Vreemd inschakel- en brandergedrag c.v. ketel af en toe

Handypete

  • #1
Wij hebben een staande HR cv ketel Merk : Chappee Type : Edena Progress 1101 28 LEB van bouwjaar 2001. Het betreft hier een open verbrandingstoestel, met een enkelwandig rookgasafvoersysteem, voorzien van een gekoppelde indirect gestookte boiler van 120 Liter (Vertikale opstelling).

Meestal schakelt de cv ketel normaal in en hoor je deze bijna niet branden. Echter 1 op de 10 keer, wacht de brander met inschakelen na het commando van de boiler of kamer thermostaat, om vervolgens met een enorme dreun in te schakelen (ramen trillen er bijna uit) om vervolgens heel raar te gaan branden.

ZIE en HOOR :
video niet meer beschikbaar

Er zitten drie gas inspuiters welke drie branders aansturen en normaal zie je in de openingen van de branders geen vuur, maar zoals je op het filmpje kunt zien lijkt het wel of de meest linker brander van binnen brandt, hetgeen met een raar geluid gepaard gaat. In de rechter branders is op dat moment geen vuur waar te nemen en als de cv ketel normaal in schakelt en brandt, zie je dus helemaal geen vuur binnen in de branders.

Iemand een idee wat dit kan zijn ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik denk niet dat de ketel hier erg bekend is, in België zal vast een installateur zijn die vaak met dit merk ketels werkt :wink:
 

Klorissa

  • #3
Lijkt een beetje op achterstallig onderhoud als je het mij vraagt,ik zou in jou geval er iemand bijhalen die ook in staat is het toestel te herstellen, vooral bij open toestel kun je niet voorzichtig genoeg zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De brander ontsteekt niet op het branderbed maar in een mengbuis.
vermoedelijk(gezien de plofstart) komt er een fout mengsel in de mengbuis en deze wil niet ontbranden.
Vervolgens slaat na enige tijd de vlam om het bed heen de mengbuis in.
Het lijkt of het branderbed iets vervuilt is.

Ik heb 1 keer eerder gezien dat zoiets gebeurde waarbij tijdens de plof de vlammen onder de branders uit schoten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
De gassnelheid van het inspuiten van gas is te laag.
Dat kan komen door een koude gasklep die te traag opend zo nu en dan.

De opening rondom de branderbuis is open waardoor er dan gas voor de buis ontstaat en als de ketel het uiteindelijk aan het brander krijgt gaat de vlam in de buis al branden omdat het er brandend wordt ingespoten.

U zal contact op moeten nemen met de fabrikant van het toestel, waarschijnlijk is er een verbeterde branderbuis beschikbaar voor uw toestel zodat vlaminslg niet meer kan plaatsvinden.

Als de vlaminslag gebeurd bij de buis die eveneens zorgt voor de ionistatie gaat het toestel ook nog in storing.

Vr Gr en succes ermee.
 

Handypete

  • #6
Dank voor de reacties !

Ik heb een e-mail gestuurd naar de importeur met dezelfde beschrijving van de klacht als hierboven. Verder heb ik de importeur gevraagd om een adres van een installateur hier in de buurt die bekend is met deze cv ketels. Tenslotte ga ik de branders van de cv ketel eens inspecteren en schoonmaken, ik heb een handleiding gevonden waarin dit goed beschreven wordt.

Groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu