Voorzetwand met PIR platen en elektrische installatie

FYW

  • #1
Wij zijn met een grondige verbouwing bezig van een modernere versie van de vroegere keuterboerderij. Dit boerderijtje is voorzien van een spouw van ongeveer 30 a 40mm. Uit een spouwonderzoek blijkt dat isoleren niet mogelijk is in verband met spouwvervuiling.

Om de woning toch op de toekomstbestendige isolatiewaarden te krijgen, maken wij voorzetwanden van 80mm pir platen met alluminium. Waarom PIR? Hogere isolatiewaarden bij dezelfde afmeting aan steen/glaswol en het fungeert direct als dampscherm.

Hebben jullie ideeën bij een constructie(voorkeur hout) waarin we deze platen kunnen verwerken en dat we er ook nog de elektrische installatie in kwijt kunnen?

Onze opties:

1. Regelwerk op de binnenmuur plaatsen(met dpc folie), pir-platen tegen dit regelwerk schroeven met drukplaatjes en hier weer tegen aan een regelwerk voor de osb en het gipsplaten. Zodoende ontstaat er ruimte voor het leidingwerk.

2. Standaard hsb voorzetwand maken van 89mm sls hout, op de betonnenvloer en plafond vastzetten met een afstand van 20mm van het binnenspouwblad. Hier tussen de platen plaatsen en dan osb icm gipsplaten plaatsen. Zodoende ontstaat ook daar ruimte voor het leidingwerk.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Ik zou voor optie 1 gaan. Optimale isolatie en werkt gemakkelijker. Nadeel is wel iets meer ruimteverlies. Optie 2 om pir platen tussen een regelwerk te plaatsen is minder efficient. Ten eerste qua isolatie. Ten tweede is dit tijdrovend alles precies op maat snijden evt naden dicht zetten met pur/drogen/afsnijden. En je zit nog met meer snijafval.
 

FYW

  • #3
Wij neigen ook naar optie 1 gezien de voorwaarden die jezelf al opsomt. Gezien ik het tweede regelwerk maximaal 16mm will hebben ivm met de leidingen, vraag ik me alleen af met welke lijm/kit/pur we de inbouwdozen kunnen verlijmen in de PIR. Of zou je beter hollewanddozen kunnen gebruiken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een heel goede oplossing is eerst een volledige isolatielaag tegen de muur aan lijmen (met dampscherm) en daarvoor een (dunne) voorzetwand maken voor alle installatie. Dan heb je geen last van de installatie die door het dampscherm gaat. De extra voorzetwand kan je ook voorzien van isolatie. Glas- of steenwol bv.

Bedenk ook wat je doet met de kozijnen. Optimaliter zitten die ter plaatse van de isolatie. Anders krijg je koudebruggen met condensatieproblemen. Hetzelfde voor houten balklagen die nu in het metselwerk liggen. Daar moet je ook iets voor verzinnen dat die koppen niet gaan rotten. Oftewel: maak een totaalplan.
 

FYW

  • #5
Dat is ook een goede en scheelt mij een regelwerk. Plus ik kan goedkoper isoleren met dezelfde waarden. De kozijnen zijn in het buitenspouwblad geplaatst. Volgens mij heb ik daar geen last van condens dan toch? De spouw is geventileerd.

De balklaag in het metselwerk moet nog iets voor bedacht worden. Deze zitten namelijk zowel in binnenblad als het buitenblad(zichtbaar) en zitten daar met ankers aan vast.

Is naar binnen brengen de balken de beste optie? Er wordt namelijk een betonnen vloer gestort van 15 cm met 8mm wapening. Daar kan een dragende binnenmuur op. Uiteraard maakt die geen contact met de muur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als de kozijnen in het buitenspouwblad zitten is er juist een grote kans op condensatie. De dagkanten moeten dan ook (zo goed mogelijk) geisoleerd gaan worden. Maar misschien is dit meteen het moment om de kozijnen ook te vervangen. Er zal vast geen goed glas in zitten.

Als je een nieuw dragend binnenspouwblad gaat maken, moet je een constructeur inschakelen. Dan wordt het ook vergunningplichtig. Voor de balkkoppen is het wel de beste optie.

De ventilatie en de rest van de installatie ook al uitgedacht? :wink:
 

FYW

  • #7
Bedankt voor je input IJkenhout! We hebben contact met een bouwkundig adviseur die ons bijstaat. Daarnaast ben ik altijd benieuwd naar andere inzichten, vandaar dat ik het hier ook post.

De installatie wordt uitgedacht door een externe met kennis van zaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu