Per ongeluk voorstrijk met korrel aangebracht

LerendKlussertje

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met een gipsplaten wand en plafond met AK platen en fix en finish in de naden. Ik wil de boel strak afwerken zonder te stucen, maar ik heb per ongeluk een witte voorstrijk met kwarts korrel erin gebruikt. Stom, ik weet t. Ik kwam er pas na een tijdje achter dus ik heb t maar afgemaakt zo. Nu twijfel ik of t wel zo wel laten, en wat ik eventueel kan doen om het weg te krijgen. Ik zie 2 opties: 1) eroverheen lakken en hopen dat de structuur minder wordt, en 2) schuren tot het strak is en daarna lakken.

Heeft iemand hier ervaring mee of tips? Is dit goed weg te schuren?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een gipsplaten plafond lakken?
 

LerendKlussertje

  • #3
Sorry, ik heb de terminologie niet helemaal juist waarschijnlijk. Lakken is alleen op hout? Ik bedoel gewoon muurverf/latex.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dan bent u het sauzen. Wegschuren kan. Gebruik hiervoor een schuurplankje en wikkel het schuurpapier p180 eromheen. Wees wel voorzichtig want de papieren toplaag van gipsplaat is snel beschadigd. Dus regelmatig met uw vingers - ons meest gevoelige tastorgaan- voelen of de korrel eraf is. Als u de naden van de AK platen alleen met f&f hebt gedaan zonder gaasband vrees ik dat er krimp scheurtjes op de naden gaan ontstaan. Niet schuren geeft het risico van banenbontheid (vegen en onregelmatige laagdikte) in het sauswerk omdat de korrel in de voorstrijk niet evenredig over het oppervlak is verdeelt.
 
  • Like
Waarderingen: LerendKlussertje

LerendKlussertje

  • #5
Dankje Kees, ik heb alles geschuurd en het ziet er weer goed/acceptabel uit. Het ergste ging er vrij makkelijk af, maar helemaal strak krijgen is monnikenwerk. Het zat er vrij stevig op, daardoor ook geen beschadigingen aan de kartonlaag van de gipsplaat. De voegen en alle hoeken inderdaad met papieren voegband gedaan. Morgen sauzen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Eerst even voorstrijken met transparant voorstrijk door het schuurwerk zijn er plekken met onregelmatige zuiging ontstaan. Na 6 uur kunt u sauzen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu