Vreemde constructie van vorige eigenaar.

fryskomutens

  • #1
Hallo Allen,

Ik ben recentelijk verhuisd, en na het intrekken hier kwam ik erachter dat een schakelaar nogal vreemd werkt. Het is een wanddoos met een dubbele schakelaar, en een stopcontact. Nou was het alleen zo dat als en bijvoorbeeld een stofzuiger in het stopcontact zat, dan deed deze niks. Maar de aan/uit schakelaar van de stofzuiger bestuurde wel het licht op een van de aangesloten schakelaars.

Ik heb dus de wanddoos even open gehaald, maar ik kom er zelf niet helemaal uit. Als je op de foto's ziet, zie je dus dat er eigenlijk maar 1 bruine binnenkomt en die opgesplitst word in twee draden, waarvan er 1 naar de dubbele schakelaar links, en 1 naar het stopcontact rechts. De blauwe draad zit tevens aangesloten op de zwarte schakeldraden van de schakelaar.

Weet iemand hoe ik het stopcontact werkende kan maken? Heb ik hier een extra draad voor nodig? Of sluit er gewoon iets kort?

IMG_20220606_135403124.jpg IMG_20220606_135346700.jpg IMG_20220606_135340671.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Brrr. wat een knoeiwerk is dat!
De nul van het stopcontact gekoppeld aan de schakeldraad op de schakelaar.
Reden was natuurlijk dat er geen nul beschikbaar was (en is), die zal bijgetrokken moeten worden vanuit de dichtsbijzijnde centraaldoos.

Dat is nog tot daaraantoe, maar een geaard stopcontact zonder aarding: dat kan onder omstandigheden fataal zijn. Fataal in de zin dat er onder uiterste omstandigheden doden zouden kunnen vallen, indien evt. ook de aardlekschakelaar van de betreffende groep niet correct functioneert. Helemaal niet zo ondenkbaar trouwens, had het pas nog bij de hand (een niet werkende aardlekschakelaar).

Je zult dus naast de nul ook een aarddraad moeten bijtrekken.
 

Okidokikluts

  • #3
Onder de nul (blauw) kom je niet uit. Wat de aarde betreft: het kan zijn dat de vorige eigenaar daar eerst een wcd had zitten zonder aarde en dat de wcd met aarde nog ergens voorhanden was. Zolang je de boel niet helemaal gaat renoveren zou je volgens mij niet aan de gewijzigde norm vanaf 1996 hoeven voldoen. Maar zeker weten doe ik dat niet. Misschien dat iemand hier nog op kan reageren die op de hoogte is van de exacte invulling van de normtekst:
Vanaf 1996 is het verplicht om allewandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
 

fryskomutens

  • #4
Wat bedoel je met " Onder de nul (blauw) kom je niet uit?". Ik ben nergens in het huis randaarde tegen gekomen..... dus dat is misschien dan een dingetje wat ik zelf nog aan moet pakken. Maar kan ik het zo aanpakken dat voor nu in ieder geval het stopcontact gewoon werkt naast de schakelaars?
 

Okidokikluts

  • #5
Ik bedoel daarmee dat je toch ergens een nuldraad vandaan moet halen om te zorgen dat het stopcontact gaat werken zoals het hoort. Dat staat los van die aarde. Dus centraaldoos openen en daar de betreffende nuldraad opzoeken, en zorgen dat een aftakking daarvan in de lasdoos getrokken wordt. Die draad (blauw) dan rechtstreeks op stopcontact aansluiten en de huidige blauwe (die bij zwart is bijgestoken, verwijderen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Mocht je alleen een nuldraad trekken, moet je ook de contactdoos vervangen voor een exemplaar zonder randaarde.

Een geaarde contactdoos moet ook geaard worden aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu