Dekkende voorstrijk - strepen na aanbrengen 'normaal'?

basho

  • #1
Goedenavond allen,

16 mei hebben we onze sleutel gekregen van de nieuwe woning. Tot onze vervelende conclusie kwamen we er achter dat bijna alle muren incl. plafonds nog nooit gesaust waren. En, om te voorkomen dat de verf regelrecht de muur in trekt hebben we voorstrijk gekocht. Dekkende voorstrijk, nl. Feidal Tapetengrund. Werd zeer aanbevolen door professionele schilders in de kenniskring.

Nu rollen wij de voorstrijk in onverdund op een spachtelputz plafond. Zeer grof en hard nog. We gebruiken een goeie Anza microvezel roller (de groene, onder de kenners). Het is enorm lastig om te zien of je de voorstrijk 'voldoende' aanbrengt. Het heeft namelijk de textuur van verf.

Het probleem; het viel ons op dat we ook wat strepen zagen een uur na het aanbrengen. Nu moet deze voorstrijk 12h (!!!) drogen i.p.v. de sneldrogers van vb. Gamma. Maar wat is hierin gebruikelijk? Onze voorstrijk is dus geen dunne, waterachtige textuur maar gewoon een toch aardig volle latex. We verven over met Sikkens alphacryl pure mat sf maar die verf is ons te duur om niet mooi aan te brengen ;-)

Ik zal woensdagmiddag eens kijken hoe het eruit ziet en wat foto's posten.

Hoor graag! :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Tapetengrund, de naam zegt u misschien niets, maar gebruikt u als u gaat behangen/wandbekleding gaan aanbrengen.
Een gewone dekkende of transparante voorstrijk over spack is voldoende.
Overigens heb ik kortgeleden uitgelegd dat spack de meest kritische ondergrond is om egaal af te werken.
Het product dat u daarvoor gaat gebruiken is prima, maar ik zou er toch nog een drogingsvertrager aan toevoegen.
 

basho

  • #3
@Kees de schilder de verfwinkel raadde mij deze aan. Hij vertelde dat het inderdaad een voorstrijk voor vb. behang en wandbekleding is maar dat deze zich ook uitstekend leent om voor te strijken voor de verf. Zodoende hebben wij deze aangeschaft. Maar, ik ben het met je eens; de naam doet wel anders aan.

Het spack is nog nooit geschilderd, behalve nu gedeeltelijk voorgestreken met de Tapentengrund (sommige muren voor de helft toen we merkten dat het wel enorm streepte). Wat is nu handig om te doen? Is het nu slim om transparante voorstrijk te kopen (vb. van Alabastine, goeie ervaringen op de site van Gamma) en dit aan te brengen met een goeie Anza-vachtroller? Of wordt dat nu toch lastiger door de eerdere dekkende voorstrijk?

(ik las ook wat over voorstrijk aanbrengen met een drukspuit, maar ik weet niet hoe safe je daarmee speelt waardoor het mogelijk gaat lekken o.i.d.

Hopelijk kan je ons uit de brand Tapentengrund helpen :)
 
Laatst bewerkt:

basho

  • #4
(Het ala oranje merk was meer even als voorbeeld voor het type voorstrijk dus geen productadvies o.i.d.). Ging me er meer om of die soorten voorstrijk volstaan.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Daar zijn ze voor ontwikkeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu