Vreemde groepindeling

Bremnetwerk

  • #1
Ik heb een huurwoning betrokken en kreeg geen overzicht groepindeling.
Na enig puzzelen kwam ik onverwacht tot de conclusie, dat het woongemeente inclusief bijkeuken en garage allemaal op groep 4/4 zat.
de 5e 16A groep is door de vorige huurder als afwasmachine aangelegd.
Groep 1 is alleen 1 stopcontact bij de wasmachineaansluiting, verder niets.
de droger gaat weer via stopcontact ernaast groep4!!!!!
Ik denk, dat bij de mutatie (vechtdalWonenu een uitvoerder een rare kronkel inzijn systeem heeft gehad.
De garage werd wegens asbestrenovatie zonder dak opgeleverd. Dus met in buitenlucht openliggende bedrading Op dezelfde groep als de woonkamer.
ik voel me beetgenomen.
Wat is wijsheid?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1 stopcontact voor de wasmachine op 1 groep is niet meer dan normaal. Net zoals de nieuwe aparte groep voor de vaatwasser.

De wasdroger op een groep waar ook de halve woning op is aangesloten is natuurlijk niet handig. Maar is dit wel als opstelplaats voor een wasdroger bedoeld of is dat een eigen invulling?

Wat zit er op de overige 3 groepen?
 

Bremnetwerk

  • #3
Op de andere groepen zitten her en der een enkel stopcontact.
maar ben ik zo apart, dat ik verwacht, dat de huiskamer op groep 1 zit?
en niet samen met buiten en garage met open dak op groep 4?
de aansluiting is in de bijkeuken, en de droger past ernaast of erop. Als het een dubbel stopcontact, of gekoppeldst de vaatwasser was, zou ik het veilig vinden. Maar er ir geen enkel ander stopcontact buiten groep 4 in de buurt!
 
Laatst bewerkt:

Bremnetwerk

  • #4
Ik ben ervan overtuigd, dat de overige woningen in het rijtje een andere groepindeling hebben, maar moet dat nog (tot de derde leegstaand) natrekken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dus je hebt 4 aparte eindgroepen (1 WCD), en de rest van de woning zit alles op 1 groep (woonkamer, keuken, verkeersruimten, slaapkamers, badkamer etc.)? Dat is wel apart ja en waarschijnlijk niet hoe het hoort. De precieze eisen zijn afhankelijk van het jaar van aanleg, maar waarschijnlijk moeten:
- de contactdozen in de keuken zijn verdeeld over tenminste 2 groepen
- de aansluitpunten voor verlichting zijn verdeeld over tenminste 2 groepen / 2 aardlekschakelaars om de verlichting te waarborgen bij 1 fout

Maar verder is er niet gezegd dat de woonkamer, de bijkeuken en de garage niet op dezelfde groep zouden mogen zijn aangesloten.

Bremnetwerk schreef:
maar ben ik zo apart, dat ik verwacht, dat de huiskamer op groep 1 zit?
Je bedoelt dat je van mening bent dat de huiskamer op de eerste groep aangesloten zou moeten zijn? Dan denk je wel apart ja want daar zijn echt geen regels voor.
 

Bremnetwerk

  • #6
Op de andere groepen zitten her en der een enkel stopcontact.
maar ben ik zo apart, dat ik verwacht, dat de huiskamer op groep 1 zit?
en niet samen met buiten en garage met open dak op groep 4?
de aansluiting is in de bijkeuken, en de droger past ernaast of erop. Als het een dubbel stopcontact, of een, gekoppeld de vaatwasser was, zou ik het veilig vinden. Maar er is geen enkel ander stopcontact voor de droger (buiten groep 4) in de buurt!
Een keuze schakelaar was/droger zou je toch op zijn minst mogen verwachten (in een16 A zekering-systeem)
 

Bremnetwerk

  • #7
XanderH schreef:
te waarborgen bij 1 fout

Maar verder is er niet gezegd dat de woonkamer
bedankt, ik had verwacht, dat common use wel zou zijn wat je lochisch vind.
maar regels houden zich niet aan verwachtingspatronen.
 

ABCDE

  • #8
Nee. Dit dateert waarschijnlijk gewoon uit de tijd van het droogrek.

Zuinige wasmachine + warmtepompdroger kan ook gewoon op 1 groep. Enkele wcd vervangen door dubbele.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ja je bent apart dat je denkt dat de huiskamer op groep 1 moet zitten. Die kan ook op groep 7 zitten. Of op groep 23. Of op groep "H". Zoals ik al zei zijn hier geen regels voor.

Deze woning heeft zo te lezen enkel een aansluiting voor een wasmachine, niet voor een wasdroger. Nergens staat dat een woning een opstelplaats voor een wasdroger moet hebben, genoeg huishoudens doen het zonder. Als je dan toch een wasdroger wilt plaatsen in een woning die daar niet op voorzien is dan zul je het zelf moeten (laten) regelen? Bijvoorbeeld door een extra groep aan te leggen of een keuzeschakelaar te plaatsen.

Ik weet niet waarom je denkt dat je een aansluiting voor een wasdroger kunt verwachten? Omdat het ding toevallig naast de wasmachine past? In mijn toilet past ook een wasdroger maar daar kan ik hem ook niet aansluiten. "Dat het apparaat past" is wel een heel slecht argument om te verwachten dat de aansluitingen er zitten.

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als de verhuurder in de advertentie heeft geschreven: "Opstelplaats voor wasmachine en wasdroger in de bijkeuken". Als je logischerwijs mag verwachten dat die wasdroger daar aangesloten kan worden, bijvoorbeeld omdat dit is toegezegd, moet de verhuurder natuurlijk zorgen dat dit ook veilig kan.
 
  • Like
Waarderingen: Bremnetwerk

Bremnetwerk

  • #10
Dus als ik het niet prettig vind, dat er in de open lucht een binnen leidingsysteem onder spanning staat is het normaal, dat in kamer, hal WC, keuken en bijkeuken de stroom uitgeschakeld moet worden?..Volgens de regeltjes wel, maar kun je daar mee leven.?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Die werkzaamheden zijn een verhaal apart natuurlijk. Ik zou het sowieso niet oké vinden dat ze die garage open achterlaten, dat dak kan natuurlijk prima tijdelijk afgedekt worden. Als de elektra tijdens de verbouwing een risico is kan dat ook tijdelijk losgekoppeld worden (maar dan nog wil je geen water erin hebben, tenzij ze de boel compleet vernieuwen voordat het weer wordt aangesloten).

Maar een woning waar de garage of schuur op dezelfde groep is aangesloten als (een deel van) de woonkamer of keuken is alles behalve uniek, dat zit bij het overgrote merendeel van de seriematig gebouwde woningen zo.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De verhuurder moet een huis afleveren waarvan het technishe gedeelte in orde is, meestal mag een verhuurder er helemaal niet aankomen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Die garage zal wel geplaatst zijn door een vorige huurder. Deze behoort dan niet tot het gehuurde en bij mutatie moet deze dan in principe worden afgebroken.

Het komt echter wel voor dat de verhuurder in een dergelijk geval besluit dat het bouwsel mag blijven staan. Soms ook onder de voorwaarde dat de opvolgend huurder ermee instemt. De verhuurder neemt in dit soort gevallen meestal wel het standpunt in dat het bouwsel niet tot gehuurde behoort en het onderhoud is dan ook voor eigen rekening. (logisch, want je betaalt er ook geen huur voor).

Bij de mutatie heeft de verhuurder waarschijnlijk geëist dat het asbest zou worden verwijderd. Gevolg is dat je zelf even een dak terug moet plaatsen. Of je had de garage waarschijnlijk niet moeten accepteren.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Bremnetwerk

  • #14
Mn22 heeft volledig gelijk, was asbestdak. Heb al op de dag van sleuteloverdracht sandwich platen laten bezorgen. Maar kreeg geen groepsindeling. De mutatieaannemer heeft die gegevens misschien aan de inleenkracht van de woningbouw verstrekt. Die is weg dus groepsindeling ook. Ik heb dus de tweede dag gespeurd naar de groepsindeling, zoals vermeld. En op de eerste doos waar de grondkabel uit de grond kwam de verdere bedrading losgekoppeld, zodat ik in het woongedeelte weer kon aanzetten. Het risico van het openliggende aansluit(binnen) doos moest ik maar nemen totdat ik na de verhuizing tijd had voor het Garagedak Dat heeft alle reservetijd opgesoupeerd, zodat ik nu na 6 weken nog steeds met een garage onder een bouwstijl zit. En een stapel platen, die in de weg liggen. Ik wil de kap asymmetrisch maken om langer vlak onder kleinere helling op het ZZO te hebben voor zonnepanelen.
Deze ambitie en pubers, die door Corona niets anders te doen hadden dan nieuwkomers pesten hebben extra vertraging opgeleverd.
En de Zzp klusser, die mij wil helpen zat tot over de oren in haastklussen. Is niet de enige denk ik.
Ik stop met reageren, heb veel in te halen. Maar voor suggesties reserveer ik wel leestijd.
En Moderaror Jan, de verhuurder stuurt me van de een naar de ander, omdat de verantwoordelijke opzichter weg is. Dat heeft dagen gekost, waar ik wel iets anders te doen had!
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Conclusie: de problemen die je aanhaalt vallen onder je eigen verantwoordelijkheid en kun je niet aan de woningbouw toerekenen. Groepsindelingen zijn wel vaker niet beschikbaar, zeker niet als de woningen wat ouder zijn. Dat is geen gebrek.

Wil je een hoger serviceniveau, dan moet je bij andersoortige organisaties woonruimte huren. Daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan.
 

ABCDE

  • #16
  • Like
Waarderingen: Jan

ABCDE

  • #17
Groepsindeling kun je ook zelf maken. Ontbreekt praktisch altijd of is toch incompleet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu