Vreemde lekstroom op schakeldraad

Jpbosk

  • #1
Omdat de spaarlamp in de keuken kapot was, heb ik die vervangen. Toen zag ik dat de aansluiting van de installatiedraden op de fitting ook vrij matig was, het zat was losjes. Het was zo'n vervelende fitting met steekcontactjes, je hoeft dus geen schroeven vast te draaien, maar alleen de draden erin te steken. Dat dat werkt... Maar dat terzijde.

Om eea veilig te doen, heb ik de schakelaar uitgezet, en mijn spanningsschroevendraaier tegen de draden aangehouden. De rode (oude installatie, dus nul) liet geen lampje branden. Echter, bij de zwarte draad ging het lampje heel lichtjes branden. Als ik de schakelaar aanzette ging ie feller branden. Dat vond ik vreemd, dus ik heb eens de aanwezige spanning over de zwarte en de rode draad gemeten met een multimeter. Die kwam niet verder dan 0 volt, soms versprong die een beetje naar 1 volt. Met mijn vingers voelde ik overigens niks aan de zwarte draad.

Nu het gekke, als ik een lamp in de fitting draaide, dan was dat lekstroompje opeens weg. Alsin, de spanningszoeker bleef netjes uit.

Ik heb de schakelaar van de muur gehaald en even bekeken, maar daar zag ik verder niks vreemds aan. Behalve dan dat de spanningszoeker daar ook licht ging branden indien de schakelaar uit stond en er geen lamp in de fitting zat. Verder viel me wel op dat er een onwelriekende geur in de schakelaar aanwezig was, die je niet kan ruiken met de kapjes erop, maar met de kapjes eraf wel (soms, ook niet constant).

Kent iemand dit verschijnsel? En moet ik me ergens zorgen over gaan maken?

/JP
 

Gerrit

  • #2
Die geur kunnen we niet beoordelen (mijn monitor geeft geen reuk weer :mrgreen: ), maar dat staat hier buiten.
Je hoeft je nergens zorgen om te maken, want het is een normaal verschijnsel.
Er is al meer over geschreven, maar in het kort nog even de oorzaak; de zwarte draad loopt over en bepaalde afstand naast de fasedraad en door capacitieve werking komt er een heel klein spanninkje op de draad. Die is heel laag, je voelt hem niet en is ongevaarlijk, maar net genoeg om een spanningszoeker te laten oplichten.
Hieruit blijkt weer eens dat een spanningszoeker volledig ongeschikt is om de meten, dat moet altijd 2-polig zoals met de multimeter.
 

Jpbosk

  • #3
Bedankt voor de reactie!

Overigens loopt de schakeldraad nauwelijks tot niet langs de fasedraad. In de schakelaar komen 2 fasedraden van onderen, en gaan de schakeldraden naar boven (ja, het is een schakelaar met 2 knoppen). Dus kan het verhaal van capacitieve spanning dan nog steeds optreden?

En hoe kan het dan dat de spanningszoeker niet oplicht als er een lamp in de fitting zit? Eet die alle spanning dan op ofzo?
 

Gerrit

  • #4
Soms is een lichtelijk vervuilde schakelaar al voldoende hiervoor.
Als er een lamp in zit is de schakeldraad via de lamp verbonden met de nul en kan er dus geen spanningsverschil optreden.
 

Fiesiekus

  • #5
Ik denk dat die capacitatieve koppeling ook over grotere afstand kan optreden, of er wordt in de schakelaar een beetje lading opgenomen.

Zodra je de lamp erin draait maakt de schakeldraad via de lamp contact met de nul en stroomt de lading weg ("eet spanning op" is een duidelijke interpretatie).

-edt-: zie Gerrit's verhaal, die iets sneller typt.
 

Jpbosk

  • #6
Okee, bedankt voor de reacties Gerrit en Fiesiekus. Ik heb eea voor de zekerheid nog even nagemeten met een multimeter, en die komt toch echt niet verder dan 0V en 0A. Ik ga er dus vanuit dat het wel goed is...

Over die geur nog even, het was een geur van een soort warm plastic. Ik heb echter regelmatig met mijn neus bij de schakelaar gehangen sindsdien, in aan-stand en uit-stand, en ik heb de geur niet weer geroken. Ik en mijn boerenverstand vermoedem dat de stank die de kapotte spaarlamp (waarom gaan die dingen altijd zo eng stuk?!) en het ietwat losse contactje bij de fitting door de pvc-buis richting schakelaar is gegaan ofzo. Kan zoiets eigenlijk wel? :-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt de defecte elektronica in de lampvoet geroken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu