Vreemde grondkabel

De echte klunser

  • #1
In mijn tuin ligt een grondkabel die op dit moment 2 buitenstopcontacten voedt. Na die stopcontacten wil ik hem nu aansluiten op een lamp. Echter, ik ken dit type kabel niet en heb dus geen idee hoe ik 'm moet aansluiten. Ik heb fase, nul en aarde nodig voor de lamp. Ik weet dat er eerder een lamp was aangesloten op diezelfde kabel, maar ik heb niet gezien hoe die was aangesloten.

Het gaat om een grijze PVC kabel met aardlit en 7 aders met de volgende kleuren: wit, bruin, groen, geel, grijs, rose, blauw. Volgens mij kan ik de aardlit verbinden aan de aardedraad. Een zoektocht op internet leidde me verder naar signaalkabels met aderparen (??). Iemand een idee hoe ik de lamp kan aansluiten??? :?
 

Imco

  • #2
Dat is geen standaard dus daarvoor zul je moeten gaan meten. Als je geen idee hebt hoe of wat dan lijkt het me verstandig om dit door iemand met verstand van zaken te laten doen.
 

De echte klunser

  • #3
Meten is inderdaad een mogelijkheid. Is het misschien ook verstandig om eens kijken hoe de beide stopcontacten zijn aangesloten en dan te herleiden welke draad of draden zijn gebruikt voor fase en welke voor 0?

Ik vraag me af waarom dit type draad is gebruikt. Is het mogelijk dat dit is gedaan om 3 fase- en 3 nuldraden tegelijk in 1 kabel te leggen? Denk het eigenlijk niet, maar waarom dan wel?
 

Confidence

  • #4
Wellicht ergens een kabeltje ergens over gehouden..

Maar inderdaad even kijken bij de contactdozen welke kleur er gebruik is.
Wordt de lamp ook geschakeld? Dan is het wel licht een andere fase/schakeldraad dan in de contactdoos zit.
 

De echte klunser

  • #5
Jawel, die lamp wordt ook geschakeld. De "achterkant" van dit electrische systeem heb ik al aangelegd met extra combinatiedoos (stopcontact en schakelaar) en standaard buitenkabel (4-aders incl. schakeldraad). Het is nu alleen zaak om in de ontvangende lasdoos de juiste aders van die rare grondkabel te verbinden met mijn gereed hangende bruine, blauwe en geel/groene draadjes.

Ik zal dit weekend eens kijken naar de aansluiting van die bestaande contactdozen.
Bedankt voor alle tips zover.
 

Ambu954

  • #6
Hoe dik zijn de koper kernen
 

De echte klunser

  • #7
Het zijn geen massieve kernen, maar van die kernen met losse koperdraadjes. Hoe dik zou ik zo niet kunnen zeggen.

Toch maar besloten om een multimeter te kopen om de spanningsverschillen te gaan meten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu