Vraag buitenverlichting

Remsey

  • #1
Ik heb misschien een domme vraag maar ik kom er niet uit.
Ik heb buitenverlichting op 12 volt maar mijn trafo is kapot. Nou had ik nog een trafo voor buitengebruik liggen maar die is 24 volt uitgangsspanning dus dan blaas ik mijn halogeenlampjes van 12 volt op. Nou dacht ik slim te zijn door in serie een lampje erbij te plaatsen in de stroomkring. Nu heb ik dus 3x 12 volt parallel en 1x 12 volt in serie erbij. Vervolgens testen en wat denk je alleen het lampje dat in serie erbij is geplaatst brandt!! De parallelle lampjes niet. Ik snap er niks meer van. Kan iemand me zeggen wat ik fout heb gedaan en wat ik dan moet doen om de boel wél werkend te krijgen?

3x 5 Watt 12 volt parallel
1x 1,2 Watt 12 volt in serie
 

System7

  • #2
Wat je gebouwd hebt (zonder het te weten vermoed ik :D ) is een spanningsdeler met een kleine en een grote weerstand. Over de grootste weerstand (de enkele lamp) staat de grootste spanning en over de laagste (de drie parallel geschakelde lampen) de kleinste spanning. Vandaar dat de enkele lamp het felste brandt. En kennelijk is de resterende spanning voor de drie parallel geschakelde lampjes niet eens genoeg om (zichtbaar) te branden. Als je een voltmeter hebt (of kunt lenen) kun je eens kijken welke spanningen er op de lampjes staan, dan zie je 't snel genoeg.

Als je dit zo wilt aansluiten moet je 4 gelijke typen (wattages) lampen nemen en per 2 stuks in serie met elkaar. Met je huidige schakeling zou je misschien ook nog wat kunnen knoeien door het enkele lampje in de parallelschakeling op te nemen en één van die lampjes juist in serie te zetten, maar het blijft knoeien.

Hint: 12 volt trafo's voor buitenverlichting zijn niet zo duur :wink:
 

Remsey

  • #3
Haha ja ik koop wel een 12 volts trafo maar dacht ach ik heb deze nog liggen. het klinkt allemaal heel logisch maar zonder je uitleg was ik er niet achter gekomen..
Thanks!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu