Voorzetplaat direct op raam of met tussenruimte?

Paul020

  • #1
Hi klussers!

Ik begin even met de vraag, daarna een toelichting.

Ik wil een ruit van ongeveer 2 meter bij 80 cm aan de buitenzijde een mdf-plaat (of iets van die strekking) afdekken. Ja, hij wordt dan netjes geschilderd en afgewerkt voor buitengebruik.

Nu is mijn vraag: A of B?
A. Plaats de plaat zo strak mogelijk tegen de ruit/op de ruit. Met tussenruimte krijg je isolatie en dus temperatuurverschil met de binnenzijde en buitenzijde van de ruit
B. Laat wat ruimte tussen de plaat en de ruit, zodat er luchtcirculatie ontstaat en zo min mogelijk temperatuurverschil

De achtergrond:
Deze ruit zit in mijn dakhuis (toegang tot dakterras) en is helaas (hoogstwaarschijnlijk door temperatuurverschil) gebarsten. Het is dubbelglas en de BINNENSTE ruit heeft de barsten, aan de buitenzijde is er dus niets aan de hand. Nu kan ik een glaszetter bellen, maar met corona en ZZP-schap heb ik niet zo veel geld over. Daarnaast heb ik dus al jaren de BINNENZIJDE van de ruit afgeplakt, omdat direct achter deze ruit de ketel hangt en die wil ik niet in de volle zon. De ruit is namelijk op het zuidoosten, dus van de ochtend tot ongeveer 3 uur zon. Kortom: ik gebruik de ruit niet om doorheen te kijken, dus waarom zou ik er dan nieuw glas in laten zetten? Het afgeplakte stuk was de afgelopen week 'afgezakt' wat waarschijnlijk het temperatuurverschil en de barst heeft veroorzaakt.

Een plaat aan de buitenzijde is dus in eerste instantie een snelle en tijdelijke oplossing, wellicht laat ik de ruit ooit vervangen, maar als dit bevalt laat ik het zitten.

Wie kan me advies geven?
Alvast bedankt en groeten!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ik me afvraag, je idee is, die plaat direct tegen het glas. Glas zit meestal in een kozijn en dan kom je automatisch op 1 a 2 cm van het glas. Zoek je een idee om die plaat direct op het glas te maken?
Wat ruimte laten, dat krijg je automatisch als je die plaat op het kozijn aanbrengt maar moet er hier verzonnen worden zodat er luchtcirculatie mogelijk is.
Zou een foto kunnen helpen wat je zou willen.
 
  • Like
Waarderingen: Paul020

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Kies een plaatmateriaal wat vochtbestendig is. MDF is dat niet.

En voor de rest van je kozijn is het beter om de plaat ventilerend aan te brengen. Dus met kleine openingen boven en onder.
 
  • Like
Waarderingen: Paul020

Paul020

  • #4
Dankjewel voor jullie reacties! Inderdaad moet het een vochtbestendige plaat zijn voor buiten. Volgens mij hoor ik bij beide B: hou er wat lucht tussen. Dan wordt dat 'm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu