PIR voorzetwand met radiator

chrisklus22

  • #1
Beste klussers,

Ik ben een woning uit 1882 aan het renoveren en wil de buitenmuren isoleren met voorzetwanden van PIR platen. De woning is vrij klein, vandaar de keuze voor een compacte plaat met hoge isolatiewaarde. Mijn oog is gevallen op PIR-gipsplaat, een hardschuim plaat waar een dampscherm en een gipsplaat tegenaan zit. We willen een minimale Rd waarde van 3,5.

Nu komen er op verschillende plekken in het huis ook radiatoren tegen deze voorzetwanden aan en ik vraag me af hoe ik deze stevig kan monteren op een vrij dikke voorzetwand. Deze is namelijk: 20 mm ventilatielat + 90 mm PIR-plaat + 12,5 mm gipsplaat = 122,5 mm. Het lijkt me niet stevig om dit met lange schroeven -door alle lagen heen- in de stenen muur te bevestigen. De radiatoren zijn vrij fors (bijv. 260 cm breed x 50 cm hoog en 140 breed x 40 cm hoog)

Ik heb ook overwogen om PIR plaat te nemen waarbij geen gipsplaat direct op het PIR is bevestigd, en dan OSB te plaatsen tussen het PIR en de gipsplaat. Dit is echter een stuk bewerkelijker en duurder (het gaat om 5 wanden en de prijs van OSB is echt door het dak gegaan). Een andere optie is misschien een metalstud wand, maar dan wil ik deze liever opvullen met PIR dan met glaswol en die materialen sluiten minder goed op elkaar aan dan alles van PIR.

Kan iemand mij advies geven?

Dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Radiator op vloerconsoles plaatsen mogelijk?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
stokeind m8 met een koppelmoer en losse draadstang om te verlengen, deze met een plug 10 in de muur boren.
op deze manier al vaker zo gedaan, wel zorgen dat de ventilatie latten achter of dicht bij de steunen zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu