Vloerverwarming wordt niet warm - waar kan ik beginnen?

Remonv76

  • #1
Heb je nog een update wat het probleem was? Ik loop tegen precies hetzelfde aan. de thermostaatkraan is het niet. Pin kan ik prima bewegen en na de kraan wordt het warm tot aan de pomp. Maar na de pomp blijft het 20-25C.

Het warme water wordt dus niet gemengd en gaat dus ook niet de leidingen in. Gooi ik de pomp uit, dan wordt het bovenste deel van de verdeler lauw tot warm en de retour leiding ook. Dus de thermostaatkraan staat open.

Alle aanvoerleidingen (onderste deel van de verdeler) blijft dus koud. Ik zou het echter bijzonder vinden als er lucht in de leidingen zou zitten. Dan zou dit onderste deel van het blok toch warm moeten worden en de retour leiding ook?

En aan het geluid en de trillingen te voelen, lijkt het er wel op dat de pomp goed werkt. Je hoort en voelt het water door de verdeler en leidingen gaan.

Toch blijft het hele blok koud aanvoelen en de leidingen ook. Dit was vroeger anders en de aanvoerleidingen werden warm. Dus waar kan ik beginnen? Toch maar de amper 3 jaar oude pomp loshalen en nakijken?

IMG_6768.jpeg IMG_6767.jpeg IMG_6772.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Even je eigen topic openen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
@Remonv76

Volgens mij is je verdeler niet hydraulisch neutraal aangesloten. De pomp stuwt het warme water van de CV direct de retour in weer terug naar de CV (weg van de minste weerstand).

De retour moet op de andere zijde van de verdeler zitten (waar het witte ontluchtertje zit). Dan wordt het water eerst door de groepen “gedwongen” waardoor de vloer warm kan worden.

Kijk op YouTube eens naar video’s van John Visser CV optimalisatie en van KetelKlets. Die hebben regelmatig (ook recent nog) video’s geplaatst over dit probleem met vloerverwarmingsverdelers die verkeerd aangesloten worden. Schijnt heel erg vaak voor te komen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dit is.een neutrale verdeler, de positie van de retour op de balk maakt niet uit.

jaal de thermostaatknop eraf, word dan de set wel warmer dan is deze stuk, verranderd er niets dan is er een probleem in de aanvoer van de warmte vanuit de ketel.
Dit kan zijn een te lage aanvoer of ye weinig stroming.
 

Remonv76

  • #5
Probleem is bij mij opgelost en blijkt heel simpel te zijn. De weg van de minste weerstand was de oorzaak, doordat wij alle radiatoren te ver open hadden staan. Door deze meer te knijpen, mengde de verdeler opeens het warme water met het interne circuit. -> vloerleidingen worden weer warm.

Helemaal niet bij stil gestaan dat dit ook een oorzaak kan zijn, maar is natuurlijk heel logisch!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan zijn de radiatoren niet waterzijdig ingeregeld. Ze horen zo afgesteld te zijn dat ze nooit alle warmte kunnen vragen van het systeem.

Door ze te knijpen bij het voetventiel hebben ze altijd weerstand, waardoor ook de vloer warm wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu