Vreemde storing

Oostpoort

 • #1
Ik heb een ietwat vreemde storing in onze elektrische installatie. Vreemd voor mij althans, ik hoop dat het voor iemand anders voor de hand liggend is.

Eerst wat foto's van onze meterkast:
Er vinden op dit moment werkzaamheden plaats in de woning en dit heeft er beslist mee te maken. Wat ik verder weet:
 • Volgens de netbeheerder Steding krijgen alle fasen van de 3-fase meter spanning (is een slimme meter die ze op afstand konden uitlezen)
 • Groep 1 van de kookgroep gaat naar de oven van het fornuis (combinatie oven met kookplaat) en die wordt niet warm.
 • Groep 2 en 3 van de kookgroep doen het wel, zijn elk voor twee kookzones en de lampjes van het bedieningspaneel
 • Groep 3 van de gewone groepen doet het niet, dwz de wcd's en lampen die daarop zijn aangesloten doen het niet. Als ik er een nieuwe zekering indraai zonder de hoofdschakelaar eerst uitgezet te hebben :-( dan vonkt het heel even (totdat hij goed vastzit).
 • Van groep 5 weet ik niet zeker of die het doet, lijkt erop van niet
 • De nieuwe zekeringen die ik er in heb gezet (groep 3) blijven heel, ook de aardlek vliegt er niet uit.
 • De overige groepen doen het wel allemaal

Verder is tijdens de werkzaamheden de aardlek er tenminste twee keer uitgegaan, vermoedelijk om dat de werklui met nattigheid in de weer waren bij open dozen van wcd's (was er niet bij).

Enig idee waar ik dit moet zoeken?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #2
Alle fasen gaan tot en met de meter goed volgens Stedin.
De oven op de eerste van de drie fasen werkt niet, alsmede groep 3 (en 5?).
Kooktoestel op de andere 2 fasen doen het wel.
Dan heb jij groep 3 (en 5?) op dezelfde fase als de oven zitten, en deze fase wordt vanaf de meter niet doorverbonden met je installatie.
Dan zou ik met bijv. een duspol in de groepenkast bij de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar gaan meten.
Je hebt er geheid een fase vanaf de meter uit liggen.
 

Oostpoort

 • #3
Ik dacht zelf eerst dat er een hoofdzekering uitlag maar dat schijnt dus volgens Stedin niet zo te zijn.

Omdat zowel nr 1 van de kookgroep als nr 3 van de gewone groepen eruitlag dacht ik ook dat het dan ergens in de meterkast moet zitten (idd tussen meter en zekering/automaat).

Maar... wat ik dan alleen niet snap is hoe ik vonken kan krijgen als ik de zekering van groep 3 erin draai.

Een duspol heb ik helaas niet (vind ze ook vrij prijzig) maar ik neem aan dat een generieke tweepolige spanninzoeker ook wel ok is, die kan ik morgen nog wel even halen.

Een multimeter heb ik wel, niet helemaal hetzelfde maar op zich zou het daar ook mee kunnen zou ik denken, of is er in dit geval toch een goede reden om een tweepolige spanningzoeker te gebruiken ipv een multimeter? Zo'n spanningzoeker werkt natuurlijk wel makkelijker maar ik ga dit niet dagelijks doen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #4
Met een multimeter moet dat ook lukken, als het maar niet met zo'n 'spanningszoekertje' is.
Ik zou de oude stoppenkast open schroeven en daar beginnen te meten tussen de 3 fasen
en nul die vanaf de hoofdschakelaar binnen komen, en zo steeds verder, naar de aardlekschakelaar.

Wel weten waarmee je bezig bent, anders even laten doen, want je zit nog vóór je eigen zekeringen te meten, bij een kortsluiting knalt je een of meerdere hoofdzekeringen er uit, en dan heb ik het nog niet over het gevaar van rond spattend vloeibaar geworden metaal van je meetpennen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Je kan achterop de zekering meten, daar is dat gaatje voor.
Die wipschakelaars weigeren ook wel eens dienst, zeker als ze op leeftijd zijn.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #6
Zo'n tweepolige spanningstester met ledjes van de gemiddelde bouwmarkt kost je de kop ook inderdaad niet, geen verkeerde investering lijkt mij.
Ik vind dit veel prettiger werken dan een multimeter bij elektrische installaties, bij een multimeter heb ik gauw een hand te kort.
En ik heb bij zo'n tester of duspol toch een veiliger gevoel dan met een multimeter.
 

Oostpoort

 • #7
Nee, het is wel echt een multimeter :-) Maar ik denk dat ik morgen gewoon even zo'n tweepolige spanningtester haal.

En ik heb zeker voldoende respect voor de meterkast, ben me maar al te goed bewust van de risico's.


Quotes zijn overbodig, mod.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ik bedoel met zo'n spanningszoekertje een fittingsschroevendraaiertje, daar draai ik alleen maar kleine schroefjes mee los of vast, meer ook niet.

Van zo'n tweepolige spanningstester zul je geen spijt krijgen als je geregeld met elektro klusjes bezig bent.
 

Cool

 • #9
Als u een vonk(je) ziet bij het indraaien van stop groep 3 dan moet er toch een stroomgebruiker actief zijn ?
 

Oostpoort

 • #10
Dat is ook precies waarom ik het een vreemde storing vind. Er zijn twee groepen die vermoedelijk op dezelfde fase zitten en op beide groepen is er geen spanning bij de wcd's respectievelijk de oven na de zekering/automaat. De zekering resp automaat brandt niet door/slaat niet uit.

Dan zou ik dus verwachten dat het probleem voor die automaat/zekering zit. Maar dan zou ik nooit een vonk moeten zien bij het indraaien van de zekering.

Ik ga morgen meten, hopelijk wordt dan duidelijk hoe het nu precies zit.
 

Oostpoort

 • #11
Dat heb ik nou altijd als ik naar gereedschap e.d. ga kijken: zit ik toch ook weer naar wat duurdere versies te kijken, zoals deze bij de Bouwvriend:

"Betrouwbare en snelle spanningsmeter. De xxxxx detecteerd automatisch AC/DC, polariteit en draairichting. De ingebouwde zaklamp maakt het meten in donkere omgeving gemakkelijk. Met enkelpolige fase test."

Kost dan wel EUR 59 ex btw. ipv twee tientjes.

Hebben die extra functies (polariteit en draairichting, enkelpolige fase test) toegevoegde waarde en wanneer gebruik je die in de praktijk?

Nadeeltje is dat ie batterijen nodig heeft maar ik weet niet of dat alleen voor de zaklamp is of dat hij het gewoon niet doet zonder batterijen.

Overigens zie ik dat je voor zelfs nog iets minder ook een echte duspol hebt met volgens mij dezelfde functies behalve de zaklamp. Weet alleen niet of die hier in de buurt zo te halen is of dat ik die zou moeten bestellen en ik wil er eigenlijk vandaag nog mee aan de slag.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #12
Al besteld?
Een beetje overkill voor iemand die al die functies eigenlijk nooit zal gaan gebruiken.
Dan zou ik voor nu gewoon met de multimeter gaan meten en een andere keer bij de bouwmarkt gaan kijken.

Ik heb hier ook zo'n duspol met batterijtjes erin, met die van mij kun je zonder batterijtjes tweepolig spanningen meten, alleen de andere functies doen het dan niet.

Vonkt de zekering van groep drie ook even als je tijdens het indraaien van de zekering de 3 fasen automaat voor de oven/kooktoestel en/of de hoofdschakelaar van desbetreffende groep uit heb staan?
 

Oostpoort

 • #13
Nee, nog niks besteld. Op zich koop ik mijn gereedschap liever in een keer goed maar ik betwijfel wel heel sterk of ik ooit iets zal hebben aan die extra functies en dan is het weggegooid geld.

Ga straks toch maar zo'n ding van twee tientjes halen denk ik, heb pas nog ervaren hoe onhandig een multimeter is als je aan netwerkkabels wil meten. Onhandig en hoge spanning gaan niet echt samen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #14
Ook geen verkeerde gedachte.

Toen ik nog in de glasvezelcentrales werkzaam was, was ik ook even een spanning op een systeem aan het meten, 48V afgezekerd met 16A in Denemarken, (hier in Nederland worden die systemen bij de meeste grote providers doorgaans met 25A afgezekerd).
Meetpennen waren net lang genoeg om zowel plus en min aan te raken.

De eerste test aan het systeem was al gelijk onbedoeld een feit, de zekering reageerde direct. :mrgreen: :mrgreen:
Sindsdien toch maar met plakband de meetpennen afgeplakt zodat alleen de laatste millimeter van de meetpennen bloot waren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #15
Je zou ook kunnen overwegen om even wat meer te investeren in een groepenkast van deze tijd en die te laten plaatsen door een vakman. Dit heeft zijn beste tijd wel gehad ondertussen.
 

Oostpoort

 • #16
Dit huis wordt over ongeveer een week te koop gezet dus investeren in een hele nieuwe groepenkast laat ik liever over aan de nieuwe eigenaar.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Kan. Maar een huis verkopen met een storing in de meterkast is niet handig.
 

Oostpoort

 • #18
Daarom ben ik het nu ook aan het oplossen.

Inmiddels ben ik wat wijzer: er lijkt niks mis te zijn in de meterkast, op alle uitgangen (na automaat/schakelaar) krijg ik netjes de juiste spanning te zien.

Maar... op wcd's van groep 3 krijg ik met mijn net aangeschafte spanningmeter een kortsluitsignaal.

Spanningsmeter is overigens toch de duurdere geworden, de goedkopere hadden ze niet liggen en ik had geen zin om verder te zoeken dus het moest blijkbaar zo zijn :-)

In ieder geval heb ik inmiddels ook wel de oorzaak gevonden: bij het frezen voor een douchegoot hebben ze gisteren door elektriceitsbuizen gefreesd. Ik hoorde net van ze dat toen alles uitsloeg en dat ze daarna alles goed hadden laten drogen en volgens zeggen deed alles het toen weer. Ze hadden ook geen schade aan de aders gezien.

Zelf net dus langs geweest en die schade eens goed bekeken en ja hoor, bij een buis waren ze er dwars doorheen gegaan. Ik gok dat er daardoor nu sprake is van een wat hoogohmige semi-kortsluiting want dat zou misschien kunnen verklaren waarom ik aan de uitgang bij de meterkast nog wel netjes spanning krijg en bij de wcd's vam diezelfde groep ineens een kortsluitingsignaal.

In ieder geval is er nu dus flink wat extra werk aan de winkel: buizen vrijhakken, nieuw stuk buis ertussen en nieuwe draden trekken.

Overigen vind ik het wel wat vreemd dat er niet minder dan 3 elektriciteitspijpen pal naast en om de doucheput in de vloer zitten. Vind dat nou niet echt de handigste plek, een stukje verderop had ook gekund lijkt mij.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
 • #19
Werk aan de winkel.
Wat je nu op groep 3 hebt, je fluit de aangesloten verbruikers op die groep nu door omdat er daar geen spanning op staat, of je fluit er nu een kortsluiting door.

Als je op je oven dan ook geen spanning hebt, vind ik dat wel wat vreemd, ik ga er vanuit dat vanaf je (3 fasen) krachtgroep alle draden door één buis naar je perilex gaan, dus als ook die leiding is doorgeslepen zou ik toch verwachten dat daar alles eruit ligt.
Dan moet daar de fase, die de oven voedt tussen krachtgroep en oven zijn onderbroken.
(Er vanuit gaande dat je tussen alle fasen en nul aan de afgaande kant van je krachtgroep en op de perilex doos spanning heb gemeten).
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #20
Is er geboord in een muur of plafond waar een leiding loopt? Dan is daar waarschijnlijk kortsluiting ontstaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu