Vreemde situatie keuken.

Verstappen1987

  • #1
Afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met het in kaart brengen van de verschillende elektra punten in mijn woning. Ik heb voor 90% alles in kaart maar blijf zitten met een vraagstuk betreffende het volgende in mijn keuken. Hiervoor heb ik een korte schets aangemaakt;

Vanuit een andere centraaldoos lopen de kabels binnen bij de centraaldoos van mijn keuken; hier splitsen ze zich op in 2 richtingen. Nu blijkt dat beide richtingen uitkomen op wandcontactdozen (verborgen achter keukenkastjes) waarna ze middels XMvK (of YMvK) verder lopen naar opbouwdozen (ook semi-verborgen) waarop de verschillende gebruikers zitten aangesloten. Nu komen er uit die wandcontactdozen dus 4 kleuren kabel (Blauw/Bruin/Aarde/zwart) en deze zwarte kabel loopt vanuit de enne opening in de centraaldoos, naar de andere (geen WAGO-klem).

situatieschets.jpg

Zit hier een logische gedachte achter? Het lijkt alsof men een stuk schakeldraad heeft verbonden tussen beide XMvK/YMvK kabels, maar ik zou niet durven zeggen wat hiervan de reden is.
 

Remmus

  • #2
Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien om verlichting te kunnen schakelen (met een hotel schakeling bijvoorbeeld) of er lag toevallig nog een rol 4 aderige kabel in de schuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu