebouwd met GIW garantie.

Onze buren hebben dit probleem niet, zij hebben ook vloerverwarming beneden en boven radiatoren (wij hebben convectoren). Hoeveel zij stoken weet ik niet.

Ligt het ons probleem aan de convectoren? Zou het opgelost kunnen worden door het alsnog plaatsen van radiatoren? Hebben we gewoon niet een slecht functionerend systeem (wij hebben in het begin op 3 plaatsen lekkages gehad tgv slecht sluitende koppelstukken) etc, etc..... wij zijn een leek in dit gebied en worden hier amper voorgelicht.

Wat is de rol van de WTW hier? Ook dit is ons erg onduidelijk (alhoewel dit naturlijk een andere discussie is).

Misschien van belang; wij hebben over 4 wintermaanden ongeveer 600m3 gestookt.

Wie kan ons wat meer inzichten geven?

gr. Bien
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
U geeft aan, al wel wat wijzer geworden te zijn op het forum ?

De vraag is waarom u Jaga convectoren heeft en uw buren radiatoren hebben gekregen.

Heeft u zelf om die convectoren gevraagd?

De enige optie voor u is nu, om een WA regeling te gaan gebruiken met op iedere convector een thermostaatkraan
Dan is op iedere plek in huis de verwarming te regelen naar behoefte.

Een WTW unit is een ventilatie unit die bij het toevoeren van verse buitenlucht de woning in, de lucht voorverwarmd met de lucht die naar buiten gaat, omdat de lucht uit de woning voldoende warmte bevat.

600 kub is voor de 4 wintermaanden niet zo gek maar zonder gegevens over het huis is dat zo niet exact te zeggen.

Vr Gr en succes ermee
 

Bien

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Ik ben in die zin wat wijzer geworden dat het kennelijk een bekend probleem is: beneden warm dmv vloerverwarming en boven koud. En dat de oplossing in aparte thermostaatknoppen gezocht moet worden.

Wij hebben zelf gekozen voor convectoren. Eigenlijk vanwege de schoonheid van de kast en niet vanwege het type verwarming. Wij zijn toen ook totaal niet voorgelicht en wij hebben ons hiervoor zelf niet de tijd gegeven (wij moesten binnen een aantal weken meerdere meerwerklijsten inleveren en dus heel snel keuzes maken). Zijn radiatoren meer aan te raden of hadden wij dan hetzelfde probleem gehad?

Mbt de voorgestelde oplossing; een WA systeem. Functioneert het systeem dat wij nu hebben dan kennelijk niet? Waarom wordt er dan niet automatisch een WA-systeem bij verkocht? Dit zit ons nogal dwars. Wij kopen een prijzig huis met een nieuw verwarmingssysteem die gewoon niet voldoet. Dit moet voor de specialist een bekend probleem zijn, toch?

Weet u way de kosten voor dit systeem zijn en gaan onze stookkosten dan omhoog?

gr. Bien
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
De door u ervaren problemen mbt warmte boven zouden met radiatoren zeer zeker minder zijn geweest.

Radiatoren geven sneller warmte af bij een lagere CV watertemperatuur dan convectoren.

U heeft dus een lage temperatuur (vloerverwarming) en een hoge temperatuur (convectoren) systeem bij elkaar gebruikt en dat werkt niet op deze manier.

Kosten voor aanpassing van uw systeem zijn geen vragen voor deze klussite daarvoor zij andere sites en leveranciers te vinden.

De stookkosten zullen omhoog gaan want waar het nu koud is komt geen warmte.
En iedere liter CVwater verwarmen kost energie dus geld en als het boven warm wordt zal dat komen door extra water op te warmen :wink:

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
U kunt eerst ook eens proberen om de vloerverwarming wat te knijpen.
Dit kun je doen door het voetventiel, wat in de retour van de vloerverwarming geplaatst is, een stukje dicht te draaien. Doordat er nu minder warmte je vloer in gaat zal er meer warmte naar boven gaan. Hier kun je even mee experimenteren.

Mocht dit niet werken kun je een extra thermostaat plaatsen met regelklep. Dit werkt als volgt:
Thermostaat 1: beneden. Deze thermostaat stuurt een regelklep aan die in de aanvoer van de vloerverwarming geplaatst wordt, en vervolgens de ketel.(deze thermostaat aan: warmte beneden + boven)

Thermostaat 2: boven. Deze thermostaat stuurt puur de ketel aan.(deze thermostaat aan: warmte boven)

In de 2e zou je eventueel ook een klep kunnen zetten, maar dit is in principe niet nodig, omdat het daar te koud is.(zo spaar je dus een klep uit)
 

Xr8

  • #6
De oplossing van Ingmar kan gaan werken, echter het blijft een feit dat de convectoren niet goed zullen werken met een lage watertemperatuur.

Het omzetten naar een WA regeling is vrij simpel te realiseren, u heeft nl al een Honeywell chronotherm modulation, in combinatie met een buitenvoeler op de ketel (apart te bestellen via intergas), kunt dmv een parameter instelling in de thermostaat al WA stoken.

De radiatoren krijgen nu veel meer warmte aangevoerd en zullen beter werken. Let wel de stookkosten zullen behoorlijk gaan toenemen!!

De oplossing met kleppen zal in het gebruik zuiniger zijn, je gebruikt nu alleen warmte indien nodig. Een Wa regeling zal warmte maken, ook als het niet nodig is. Tevens kan het nodig zijn een bypass te plaatsen bij alleen maar thermostaatkranen, een radiator welke altijd openstaat kan ook voldoende zijn.

Als u zegt dat de kranen al op 6 staan dan staan ze waarschijnlijk al helemaal open, en zijn het al thermostaatkranen.

De oplossing van het plaatsen van thermostaatkranen zal mijns inzien helemaal niets helpen, omdat ze waarschijnlijk al aanwezig zijn. Maar in hoofdzaak omdat ze totaal op geen enkele manier bijdragen aan het aansturen van de ketel. Gewone kraan of thermostaatkraan, als er geen aanvoer van warmte is, zal het ook niet warm worden simpel.

Zit er trouwens een keerklep in de retour van de ketel? Dit is een installatie voorschrift van intergas, bij aanwezigheid van een tweede pomp in de installatie. Dit kan gedaan zijn dmv een zichtbare keerklep, of dmv een apart retourpijpje met ingebouwde keerklep van intergas.

Als deze er niet inzit en het tapcomfort van de ketel staat aan dan is de mogelijkheid aanwezig dat de wisselaar continue wordt afgekoeld. Doordat het tapcomfort de boel warm wil houden zal dit resulteren in veelvuldig aangaan van de ketel. En het daarbij behorende gasverbruik.

Succes.
 

Bien

  • #7
Bedankt voor alle opties!

Een aantal geopperde punten moeten wij even uitzoeken, wij zijn helaas nogal onbekend op dit terrein. Ik dan ook nog niet goed inhoudelijk reageren.

Maar door jullie informatie zijn wij weer een stap verder en gaan wij weer opnieuw in discussie met de aannemer. Ik blijf het immers van de zotte vinden dat een compleet nieuw huis en een nieuwe installatien niet voldoet.

gr. Bien
 

Bien

  • #8
Ik had nog even een vraagje over de convectoren. Er wordt geschreven dat deze niet goed werken met een lagere temperatuur (de vloerverwarming).

Wij hebben echter Low h20 convectoren, hiervan wordt ons gezegd dat deze wel een goede combinatie zijn met een lagere temperatuur.

Dit vermeld de brochure van Jaga: Jaga Low-H2O radiatoren reageren snel en zijn perfect regelbaar. Vloerverwarming is traag. Warmtecomfort krijgt u door beide systemen te combineren.

Ik snap er helemaal niets meer van..........
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Mogelijk moet de boel gewoon nog ingeregeld worden.Gewoon de aannemer de boel laten oplosssen.
Verder is dit hele topic niets voor klusidee zie ook de regels.
 

Bien

  • #10
De boel is volgens de aannemer goed ingeregeld en hij komt dus ook niet meer (is al 2 keer langs gekomen). Daar wij het koud hebben, zijn wij nu zelf aan het zoeken gegaan en proberen het op een andere manier op te lossen.

Wij zijn helaas een leek en zoeken dus informatie in dit forum...j :shock: moet toch wat......
 

Eric D

  • #11
Waarom neemt u geen contact op met het GIW ?
U heeft immers een woning gekocht onder GIW garantie !

Kijk voor meer informatie over verwarming onder GIW garantie eens hier. Thema GIW, hier staat waar uw cv-installatie aan moet voldoen en welke technische gegevens en documentatie u moet krijgen.

Bel ook even met uw rechtsbijstandverzekering wat zij voor u kunnen doen.

Het afpoeieren van klachten gebeurt veel bij nieuwbouwwoningen terwijl ze zelf gewoon nalatig zijn !

Mvrg Eric (Erkend Installateur)
 

Bien

  • #12
Ja wij hebben inderdaad GIW garantie! Na de feestdagen gaan wij hier achteraan.

Bedankt :D ,

gr. bien
 

Viru

  • #13
Worden de convectoren wel warm als je de rest dicht zet?
aanvoertemperatuur moet wel normale waarden hebben.
zoniet, dan zou het best eens een luchtprobleem kunnen zijn of te weinig stroming.
 

Bien

  • #14
Ja, de lucht die er uit komt is licht warm. De monteur heeft dit gemeten en zei dat het ok is. Ik weet niet hoe warm de lucht moet zijn, maar het mi meer lauw.

Ondertussen heb ik een extra temperatuurmeter in huis gehaald en de kinderkamers worden niet warmer dan 16/17 graden als het beneden 21,5 is.

Mijn slaapkamer, de zolder, zelfs 14 graden :cry:
 

Bien

  • #15
Vergat er nog bij te vermelden dat alle deuren van de kinderkamers de hele dag dicht zijn. De achterkamers zijn niet groter dan 9m3 en ook dat wordt niet warm.
 

Chathanky

  • #16
Het advies van Eric is denk ik degene waar je achter aan moet gaan Bien.
Door het failliet gaan van de aannemer liggen de zaken wellicht anders maar ook hier is de GIW jou aanspreekpunt/bemiddelingspersoon.
 

Viru

  • #17
De beste manier om te controleren of de convectoren voldoende warmte afgeven is, alle kranen of thermostatische kranen dichtzetten, behalve die van de convectoren.
dan de ketel laten branden (thermostaat w.k. aan) op hoge temperatuur
70 - 80 graden.
als de installatie goed ontworpen is, moet je een temperatuur krijgen op de aanvoerleidingen bij de convectoren van ongeveer die temperatuur.
de dT over de convectoren zal dan ongeveer 20 graden moeten zijn.
zoniet moeten we de oorzaak daarvan zien te achterhalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu