Voorstrijk

BlubbeR

  • #1
Beste klussers,
mijn nieuw gestucte muren zijn droog dus wordt het tijd om er een kleurtje op aan te gaan brengen .Bij de verfhandel de nodige matte latex gehaald die best flink aan de prijs is .Maakt niet uit , kwaliteit kost geld .Nu mijn vraag . Na eerdere slechte ervaringen met een voorstrijkmiddel ben ik nu van plan om voor te strijken met 10% met water verdunde latex.Kan ik hiervoor goedkope verf uit de bouwmarkt gebruiken of moet het met dezelfde kwaliteitsverf als waarmee uiteindelijk wordt afgewerkt ?
Als het voor het eindresultaat niet uitmaakt is de keus niet zo moeilijk :lol:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb mijn keuken niet voorgestreken met verdunde latex. Wel heb ik het verse stucwerk ingespoten met een primer (ging prima met de gifspuit voor onkruid). Dit zat in een klein kannetje en zag er uit als water. Het kleefde verschrikkelijk. Hierdoor wordt de zuigende werking van het gips opgeheven en kun je gewoon in 2 x sausen de muur netjes krijgen.
 

BlubbeR

  • #3
Ben eigenwijs geweest en toch weer met voorstrijk aan de slag gegaan. Resultaat is weer teleurstellend ,bonte vlekken .



Kijk je naar het licht toe lijken het donkere plekken , kijk je van het licht af lijken het lichtere plekken . Hierna heb ik de boel licht opgeschuurd en ben er alsnog 2 x met 10 % verdunde latex overheen gegaan ( tussendoor ook weer licht geschuurd en stof verwijderd ) Daarna nogmaals met matte latex . Lijkt wel iets minder te worden maar je blijf het zien . De latex die ik heb gebruikt is Wyzotex van Wyzonol.
Wat kan ik nu nog doen ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Banenbontheid en aanzetten kunnen verschillende oorzaken hebben:
1. Onvoldoende droge ondergrond ( niet gemeten ? )
2. Vachtroller niet goed verzadigd met muurverf
3. Voorstrijk te schraal / onregelmatig aangebracht
4. Stucwerk onvoldoende afgebonden

Een duur eindproduct heeft weinig zin als de ondergrond niet goed geprepareerd is. In uw geval moet het oppervlak weer geschuurd worden.
Daarna met een speciale primer voorstrijken. Deze moet u bij de verfhandel betrekken. Er zijn 2 nieuw ontwikkelde producten die banenbontheid en aanzetten voorkomen.
Hierna met een matte muurverf afwerken.
 

BlubbeR

  • #5
Heb niet gemeten maar ben er van overtuigd dat de muur droog was. Ik heb 6 weken gewacht en de muur was helemaal egaal wit.
Zelf denk ik dat ik de voorstrijk te onregelmatig heb opgebracht . door eerdere problemen ben ik nu juist zuinig geweest met de voorstrijk om glimplekken te voorkomen.
Bij de verfhandel waren ze niet bekend met een speciale primer en wilden me weer met een dekkende voorstrijk naar huis sturen. Kan je me ook aangeven welke primer ik nodig heb , desnoods via pb ?

Alvast bedankt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Dan denk ik dat de verfhandel je toch het goede wilde meegeven.

Deze 2 producten zijn gepigmenteerde voorstrijk middelen die onregelmatige zuiging opheffen en daarmee banenbontheid tegengaan. Na het opbrengen hiervan is er vaak maar 1 deklaag nodig om af te werken, ze zijn dus semi-dekkend.
Vanuit hier kan ik niet bij de Pb, dus stuur even een reminder naar mijn Pb.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hoe heb je de voorstrijk aangebracht? Ik heb betere ervaringen met een roller dan met een blokkwast qua eindeffect.
 

BlubbeR

  • #8
Heb het met een roller gedaan.Zoals gezegd zuinig aan gedaan om te voorkomen dat ik de glimplekken , door teveel voorstrijk , weer mat kon gaan schuren .
Maar ondertussen al meer aan het schuren geweest als toen :?
en van iedere laag verf die je op de muur kalkt wordt die er ook niet strakker van .
Gelukkig kan ik , als het niet gaat lukken , altijd nog de muur eruitslaan , het is gelukkig geen draagmuur :lol:
 

BlubbeR

  • #9
Kees , de verfhandel hier in de buurt verkoopt dat merk niet , moet het dus online gaan bestellen.
Echter ,toen ik vanmiddag een muur die ik pas 1x in de voorstrijk had gezet voor de 2de keer wilde voorstrijken viel het me op dat als je er langs kijkt, van het licht af , dezelfde witte plekken zie zitten zoals op de 2de foto boven .Dus het probleem is er al als er nog geen latex op de muur zit.
Kan dat komen door zoals je aangaf onvoldoende afgebonden stucwerk ? En zo ja , wat is daar de oplossing voor ?
 

Tiho

  • #10
En waarom strijk je twee keer voor ? Een keer is genoeg.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Onvoldoende afgebonden ondergronden geven o.a. verkrijting (witte vlekken die met de plakbandproef een poederlaag op de tape geven. )
Poederende ondergronden moeten worden vastgezet met fixeer.
De 2 producten die ik je aangaf heffen niet alleen onregematige zuiging op, maar fixeren ook.
Het zijn wel professionele producten die wel via webshops te bestellen zijn.
 

BlubbeR

  • #12
Helaas is de gepigmenteerde voorstrijk ook niet de oplossing , vlekken blijven zichtbaar.Op de muur waar alleen nog maar was voorgestreken heb ik het ook aangebracht en daar is het resultaat, na 1 laag latex , wel perfect. Het werkt dus blijkbaar niet op reeds geverfde muren .
Ondertussen is de stucadoor weer langs geweest en hij gaat de probleemmuur opnieuw doen zonder extra kosten :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Beste,

Het is juist ontwikkelt om op reeds geschilderde oppervlakken toegepast te worden. Wij hebben hier goede ervaringen mee. Mogelijk was dan toch de stuclaag niet voldoende afgebonden, maar dat is vanuit hier natuurlijk alleen speculatief.

Ik heb toch een nuttig advies: alleen visueel beoordelen van een gestucte ondergrond is wel een risico, dus ( op verschillende plaatsen) meten. Dan weet je zeker dat de stuclaag voldoende droog is.

Daarna met voorstrijk behandelen ( 1 deel voorstrijk: 4 delen water ).Zet de voorstrijk niet zodanig op dat het zo je schoenen inloopt. Rol de vachtroller enige malen over een rooster. Rol loopsporen direct weg want deze kunnen mogelijk door de afwerklaag onder bepaalde lichtval zichtbaar worden. Zet nooit 2 x voorstrijk op, dat is totaal zinloos en bovendien kan dat een vlekkerig resultaat geven.

Verdun de eerste laag tex met 10% water en zet de laatste deklaag er max 5% water verdund op. Gebruik een 25 cm ( goed verzadigde ! ) roller. Gebruik op en gladde ondergrond een kortpolige roller met zachte kern, en ( voor ruwere ondergronden zoals spack ) een langpolige roller met harde kern. Probeer altijd nat-in-nat te blijven werken.
 

BlubbeR

  • #14
Dank voor de tips kees .Kan ik de S***a wall prim als voorstrijk gebruiken en daarna de muurverf erop rollen ?
En de eerste verdunde laag kan ook met bouwmarkt kwaliteit zonder dat het van invloed is op de matheid van de toplaag ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Beste,
Deze wallprimer is speciaal om absorbtieverschillen op te heffen. Zoals jezelf hebt ondervonden zit je nu met glansbontheid juist door die zuigingsverschillen.

De producent hiervan ontwikkeld deze producten door vraag uit de markt ( wij dus ) maar vergeet natuurlijk niet dit op zijn eigen producten af te stemmen.
Goedkope muurverven vallen daar helaas niet onder, wel de door die producent geadviseerde afwerk muurverven.

Na aan brengen van de wallprimer is een laag goedkope muurverf ook niet nodig: 1 laag geadviseerde muurverf is voldoende. Belangrijk is wel de verwerkingsvoorschriften precies toe te passen, bijvoorbeeld door de wallprimer, die semi-dekkend is, niet dekkend aan te brengen. Die kan dan gaan craqueleren.
 

BlubbeR

  • #16
Duidelijk , op 1 ding na . Hoe kan je een semidekkende primer dekkend aanbrengen ?
 

BlubbeR

  • #17
Foutje , het is niet dekkend aanbrengen , dat kan ik wel .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu