Vraag buitenverlichting doorverbinden stopcontact

Blastaway

  • #1
Beste mensen,

Ik schaam me een beetje dat ik jullie dit moet vragen, maar ben een beetje onzeker van mijn zaak en wil voor ik begin even zekerheid wat de beste oplossing is.

Ik heb een bestaand dubbel stopcontact op de muur en wil vanaf dat punt een kabel trekken onder mijn terras door (ligt reeds een buis) om er verlichting aan te sluiten op de terrasomheining.

Mijn vraag is eigenlijk of ik een lichtschakelaar vanaf de stekkerdoos gewoon kan doorverbinden met een stuk electrokabel vanaf de binnenkant van de stekkerdoos en daarna onder het terras door naar de lamp die aan en uit moet gaan? Of moet hier een verdeeldoos tussen met lasdoppen?

Hier onder enkele foto's van de situatie.


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt doorlussen vanuit de contactdoos, mits je een dubbelpolige schakelaar gebruikt die een klem heeft om de twee aardedraden met elkaar te verbinden.

Het ziet misschien netter uit, als je op de plaats van de huidige contactdoos een verdeeldoos zet en vandaar aftakt naar de schakelaar de contactdoos en de kabel naar de lamp. Anders moet je namelijk een kabel omhoog leggen naar de schakelaar en weer omlaag naar de buis, wat ik persoonlijk erg lelijk zou vinden.

Moet je, nadat je door de buis heen bent, nog verder door de grond? Grondkabel kun je moeilijk direct op een schakelaar aansluiten. In dat geval zou ik sowieso voor de oplossing met de verdeeldoos gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu