Vraagje aan de slotenmakers en andere vakmensen

Slotenmaker

  • #1
Vanwege een mogelijke carriere switch van elektromonteur naar slotenmaker, heb ik de afgelopen weken geprobeerd om kennis te vergaren als het gaat om de werkzaamheden van een slotenmaker in Nederland. Ik heb vele zaken al zelf opgezocht via google en youtube, maar ik zit toch met een vraag, die ik momenteel niet beantwoord kan krijgen via google of youtube, namelijk:

Hoe krijgt een slotenmaker in Nederland een deur open als het slot beveiligt is tegen boren en kerntrekken en dat zonder schade te veroorzaken aan een kozijn, een deur of een raam?
 

ABCDE

  • #2
Klinkt meer als "ik zoek tips om in te breken"...
 

Slotenmaker

  • #3
LOL, ik hou me niet bezig met low life criminaliteit zoals inbreken. Een slot met SKG 3 sterren beveiligt tegen boren en kerntrekken zal de gelegeheidsinbrekers en de proffesionele inbrekers echt niet tegenhouden. Je kan nog altijd een koevoet tussen het kozijn en de deur plaatsen en het houtwerk slopen. Je kan ook een raampje intikken. Er zijn 100en manieren om te kunnen inbreken, maar mijn vraag ging niet over inbreken, maar over hoe slotenmakers te werk gaan met een slot waarvan de pinnen niet uitgeboord kunnen worden en/of het cilinderslot eruit kunnen trekken. Ik denk dat ze de deur en het kozijn dan moeten slopen met een koevoet of een raampje moeten intikken, maar ik weet dit niet zeker, vandaar dat ik deze vraag stel. Daarna heb ik nog andere vragen zoals wie draait op voor de schade aan de deur, het kozijn of het raam?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Los van wat jouw inventie is, lijkt het me niet verstandig zulke zaken hier uit te leggen...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
En het lijkt me totaal geen vraag voor een forum, waar doe het zelvers hulp zoeken bij klussen in en om het huis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Gewoon uitboren, je hebt de tijd.
Bestel een aantal sloten monteer ze en probeer ze open te krijgen.
Ervaring maakt je vanzelf handig.

En schade is niet altijd te voorkomen, dat meld je voordat je begint.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ga anders eerst in dienst bij een goede slotenmaker, dan leer je het in de praktijk. En enige kennis over metaalbewerking (hardheid van staal en gereedschappen) is ook wel handig.
 

Slotenmaker

  • #8
Los van wat jouw inventie is, lijkt het me niet verstandig zulke zaken hier uit te leggen...

En het lijkt me totaal geen vraag voor een forum, waar doe het zelvers hulp zoeken bij klussen in en om het huis.

Mijn vraag valt onder zelfklussen en ervaring opdoen. Het lijkt mij wel verstandig om het aan verstandige klussers te vragen, want op het internet heb ik nog geen antwoord kunnen vinden en de slotenmakers zijn net zoals vele andere monteurs heel gierig om hun kennis te delen. Ik ben gelukkig nooit zo'n monteur geweest. Als een leerlingmonteur mij vroeg wat is het verschil is tussen L1, L2 en L3 dan legde ik dat met plezier uit. Ik krijg een kick als ik kennis kan delen met anderen, maar mocht ik ooit in de slotenmakerswereld terecht komen dan zal ik een no cure no pay slotenmaker zijn en minder geld vragen dan de erkende slotenmakers ,die een factuur uitschrijven van 400 euro, omdat ze een cilinderslot hebben vervangen of een woning hebben geopend met een plastic flipperkaart.

Je hebt ook de klopsleutelmethode voor bepaalde sloten, die de slotenmakers kennen maar niet gebruiken, want het is te simpel en je kan er geen factuur van 400 euro aan hangen. Een raampje uittikken ipv een cilinder eruit te trekken lijkt mij zelfs een betere oplossing, omdat de meeste ramen onder de glasverzekering vallen.

Gewoon uitboren, je hebt de tijd.
Bestel een aantal sloten monteer ze en probeer ze open te krijgen.
Ervaring maakt je vanzelf handig.

En schade is niet altijd te voorkomen, dat meld je voordat je begint.
Ik heb al een aantal cilindersloten gekocht van verschillende merken zonder SKG en met SKG 2 en 3 sterren. Ik zit nu op het niveau lockpicken en vervolgens ga ik alle sloten demonteren en plaatsen in een half overzichtelijke cilinder zodat ik tijdens het picken de driver beveiligingspennen kan zien. Zo wil ik eerst ervaring opdoen met lockpicken. Later ga ik proberen om ze te boren als het kan, maar ik ben nog geen boormachine tegengekomen waarmee je kan boren in gehard staal. Er zijn machines die gehard staal kunnen vrezen maar dat zijn hele grote joekels op een werkplaats.

Ga anders eerst in dienst bij een goede slotenmaker, dan leer je het in de praktijk. En enige kennis over metaalbewerking (hardheid van staal en gereedschappen) is ook wel handig.
Ik ben al op een aantal websites geweest van slotenmakers en geen 1 zoekt naar nieuwe leerlingen. Het zijn meestal zzp-ers, die goudgeld verdienen met vrij simpele werkzaamheden. Die willen hun buit met niemand delen. Ik ben ook een website tegengekomen waar ze zogenaamd erkende opleidingen geven tot slotenmaker. Je kan in plusminus 30 dagentijd slotenmaker worden met certificaten, maar je bent dan wel 10 000 euro kwijt aan cursusgeld. Ze leren je zelfs in een paar dagen tijd hoe je kluizen moet openen. Gelukkig ben ik niet achterlijk en geloof ik er niets van tenzij ze bedoelen dat je een kluis kan openen met een thermische lans of een hotelkamerkluis, die je ook kan openen met spullen van aliexpress.

Voorlopig hou ik het op thuisklussen en als alle gereedschappen binnen zijn en ik beter ben geworden in sloten dan zal ik proberen om een poging te wagen om goedkoper te zijn dan de concurrent. No cure no pay en als ik een deur kan openen via de flippermethode of klopmethode dan vraag ik maar 80 euro (60 euro voorrijkosten en 20 euro werktijd).
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik neem toch aan dat je dan enige fieling hebt met hang en sluitwerk. Zo niet naar een ander beroep kijken.
Ben er van overtuigd dat opleidingen eigenlijk niet nodig zijn. Als je iets graag wil kan een mens alles en dat is de praktijk de beste opleiding. Begin met klusjes in je vrije tijd om je heen. Heel wat kleinere firmas zijn met beunen begonnen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Voorlopig lees ik een zeer zwakke opmerking van je. Goedkoper zijn dan je concurrent. Als je goed in je vak ben moet je duurder zijn dan je concurrent. En je ook zo kunnen verkopen.
En heel belangrijk ik weet niet of er een vrouw of man of partner in je leven is. Staan deze achter jouw keuze of denk je dat je de hele administratie en ander randzaken er best bij kan doen. Ik zie heel veel van die een pitters die tijdens hun werk de telefoon opnemen lijkt me toch veel handiger als er iemand is die je daarmee ontlast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Of een raampje intikken makkelijker/goedkoper is hangt maar helemaal vanaf wat je doel is.
Als de sleutel is vergeten en gewoon binnen legt kan dat kloppen.
Maar ik vermoed dat het gros van de mensen wel ergens een reserve hebben leggen
onze beide ouders en de buren hebben onze sleutel voor een dergelijk euvel

Als het slot defect is of dichtgezet met lijm is het intikken alleen bijkomend schade.
en zal je toch minimaal een nieuwe cilinder moeten plaatsen of een tijdelijke voorziening moeten treffen tot de timmerman het hele slot kan vervangen.

De boormachine hoeft niet speciaal te zijn .
het gaat om het snij gereedschap dat het werk moet doen.



ps.
Als je een ruit bewust zelf intikt betaald de verzekering niet als ze hiervan op de hoogte zijn.
dat is dus geen bedrijfsmodel voor een betrouwbaar bedrijf
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #12
Slotenmaker is geen beschermd beroep. Opleiding niet verplicht.

En ja, Nederland is groot in papierrompslop. Je zou ook kunnen kijken naar het F-gassen certificaat. Goedkoper te halen en meer regelmatige werktijden... zonder politie er bij.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Deze vraag gaat zoals hierboven al gemeld buiten het doel van dit forum.

Deze gaat op slot (pun intended) :wink:
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu