Waar dient dit kroonsteentje en de 2e zwarte draad voor?

Jiska

  • #1
Lieve electra-experts,

Wij zijn net verhuisd naar een jaren '30 woning. Een van de dimmers, die er al zat, deed het niet. Nu heb ik hem losgehaald en kom dit tegen (zie foto). Bij de andere dimmer is er enkel een bruine en een zwarte draad die in de dimmer gaan. Ik vraag mij af waarvoor dat kroonsteentje hier dient en de derde losse draad (zwart). Kan iemand mij helpen? Bij voorbaat dank!!

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Hier heeft waarschijnlijk een wisselschakelaar gezeten.
Wat ze nu hebben gedaan is de bruine met zwarte draad doorverbinden want een 2e dimmer op 1 lamp werkt niet.
Niet de fraaiste en veiligste manier maar het kan wel werken.

suc6

Gerrit
 

Jiska

  • #3
Hartelijk bedankt. Dat verklaart het. Weet u misschien of ik nu de nieuwe dimmer gewoon aan kan sluiten met bruin en zwart en de derde zwarte ongebruikt in de muur kan laten? Bedankt wederom alvast!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Er kan maar 1 dimmer op een lamp worden aangesloten, dus als je de dimmer aan de andere kant vervangt door een schakelaar dan zou het kunnen werken als je de draden verder goed aansluit.
Probleem zal alleen zijn dat als je de lamp met de schakelaar uitzet je die met de dimmer niet meer aan kunt zetten.

Daarom wordt dit vrijwel nooit gedaan en kan een lamp, waar een dimmer op is aangesloten, meestal alleen maar aan en uit gezet met de aangesloten dimmer.

suc6

Gerrit
 

Jiska

  • #5
Bedankt! Ja, er hoeft ook maar een lamp op. De andere dimmer hangt aan de andere kant van de kamer en is hier volgens mij verder los van. Het gaat om een hanglamp aan t plafond. Er zat op deze plek dus al een dimmer, maar de ring was kapot. Oemand heeft die tijdens het verhuizen weggegooid... Het systeem zelf heb ik nog, maar heb ook nog een andere dimmer liggen die ik kan proberen te monteren. Dan kan ik de lamp gewoon met de dimmer uitzetten, toch? Dat is bij de andere (aan de andere kant van de kamer iig zo). Sorry voor mijn onkunde! Ik probeer het electra-gedeelte wat te leren, maar weet er nog niet veel van.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Waarschijnlijk zitten aan de andere kant, waar nu de dimmer zit, 3 zwarte draden, zijn 2 zwarte draden op die dimmer aangesloten en hangt ook daar 1 zwarte draad los.

Wil je het goed doen en de dimmer op de plek van de foto zetten dan moeten de 2 zwarte draden die van deze aansluiting met de bruine naar de huidige dimmer lopen verwijdert moeten worden en kan ook de zwarte draad die van de huidige dimmer naar de lamp loopt verwijdert worden. (bij de dimmer met 3 zwarte draden blijft dus niets over)
Bij deze plek hou je dan een bruine draad (waar spanning op staat) en een zwarte draad over die naar de lamp loopt.
De dimmer zet je dan tussen de bruine en zwarte draad en dan werkt het.

suc6

Gerrit
 

Jiska

  • #7
Beste Gerrit, dat klinkt inderdaad heel logisch wat u zegt, maar het gekke is dat er aan de andere kant (bij de dimmer die er nog zit) alleen een zwarte en een bruine draad aanwezig is en geen derde.. De vorige eigenaar was electricien, maar ik weet niet wat hier zijn idee bij was.. Groet, Jiska
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Dat kan ik dan zo op afstand ook niet aangeven, want dit wijkt af van wat er normaal gemonteerd wordt of met de schakelaars moeten 2 verschillende lampen gedimd/geschakeld kunnen worden.

Er zijn nog de Amerikaanse en de verkeerde schakeling (ook wel franse genoemd) die gebruik maken van 2 x een fase op een schakelaar maar deze voldoen niet aan de NEN 1010 en dan nog zitten er altijd 3 draden op een schakelaar.

Maar gaat het om dezelfde lamp dan klopt er hoogstwaarschijnlijk iets niet wat bekabeling betreft en zou het goed zijn dit eerst goed in orde te (laten) maken.

suc6

Gerrit
 

Jiska

  • #9
Hartelijk dank Gerrit! Het gaat inderdaad om twee verschillende lampen. Een zit aan de voorkant van de huiskamer (die met de kapotte dimmer aan moet) en de andere (waar de dimmer bij hoort die er nog zit, met maar twee draden) hangt aan de achterkant van de kamer. Wel zitten beide dimmers in dezelfde muur, maar het laatste stuk muur aan de achterkant is later aangebouwd. Geen idee of de draden ooit verbonden geweest kunnen zijn tussen de twee dimmers onderling.. Denkt u dat ik kan proberen de nieuwe dimmer te monteren met de bruine en de zwarte draad en de derde zwarte gewoon los in de muur kan laten? Hij hoeft alleen maar de voorste hanglamp te bedienen.

Bedankt wederom!!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Als het 2 verschillende lampen zijn dan verklaard dat een heel stuk en wordt het wat duidelijker.

Alleen klopt het dan nog niet dat bij de ene schakelaar 3 draden zitten waarvan de bruine en zwarte zijn doorverbonden. Er zou dan nog ergens een schakelaar moeten zitten.
Het kan natuurlijk dat die met de verbouwing is weggehaald alleen waar zit de 3e niet gebruikte zwarte draad dan op aangesloten? en komt er geen ongewenste spanning op te staan?
Daarnaast als zwart en bruin is doorverbonden dan zou de lamp nu continu moeten blijven branden of er is nog ergens iets anders gebruikt en dat zou je dan eerst uit moeten zoeken.


suc6

Gerrit
 

Jiska

  • #11
Ja, dat is een goeie. Ik denk dat ik toch maar de oude eigenaar opbel om het hem te vragen. Voelde me daar wat bezwaard over, maar de veiligheid gaat toch voor. In elk geval super bedankt! Ik heb nu weer wat meer geleerd! Als ik het antwoord heb, laat ik het weten.

Hartelijke groet, Jiska
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu