Voortzetting topic over toiletafvoer

LodewijkNapoleon

 • #1
Beste klussers/professionals,

Afgelopen zomer heb ik dit topic geopend om wat te sparren over mijn riolering.

De belangrijkste punten uit het topic:
- hemelwater wordt niet gescheiden afgevoerd. De regenpijp loopt dus ook binnenshuis de grond in en sluit aan op de hoofdriolering.
- huis is gebouwd in jaren '60. Vermoeden was dat er gresbuis zou liggen, maar dat lijkt niet zo te zijn (zie foto's onderaan).
- regenpijp is 80mm in diameter en loopt door een sifin alvorens op de hoofdleiding aan te sluiten.
- toilet dient op deze 'regenpijp' aangesloten te worden, zowel één op de 1e verdieping als op termijn de 2e verdieping.

Nu ben ik afgelopen week in de weer gegaan om in de achtertuin de riolering op te graven. Vanmorgen heb ik binnen een stuk fundering opgebroken om de regenpijp te volgen. Daarbij ben ik tot de volgende constatering gekomen:
- regenpijp van 80mm loopt onder de fundering af naar de achtertuin. Daar sluit het aan op een soort betonnen (gresbuis?) doorsteekpunt.
- vanaf dit doorsteekpunt komt ook één terras-goot binnen
- vanaf dit doorsteekpunt vertrekt er ook weer 80mm PVC 90⁰ van het huis af, maakt daar een U bocht terug richting het huis, en loopt onder de regenpijp door naar voor.

Zoals in de gelinkte topic al besproken, mijn buurman (die in een gelijk huis al 40 jaar woont) beweert zijn hele gresbuizen hoofd-riolering te hebben vervangen. Het lijkt mij dus sterk dat deze PVC-leiding origineel is. Op de foto zijn ook verschillende soorten PVC op elkaar aangesloten, en zit er ook nog een stuk betonnen riolering tussen.

Mijn idee is om iemand langs te laten komen die met een camera de riolering kan inspecteren. In het afgelopen najaar heb ik een verstopping in mijn regenpijp gehad en hebben ze de boel na het doorspuiten ook een keer doorgekeken. Daar kwam al een conclusie uit dat er een boomwortel mijn riolering ingegroeid is, maar ze kregen de camera niet door het sifon geleid.

Bij het opgraven heb ik al gemerkt dat er een heel wortel-netwerk door de grond loopt daar, vermoedelijk van de boom die daar op 30cm van de riolering af geplant was (je verzint het niet ..). Ik wil dus sowieso weten wáár die wortels binnen komen en wat ik moet vervangen. Nu het open ligt kan ik dat namelijk niet zo 123 vaststellen.

Hopelijk kan ik hier nog wat advies inwinnen over hoe ik het best te werk kan gaan. Op dit moment zie ik het behoorlijk somber in, want als mijn hoofdleiding niet geschikt is om een toilet op aan te sluiten, ben ik per definitie overgeleverd aan een broyeur.

Alvast bedankt voor jullie tijd.

IMG-20210320-WA0002.jpeg

Het buitendeel. Witte deksel ligt op een doorsteekpunt, de grijze PVC-buis loopt naar terras-goot, de gresbuis naar links sluit de regenpijp op aan, de gresbuis naar rechts maakt 180⁰ bocht om onder het huis door naar voor te lopen.

IMG_20210314_131137.jpg

Buiten van wat afstand.

IMG-20210320-WA0004.jpeg


Binnen, kwartslag gedraaid tov buiten. Er lopen twee PVC buizen die elkaar kruisen, de bovenste is de regenpijp, onderste de hoofdleiding die naar voor loopt.

IMG-20210320-WA0000.jpeg

En als bonus - 1 van de boomwortels die binnen onder m'n fundering ligt. Goeie 4cm in doorsnede.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Naamloos.jpg

De kraag (buis) is van asbest.
Maar waar zit deze leiding op een gesloten komt vanuit je huis en stroom richting is zie zwarte pijl.
 

LodewijkNapoleon

 • #3
Asbest? Dan is dat wellicht de reden waarom ze dit deel intact gelaten hebben bij (eventuele) aanpassing van het systeem.
De stroomrichting is inderdaad die van de pijl. De 1 die u ingetekend heeft is waar de regenpijp aansluit, in de richting van de pijp loopt het dan na de dubbele bocht terug onder de woning door naar voor.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Ik snap eigenlijk ook niet waarom je regen pijp die van binnen naar buiten loopt en dan vervolgens op een asbestleiding zit waar een sifon in zit.
Of deze leiding bij de buren op zat en dan er een leiding naar voren is getrokken, dat vermoed ik dan eerder.
leg dat stuk eens verder bloot
1616255998593.png
 

ABCDE

 • #5
LodewijkNapoleon schreef:
- toilet dient op deze 'regenpijp' aangesloten te worden, zowel één op de 1e verdieping als op termijn de 2e verdieping.
Dat gaat dus niet he.

Gewoon inpandige standleiding voorzien.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Eerst maar eens gaan uitzoeken hoe dit loopt, en hoe is de rest van je riool in het huis?
 

LodewijkNapoleon

 • #7
@ABCDE - die regenpijp ís dus een inpandige standleiding. Ik heb een plat dak, en de regenpijp loopt volledig binnen de 4 muren van mijn huis.

@Henk253 - ik snap dus ook niet waarom mijn regenpijp zo'n bizarre omweg maakt. Ik zal zo een beter kiekje schieten om te uploaden, maar ter beeldvorming: dat stuk op de foto zijn twee rioolbuizen die van elkaar gescheiden lopen.
De bovenste is de inpandige regenpijp die verticaal naar beneden komt, 90 graden afbuigt en dan vervolgens onder de fundering door/door de fundering heen naar buiten gaat en aansluit op het 'kruispunt' buiten, waar u de rode 1 heeft ingetekend.
De onderste loopt horizontaal, ligt per toeval onder waar de regenpijp afbuigt, maar zit daar verder niet direct aangesloten. Die onderste buis sluit dus aan op de witte PVC pijp waar met grijze PVC-pijpen die U-bocht gemaakt is.

Edit - de foto:
IMG_20210320_173814.jpg


Nog een edit - ik bedacht me dat dit ook wat extra duidelijkheid geeft, omdat het op de andere foto's niet duidelijk te zien is:
IMG_20210320_174245.jpg
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Blijft vreemd beste is nu camera inspectie laten uit voeren om de traject van deze riool loopt.
Maar je hebt in huis toch ook een wc dan moet daar vandaan een standleiding gemaakt worden.
 

LodewijkNapoleon

 • #9
Ja ik wil inderdaad een inspectie laten uitvoeren. Het is duidelijk dat er al aardig mee gerommeld is, dus ik kan niet zien in hoeverre de hoofdlijn vervangen is.

Nu is het zo dat eigenlijk al mijn afvalwater aan de voorzijde van het huis middels één standpijp op de hoofdriolering aansluit. Die heeft de beluchting ook daar direct naar boven lopen. Verder heb ik dus een hoofdlijn naar achteren lopen, maar wat de staat daarvan is zal ik middels die inspectie moeten gaan zien.

Bedankt voor het meedenken in ieder geval. Als de inspectie uitgevoerd is zal ik weer een nieuw vervolgtopic starten om de mogelijkheden door te nemen. Ik heb nu wel 4 verschillende ideeën, maar dat zal af gaan hanen van de situatie.
 

ABCDE

 • #10
Heb je geen kruipruimte dan?
 

LodewijkNapoleon

 • #11
Nee, helaas. Fundering staat direct op 't zand.
 

ABCDE

 • #12
Dat de fundering direct op het zand staat wil niet zeggen dat je geen kruipruimte hebt.
 

LodewijkNapoleon

 • #13
Ah, dat was wel mijn indruk. Bedankt voor de heads-up. Neemt niet weg dat ik nog steeds geen kruipruimte heb :mrgreen:
 

LodewijkNapoleon

 • #14
Ik weet niet of het zin heeft een reactie hier te plaatsen, maar hopelijk lezen jullie nog mee;

Inspecteur is langsgeweest en de conclusie is schrikbarend. Originele gresbuis van de jaren '60 lijkt tot 2 meter achter de voordeur te zijn vervangen (de eerste ca. 6-7 meter vanaf achteren, waar de camera naar binnen is geschoven). Vervolgens mond deze wit-PVC buis van 70mm uit in een gresbuis van (vermoedelijk) 125mm. Hier hoopte het afvalwater zich duidelijk op. 1-2 meter verder is de vertakking van de standpijp tegen de voorgevel aan. Ook hier staat een laag water en waren duidelijk geklonte proppen WC-papier zichtbaar. Op 11 meter vanaf de achterdeur, ca halverwege mijn voortuin, lijkt er een segment-gresbuis te missen. Op 14 meter ging de gresbuis over in PVC, maar is de hechting niet goed en zijn duidelijk wortels en grondresten in de buis te zien. Op 16 meter is de buitenkant van de hoofdriolering te zien en zijn scheuren in de bovenkant van de PVC-buis zichtbaar. Volgens de inspecteur stroomt het vuilwater niet ín de riolering, maar tégen de riolering. Genoeg problemen dus.

Ondertussen is het me opgevallen dat de vertakking die ca. 4 meter vanaf de achterdeur zou moeten zitten op de camera-beelden niet te zien is. Mij begint daarom het donkerbruin vermoeden te bekruipen dat de 70mm PVC door de gresbuis heen geschoven is, om een eerder geconstateerd probleem te verhelpen door een vorige bewoner. Dat zou betekenen dat in de door PVC-buis geblokkeerde gresbuis nog steeds vuilwater uit de keuken stroomt.

Ik heb heel de middag verschillende aannemers/installateurs/loodgieters benadert, maar ik krijg vrijwel nergens gehoor. Bij zeker 15 kreeg ik te horen dat het te druk is/te veel werk is/niet binnen het werkpakket valt. Tot nu toe is er één partij bereid geweest zelf een inspectie uit te voeren om op basis daarvan eventueel een offerte uit te brengen - inspectie-kosten dan dus wel door mij vooraf te voldoen.

Hebben jullie nog een invalshoek waar ik nu overheen kijk? Ik was van plan dit uit te besteden omdat het een brug te ver is voor mijn doe-het-zelf mentaliteit, maar dat lijkt niet eens mogelijk omdat niemand het wil aannemen..
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Het is ook van te voren wel te zeggen dat hun niet gaan aannemen veel te link men weet niet wat men tegen kan komen.
Zoals je al zegt je hebt geen kruip ruimte dus ze kunnen ook niet nader bekijken.
Je buurman heeft ook nieuwe leidingen in zijn huis zei je, heeft hij wel een kruipruimte dan?
Als het huis verder wel geheid is zou je een luik in beton kunnen maken en zelf de grond waar je riolering loopt vrij maken, zodat leiding in zicht komt.
En dan kan je loodgieter vragen wat het kost voor onder het huis een nieuwe leiding.

Buiten kan je eventueel zelf graaf werk doen en buiten kan je ook stuk voor stuk vervangen.
 

LodewijkNapoleon

 • #16
Nee de buurman heeft aangegeven dat een jaar of 20 geleden bij hem de hele fundering opengelegd is en de oude riolering opgegraven werd. Daarna hebben ze de nieuwe riolering er terug voor in de plaats gelegd, en de boel terug dicht gegooid.

De fundering staat op zand en is ook niet geheid. Nu u het zegt bedenk ik me ook dat de aannemer die overweegt een offerte uit te brengen aangaf wellicht niet eens de riolering over de hele lengte op te mogen graven, juist omdat de fundering dus op het zand staat.

Maar als ik mijn oude riolering die defect is niet mag opgraven, hoe kan ik deze dan ooit nog herstellen? Op de inspectiebeelden was namelijk ook te zien dat het wit-PVC gedeelte van de riolering, die daar dus ooit na de bouw geplaatst is, vol ligt met sediment - het afschot lijkt daar dus ook niet juist te zijn. Er is dus geen enkel deel van deze riolering wat ik wél kan laten zoals het is..
 

ABCDE

 • #17
Raketboring onder het huis door? Is het een tussenwoning? Of heb je 1 zijkant vrij? Als je alles wilt vervangen ontkom je niet aan een stuk uithakken.

Heb je bouwtekeningen van je huis?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Ja, dat is ook een idee een gestuurde boring onder je huis door en daar waar je een aan sluiting wilt hebben je een gat in de vloer maakte en daar een aansluiting maakt.
Dan kan je geheel naar achteren een riolering buis maken en daar zoals je wilt een standleiding naar 1 a 2 wc.
Gestuurd boren - YouTube
Ik denk dat dit goedkoper is dan alles onder het huis uit graven en weer storten is, je kunt er naar informeren.
 

ABCDE

 • #19
Is ook wel handig om te weten of de vloer ook op zand ligt of steunt op de fundering. Ofwel; zijn er constructieve bezwaren om de vloer te 'ondermijnen'?

Als die vloer nog uit de '60s is zou je kunnen overwegen hem in zn geheel te vervangen door iets met isolatie. Wat mij altijd bijblijft van jaren '60 huizen... hoe aardig de bewoners ook.... de vloer voelt aan als ijs.
 

LodewijkNapoleon

 • #20
Ja ik krijg nu wat tegenstrijdige berichten wat dat betreft. De één beweert niet te kunnen 'raketboren' omdat het inderdaad de fundering (die direct op 't zand ligt) zou ondermijnen, de ander beweert een kruipruimte aan te leggen rond de huidige riolering. Op die manier kunnen ze dus hij de oude voor verwijdering, en de nieuwe daarin aanleggen.

Het gaat om een tussenwoning, ik heb daar bouwtekeningen van, maar daarop heb ik al eerder naar mijn riolering gezocht en vond ik niks.

@ABCDE u zegt dan eigenlijk - laat gelijk een kruipruimte onder heel het huis aanleggen zodat het ook geïsoleerd kan worden, in plaats van alleen langs de riolering om die te vervangen? Dat zou mogelijk zijn met een fundering op 't zand?
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
18
2
29

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu