Vreemde unit in elektrische installatie

Eenkhoorn

  • #1
Dag allen,

Tussen twee groepen en de aardlekschakelaar zat een vreemde unit gemonteerd, een Trägerfrequenz-sparre (zie foto). Mij geheel onbekend. Google levert wel wat op, maar Duits, dus voor mij alsnog abstract.

Hebben jullie dit wel eens gezien en een idee van nut en noodzaak van deze unit?

Mvg

20200815_162104.jpg 20200815_162113.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dit component heeft zo te zien met X10 power line domotica te maken. Dit is een domoticaprotocol wat communiceert over het elektriciteitsnet.

Heb je in de woning domotica zitten? Iets van automatisering of intelligentie? Rare schakelaars? Een "alles uit" of "paniek" schakelaar? Of wellicht iets van zoneregeling van de verwarming?

Het component is wat je toont is een sperfilter, die deze communicatiesignalen tegenhoudt zodat je bijvoorbeeld niet de buren kunt storen. Het is wel apart dat dit na een aardlekschakelaar zit, je zou het zo kort mogelijk na de hoofdschakelaar verwachten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Eenkhoorn

  • #3
Bedankt!

Op dit moment is er geen domotica (meer?) in de woning aanwezig.
Vroeger is een gedeelte van onze woning in gebruik geweest als accountant kantoor. Het voormalige zakelijke gedeelte werd bediend door twee groepen. Beide groepen waren na de aardlekschakelaar via deze Trägerfrequenz-sparre verder verbonden naar de zekeringen + verder.

Er is dus sowieso een link tussen die unit en het voormalige zakelijke gebruik. Zij hebben destijds ondermeer een alarminstallatie in gebruik gehad, zou dat het wellicht kunnen zijn?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat zou inderdaad kunnen .
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu