Vragen over groepenkast

ElinevandeH

  • #1
Beste klussers,

Wij zitten met een aantal problemen en vragen over onze groepenkast.

- Onze meterkast heeft 4 groepen (zie foto) waarvan 2,3 en 4 aangesloten zitten op een aardlekschakelaar. Groep 1 (witte groep helemaal links) is niet aangesloten op de aardlek maar is wel op de aarderail in de meterkast aangesloten. Is dit een probleem? Met andere woorden werkt de aardlek dan wel? Wat is eigenlijk het verschil tussen de witte en groene schakelaars? En moet een groep altijd aangesloten worden op een aardlekschakelaar ook al heeft geen wcd/ schakelaar een aardedraad?

- Een groot deel van onze woning gaat op de schop en we hebben inmiddels onze oude badkamer en alle tussenwanden op de 1e en 2e verdieping volledig gesloopt.
Tijdens de sloop kwamen we erachter dat bijna al onze elektra (behalve de keuken en een deel van de woonkamer gelegen op de begane grond) op groep 4 was aangesloten. Groep 4 is aangesloten op de aardlekschakelaar maar is niet aangesloten op de aarderail in de groepenkast. In geen enkele wcd op deze groep was een aardedraad te vinden, ook niet bij de badkamer. (Onveilig naar onze mening) We hebben besloten om alle elektra van deze groep op de 1e en 2e verdieping te verwijderen en opnieuw aan te leggen op een andere groep (groep 2 is nog vrij) Maar we zouden graag het deel van de elektra die naar de woonkamer gaat laten zitten. Dit zit allemaal netjes weggewerkt achter een gestuukt sierplafond en de begane grond is net opgeknapt. De elektra voor de woonkamer wordt momenteel verdeeld met lasdozen in de gang en wellicht elders. Het probleem is echter dat dit allemaal achter een verlaagd gipsplafond was weggewerkt en dat willen we straks natuurlijk ook weer doen. Maar ja dan kun je er niet zo makkelijk meer bij. De vraag is dus in hoeverre moeten lasdozen bereikbaar zijn. Een gipsplafond is natuurlijk eenvoudig verwijderd/ gesloopt. Maar is dat bereikbaar genoeg???

- Alle nieuwe elektra op de 1e en 2e verdieping willen we middels een centraaldozen systeem aansluiten. We hebben dus nog 1 groep over maar daar moet dan de badkamer/ de wasmachine (geen droger!) en de cv op aangesloten worden. Dit lijkt ons nogal veel voor 1 groep. Mag je een deel van een bestaande groep aanpassen (groep 4) en voorzien van aardedraad voor de bovenverdieping?

Veel vragen en tekst voor waarschijnlijk een simpele klus (hopen we dan maar...)

Groet Eline
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Lasdozen horen gewoon ten alle tijden bereikbaar te zijn. Met centraal dozen is dit ook makkelijk te realiseren. De witte geaarde groep zit niet via de aardlekschakelaar, deze is voor de wasmachine bedoeld. Op de groene groepen zitten eventueel ook niet geaarde stopcontacten. Dit voldoet gewoon aan de destijds geldende norm. Bij een grote verbouwing is het echter gebuikelijk dat je de nu geldende norm gaat hanteren. Dwz overal randaarde, alle groepen verdelen over tenminste 2 aardlekschakelaars, hoofdschakelaar, centraal aardpunt in de badkamer, apparatuur van >2000 watt op een aparte groep en ga zo maar door.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een aardlek werk ook als er geen aarde is in een groep.
Een wasmachine hoort een eigen groep te zijn.
Dit is in deze woning de witte groep.
Een aardlek was niet verplicht als de circuitweerstand onder de 2 ohm bleef.

Het verschil tussen wit en groen is alleen de kleur, zo kan je aangeven hoe iets is aangesloten.
Op de deksel van deze kast zal waarschijnlijk staan:
De groen gemerkte groepen zijn aangesloten op een aardlekschakelaar.

Bij wandcontactdozen in de badkamer is randaarde verplicht.
Verder dient er lokaal potentiaalvereffening te zijn toegepast.
Zoek maar eens op het forum hoe dat veilig moet.

Laddozen moeten bereikbaar zijn, onder een verlaagt plafond vind ik niet bereikbaar, je kan niet eens ontdekken waar ze zitten zonder het plafond te slopen.

Je mag groepen verdelen zoals je zelf wilt.Een groep mag meerdere etage's voeden.meerdere groepen per etage/ruimte mag ook.
Het is zelfs veiliger.
Bij dit soort wijzigingen dient echter de gehele installatie aangepast te worden naar de huidige norm:
Hoofdschakelaar verplicht.
Minimaal 2 aardlekschakelaars.
Alle groepen achter een 30mA aardlekschakelaar
Alle aansluitingen voorzien van een PE(aarde)
elk apparaat boven de 2000W een eigen groep.
 

Tfro71

  • #4
Hier stond ongeveer de tekst van sxnder ;)

.....

Meestal gebruik je een centraal doos als plek om alle lassen in te stoppen en straks je lampje aan op te hangen. Hoef je de doos ook niet te verstoppen.

nog meer van sxnder ...

Aarde voor de badkamer kan met een gewone groen/gele draad naar de centraaldoos, vanaf daar naar een zgn. CAP en vanaf daar naar alle metalen zaken in je badkamer.

Maar...

Als je nu toch lekker bezig bent waarom niet wat extra groepen en alles lekker logisch indelen? Dan kun je vast voorbereiden op die droger (lekker handig), wellicht heb je nog ergens een oven of een vaatwasser en die krijgen ook allemaal hun eigen groep (mits >2000w). Maakt de klus wel wat groter maar toch.

en ik zou voordat je alles plafonds dicht gaat maken nog ff de elektricien langs laten komen. Al is het maar voor een eindcontrole, kost niet veel maar kan zomaar wat gekke dingen voorkomen.
 

Tfro71

  • #5
Drie dubbelop ;)
 

Tfro71

  • #6
En als je toch bezig bent meteen brandmelders erin en die aansluiten op de 220v (uiteraard met backup batterij), dan heb je niet meer die piepende dingen als de batterij leeg is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Idd gelijktijd min of meer dezelfde informatie van verschillende kanten :prima:
Ik ga mee met het advies van Tfro71 hier even iemand met wat meer verstand van zaken naar te laten kijken en eventueel ook een nieuwe groepenkast te laten plaatsen. Beter nu in één keer alles goed aanpakken dan later hier horror verhalen te lezen over te weinig groepen, uitgevallen elektra en onvindbare lasdozen etc.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dan wel direct volgens de norm uitvoeren, alle verblijfsruimten en onderling gekoppeld.
 

Tfro71

  • #9
@headhunter: die snap ik ff niet : "alle verblijfsruimten en onderling gekoppeld". Net een tikkie te kort, kun je die nog toelichten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Alle gangen en slaapkamers/woonkamer(s) moeten tegenwoordig voorzien worden van een melder, en alle melders moeten dmv een alarmdraad of een radioverbinding gekoppeld zijn zodat ze allemaal tegelijk afgaan.
De melders moeten gevoed zijn vanaf het 230v net en een lithium backup hebben.Batterijen zijn hiervoor niet meer toegestaan.
 

ElinevandeH

  • #11
Wauw, bedankt voor alle snelle reacties.

Toch rest mij nog 1 vraag:
Aangezien de witte groep niet op de aardlek aangesloten is, mogen we dus nog 1 groep bijplaatsen bij de bestaande aardlek toch?

We waren in ieder geval van plan om de elektra en de eventueel te plaatsen groep e.d. te laten aansluiten/ controleren door een elektricien.

We hebben al erg veel gelezen over het aanleggen van elektra in een badkamer want dezelfde fout als onze vorige bewoners willen wij niet maken.

Maar we zijn niet van plan om de gehele meterkast te wijzigen. Want dat brengt meer werk en kosten met zich mee. De begane grond is vorig jaar helemaal aangepakt. Alle wanden gestuukt, nieuw toilet en nieuwe keuken geplaatst.

Daarbij de meterkast is in 1997 met de stadsvernieuwing geheel vervangen. Is het dan niet raar dat je na 10 jaar de gehele meterkast moet vervangen omdat je iets aan de elektra wilt verbeteren?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Nee dat is helemaal niet vreemd.Het is juist vreemd dat mensen na 7 jaar een nieuwe tv kopen omdat de oude niet meer in een modern interieur past.
Terwijl de installatie niet eens geschikt is voor die moderne apparaten.

Daarmee bedoel ik dat een apparaat met een randaarde stekker in een randaarde wcd moet terwijl die in de meeste woningen nauwelijks op de juiste plaats aanwezig zijn.

Het is een methode om ervoor te zorgen dat installaties steeds veiliger worden.

Er is een regel die stelt dat bij elke ingrijpende wijziging aan een installatie of deel daarvan de gehele installatie of iig het gewijzigde deel moet voeldoen aan de laatst norm.

Officieel is die kast in 1997 al verkeerd gemaakt
Het is nl al sinds 1984 verplicht om de installatie te verdelen over minimaal 2 aardleks.Echter doordat een heleboel installateurs de norm iets anders uitlegden ( vandaar die losse wasmachine groep)is in een heleboel huizen dezelfde fout gemaakt.
Hat is nl niet toegestaan om alle groepen op 1 aardlek te zetten, door de wasmachine nu apart te zetten voldoe je aan die regel.Echter de regel van minimaal 2 aardleks vervalt daarmee niet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Als je het echt wilt verbeteren (lees meerwaarde creëren) leg je het volgens de nu geldende norm aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu