Vraag over ontluchten radiatoren

Turbo MacKwek

  • #1
Ik heb een radiatorkraan vervangen en daardoor het cv systeem moeten laten leeglopen. Weer bijgevuld en -ik dacht- goed ontlucht, maar de Elga blijft een foutcode aangeven waarvan het boekje zegt: 'debietstoring, controleer of alle afsluiters openstaan (kranen staan open, verder ben ik nergens aan geweest) en ontlucht het systeem'.

Meermalen alle radiatoren afgegaan en overal komt er direct water uit de ontluchtingskraantjes. Alle radiatoren worden ook warm. De druk was na het ontluchten gezakt tot 1,5, waarna ik hem weer heb bijgevuld tot 1,8.

Er is wel één radiator waar het water er behoorlijk 'sissend' uitkomt. Betekent dat dat het systeem toch nog niet voldoende is ontlucht? (overal staat dat je moet stoppen zodra er water komt)

Hardop denken (zonder kennis van zaken): kan het betekenen dat de luchtbellen nog niet tot bovenin zijn opgestegen? Kan het helpen om de max aanvoertemperatuur op de ketel tijdelijk veel hoger te zetten, zodat hij echt harder gaat werken (is nu overal lage temperatuurverwarming op 55) om de luchtbellen naar hun plek te duwen? En dan pas te ontluchten?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hangt de ketel op het hoogste of laagste punt van de installatie?
 

Turbo MacKwek

  • #3
hoogste.

En misschien nog te verduidelijking: de foutcode zit op de Elga. Als ik die uitschakel, doet de combiketel het zonder morren.
Maar we willen in principe verwarmen op de elga natuurlijk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Lucht in de pomp en/of ketel of de leidingen naar de lucht warmte pomp.
 

Turbo MacKwek

  • #5
en wat betekent dat?
Installateur laten komen, of nog verder ontluchten, of iets anders?
 

Tiho

  • #6
Sissen is lucht. Los dat eerst op
 

Turbo MacKwek

  • #7
Ja dat dacht ik ook, maar is er een manier om te ontluchten dat er alleen lucht uitkomt en niet even veel water?

Ik ben inmiddels 8 doorweekte strandhanddoeken verder en het water blijft er sissend uitkomen. (ik kan er op die plek helaas geen emmer bij houden....)

Terwijl ik overal lees dat je moet stoppen als er water uitkomt. Bij de andere radiatoren komt het water er wel geruisloos uit, dus het verschil is echt wel te merken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dan zal het hoogste punt van de radiator niet bij het ontluchtingskraantje zitten.
Ketel uitzetten, 10 minuten wachten en dan nog eens proberen.
 

Turbo MacKwek

  • #9
Het probleem is inmiddels opgelost na een belletje met de installateur.

Voor wie in de toekomst ooit al googlend op dit onderwerp komt.

Het betrof foutcode 32 op de elga, debietstoring.
De radiatoren waren voldoende ontlucht, dus daar lag de oplossing niet. Maar wat ik niet wist, is dat de elga zelf ook een ontluchtingsventiel heeft. Staat ook nergens vermeld in de gebruikershandleiding.

Elga zelf ontluchten. De pomp in de elga tijdelijk op maximale kracht zetten. Een minuut of tien was ie flink aan het werken, bleef ie op storing springen, maar je kon horen dat ie 'er doorheen' aan het komen was. Overal vanaf gebleven, totdat ie gewoon (duidelijk hoorbaar) goed begon te draaien, toen de pomp terug naar de originele stand (in mijn geval 3) gezet.

De installateur meldde deze oplossing al na 10 seconden in ons telefoongesprek, ('oh foutcode 32 zeker?') Dus ik vermoed dat dit vaker voorkomt :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu