Waakvlam te hoog gashaard

Dev80

 • #1
Beste allemaal,

De waakvlam van mijn gashaard lijkt wat hoog te staan, de bovenkant van de kachel wordt bijna 60 graden c. Hij is onlangs nagekeken, afgesteld en werkt verder goed. Hersteld zich dat nog, of kan ik de waakvlam zelf misschien iets lager stellen? Je hoort de waakvlam wel goed, maar geen abnormaal geluid.

Alvast bedankt.

IMG_20200920_125946.jpg IMG_20200920_130030.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #2
Gashaard op rookkanaal of een gevelkachel direct tegen de muur? De waakvlam van gevelkachels staat vaak bewust wat hoger om condensvorming in de kachel tegen te gaan en zo te voorkomen dat elke paar jaar een nieuw binnenwerk nodig is vanwege doorroesten.
 

Dev80

 • #3
Het is een gewone gashaard op een rookkanaal(schoorsteen). Merk Bocal. Hiernaast staat geen andere woning, het is een matig geïsoleerde woning dat wel. Hij is net geinstalleerd, de vorige kachel was afgekeurd vanwege ouderdom.
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #4
In de groene cirkel zit de regelschroef van de waakvlam. Maar houd er wel rekening mee dat de installateur een reden had om de waakvlam af te stellen zoals hij nu staat. Ik zou eerst met de installateur contact opnemen alvorens de waakvlamstand te veranderen.

bocal.jpg
 

Dev80

 • #5
Dank voor je snelle antwoorden. Het is een groot regionaal bedrijf, maar ik kan het wel even vragen inderdaad. De kachel is al wat ouder maar verder werkt alles naar behoren.
De waakvlam stond op maximaal dus het is al een vooruitgang. Maar als hij het hele jaar door aan staat lijkt het me wat zonde van het verbruik. En het wordt wel erg warm zo met de warme dagen vorige week, je voelt hem gewoon broeien als het ware. Het leek me weinig kwaad kunnen hem iets lager te zetten vandaar.
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #6
Als je een digitale gasmeter hebt zou je het verbruik over een paar uur kunnen bekijken om zo uit te rekenen hoeveel gas er verbruikt wordt (mits je natuurlijk niet tussendoor kookt o.i.d). Op een ouderwetse gasmeter met mechanisch telwerk is het wat lastiger om nauwkeurig kleine hoeveelheden af te lezen. Mijn ervaring is dat een waakvlam van een gashaard rond de 100 kuub per jaar gas uitkomt. Kom je daar met je meting behoorlijk boven dan is terugregelen mogelijk zinvol.
 

Dev80

 • #7
Helaas geen digitale nee. De vorige kachel had een verticale waakvlam als het ware, van een paar cm. Deze een horizontale, zeker 6 a 7 cm lang dus dat is even wennen. Die bleef ook gewoon koel boven. Ik kan ook gewoon wachten tot de volgende onderhoudsbeurt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
6 a 7 cm is veel te lang, dat kan waarschijnlijk wel terug naar 3 a 4 cm.
Laat dit even doen, voor iemand met ervaring stelt het niets voor maar dan weet je zeker dat het goed is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #9
Buiten het stookseizoen kun de kachel natuurlijk ook helemaal uit zetten. Je hebt dan geen verbruik van de waakvlam. Binnen het stookseizoen draagt de warmte van de waakvlam bij aan de ruimteverwarming en is het verlies ook beperkt.

Overigens neemt dat niet weg dat een waakvlam van 6 a 7 cm zoals Jan al aangeeft, veel te lang is. Daar moet dus wel naar gekeken worden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #10
De waakvlam moet natuurlijk wel de thermo koppeling raken, anders gaat de kachel uit.
Ga niet zelf liggen experimenteren aan een gastoestel dat is levens gevaarlijk.
Laat dat aan een vakman over.
Vind eigenlijk dat er op dit soort berichten een beetje terughoudender gereageerd zou moeten worden.
Dit voor de veiligheid van de vragensteller, omdat er jaarlijks veel ongelukken gebeuren met gastoestellen.
 

Dev80

 • #11
Geen zorgen, al vanaf de 1e antwoorder was het duidelijk dat ik er vanaf moet blijven. Voordat ik het topic opende dacht ik dat het weinig kwaad kon (als je het heel voorzichtig deed), omdat hij vanzelf uit zal gaan als de waakvlam te laag was of uitviel.

Iedereen bedankt voor het meedenken :prima:
 
 • Like
Waarderingen: Peter en Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu