Nog meer groepenkast vragen

Robertus

  • #1
Hoi,

Deze vraag is een vervolg op dit topic


Ik ben nog steeds een groepenkast aan het uitzoeken. Nu kan ik een kast kopen met automaten. Maar deze automaten die dienst doen als groepschakelaar zijn enkelpolig. Toen ik elektricien was moesten groepenschakelaars dubbelpolig zijn. Is dat afgeschaft en mogen deze nu enkelpolig zijn?

Groeten en bedankt,
Rob
 

Toon

  • #2
Ik weet niet wat je allemaal van plan bent, maar ik heb het sterke vermoeden dat je niet echt meer weet waar je mee bezig bent.

Een groepenkast plaatsen/aanpassen/etc is geen karweitje voor een klusser. Laat dit aan een vakman over. Kost misschien wat meer, maar je bent dan ook verzekerd. En een groepenkast zelf kopen en dan nog een installateur vinden, gaat waarschijnlijk niet meevallen.

De rest van de installatie zou je iov met een installateur zelf kunnen doen.

Maar om op je vraag terug te komen, enkelpolig is niet toegestaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Bij mijn weten zijn automaten altijd dubbelpolig .
En is enkelpolig alleen in uitzonderingen toegestaan.(TNC-stelsel)
 

Chathanky

  • #4
Bij tnc zelfs verplicht. :mrgreen:

Enkelpolig voor een huisinstallatie is niet toegestaan.
 

Ronald42

  • #5
Die smalle automaten kunnen wel enkelpolig lijken. Maar het zouden best wel dubbelpolige kunnen zijn.
 

Waldo

  • #6
Robertus,

De meeste automaten die je het makkelijkst kan krijgen, ook bij de doe-het-zelf zaak zijn enkelpolig+nul
Deze automaten mag je gewoon gebruiken, ze beveiligen de fase en schakelen de nul en de fase in geval van kortsluiting of overbelasting af.

Op deze automaten staat iets in de trant van 1p+N. indien je in bijvoorbeeld Amsterdam aan het oude net staat te rommelen moet je ff kijken of je 3x230V of 3x127V hebt. In het laatste geval dubbelpolig beveiligen. Je hebt dan twee "fase" die je moet beveiligen

Hoop dat je er wat aan hebt
Waldo
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #7
Daan100 schreef:
even terug komen op deze topic
De vraag van de vragensteller ging verder niet over welke type groepenkast van welk merk of afkomst dan ook.

Daarom zijn alle opmerkingen over de (vermeende) afkomst van de groepenkast verwijderd, en is het bericht van Daan100 en de reactie van Headhunter daarop toegevoegd aan het genoemde onderwerp.

Alle betrokkenen worden dringend verzocht verder niet te discussieren over eventuele goede of slechte kwaliteit van groepenkasten, niet kwa merk en niet kwa afkomst.
 

Robertus

  • #8
Hoi Allemaal,

Bedankt voor de support. Ik weet denk ik toch wel wat ik aan het doen ben. Ik heb mijn installateurs diploma alleen is die verouderd. Ik weet heel goed hoe het vroeger zat. En het kan nu helemaal anders zijn. Vandaar dat ik eerst vroeg of kemakeur nog verplicht was/is. Nou blijkbaar niet.

Toen werd me kast aangeboden waarvan de verkoper vertelde dat de automaten eenpolig zijn. Ik was al hoogst verbaasd maar de verkoper weet het zeker. Dus deze kast valt af. Ik ga nu voor de kast zonder kema en met IEC norm. Want dat is voldoende. En ik ga hem zelf plaatsen. Ik laat wel een installateur nog even een keer naar de kast kijken om te zien of alles goed is.

Groeten en bedankt,
Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu