Muur deels voorstrijk, deel niet

joeyfresno

 • #1
Dag allen,
Na lange tijd lekker meegelezen te hebben bij deze dan toch een keer een vraagje. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar wat te doen.

De kamer die ik wil gaan sauzen met latex zijn gipsplaten met de naden netjes afgewerkt. Het idee was om de latex met 10% te verdunnen met voorstrijk, en dan een tweede laag op volle dikte. Maar omdat we nog niet wisten welke kleur we wilden heb ik wat proefjpotjes gehaald.

Omdat dit kleine potjes waren dacht ik slim te zijn en even stuk van de muur in de voorstrijk te zetten, zodat we met 1 laag al de kleur goed zouden zien. De proefjes heb ik nog niet gedaan, maar die vloeibare voorstrijkrommel heeft voor wat druipers gezorgd (waarvan ik uit andere topics begrijp dat je die tot in de lengte van jaren zult zien). Ook vraag ik me af of op dat blok op de muur wat in de voorstrijk staat de latex heel anders zal gaan reageren dan waar er geen voorstrijk zit..

Wat denken jullie?

Ik zou het niet erg vinden om 2 a 3 lagen latex aan te brengen als dat het probleem zou oplossen.

Dank!
Joey
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #2
Je kunt de behandelde plekken toch weer glad schuren en dan de hele muur van voorstrijk voorzien? dan heb je 1 en dezelfde onderlaag.
 

joeyfresno

 • #3
Hmm maar de voorstrijk is inmiddels wel in het papier van de gipsplaten getrokken. Ik had al even gekeken met een schuurpapiertje, maar de voorstrijk krijg je niet meer weg.

Het is ook niet zozeer dat het niet vlak is hoor, de druppels zijn zeg maar van het 'blok' naar beneden gedropen, maar er is geen hoogteverschil te voelen ofzo.

Ik was meer bang voor ongelijke zuiging, al heb je dat misschien sowieso al tussen gipsplaat en de uniflot in de naden?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #4
Die voorstrijk hoeft er ook niet af, alleen alles glad schuren, je hebt het zelf over druipers, die moeten eraf. Ik zou verder op zeker gaan, en de hele muur in de voorstrijk zetten, das 10 minuten werk, maar wellicht dat een schilder hier er anders over denkt.
 

joeyfresno

 • #5
Ok misschien heb ik druipers dan verkeerd begrepen/gebruikt. Het zijn wel druppels die naar beneden gedropen zijn, maar heeft geen verdikking achtergelaten ofzo.

Ik zat ook al te denken om de hele muur dan in de voorstrijk te zetten ja, maar dan moet ik wel oppassen dat ik het blok wat nu al in de voorstrijk staat niet een 2e keer raak, dan zit je weer met hele andere problemen toch?

Argh, ik had gewoon die proefstukjes direct op moeten zetten en dan 2 of 3 lagen. Werk sowieso niet graag met voorstrijk...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #6
Dat valt wel mee. Het blok wat u hebt gedaan doet u natuurlijk geen 2e keer. Belangrijk bij voorstrijken is dat druipers direct worden weggestreken en dan wel met een blokwitter waarmee trouwens veel beter voorgestreken kan worden dan met een vachtroller. De laatste zijn meestal te verzadigd waardoor druipers eerder ontstaan dan met een blokwitter die uit te drukken is op een verfrooster. Van verdikking is hier geen sprake maar vaak zie je bij lichte afwerking de lopers door de muurverf heen.
 

joeyfresno

 • #7
Dank voor de hulp!

Ik vraag mij wel af of ik mijzelf ondertussen verder in de problemen heb gebracht.. :?

Met het schuurpapiertje ben ik langs de druipers gegaan (die dus amper verdikt waren, maar misschien wel een fractie van een mm), en omdat ik zo lekker bezig was heb ik ook het hele blok meegenomen, met de korrel 120.

In eerste instantie content, want ook (het beetje) glans ging eraf. Maar nu lees ik her en der op het forum dat dit juist weer voor bonte verkleuring kan zorgen, en de rest van de muur in de voorstrijk gaat dan alsnog weer anders zijn dan het blok..

Misschien gewoon goede latex eroverheen en kijken waar het schip strandt?... Ik heb het plus merk van H....ach. Las ik wel goede verhalen over qua dekking, dus misschien valt het allemaal mee..
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #8
Schuren verandert de structuur van een ondergrond. Of dat van zichtbare invloed is na 2 lagen latex kan vanaf hier niet bepaald worden, dus idd valt het misschien allemaal wel mee.
 

Tiho

 • #9
Waarschijnlijk is het meegevallen na 2 x schilderen.
 

joeyfresno

 • #10
Van de proefstukjes heb ik er 1 een beetje half over het blok met voorstrijk en half over een onbehandeld stuk gedaan, en voor zover ik kan zien dekt de latex (met 1 redelijk dik opgezette laag) het alsnog mooi zonder kleurverschil te zien.

Morgen de hele muren doen, dan zal ik het laten weten!
 

joeyfresno

 • #11
Inmiddels is de klus (deels) geklaard, en zitten er 2 lagen latex op, waarvan de eerste laag verdund was met ongeveer 10% voorstrijk.

Eerst het goede nieuws: gelukkig is het 'blok' dat ik had voorgestreken niet anders uit de verf gekomen dan waar ik niet had voorgestreken. Dat is wel een pak van mijn hart :) De druipers echter zijn nog wel zichtbaar. Gelukkig is dit wel alleen met de bouwlamp, of specifiek strijklicht van buiten.

De kleur waren we helaas niet echt tevreden over, en is een stuk witter uitgepakt dan we dachten. Ik ga er nu dus nog een laag van een iets donkerdere (zand/beige) kleur overheen doen, wie weet dat dat nog iets helpt, al is het is echt goed zichtbaar hoe op de druipers de latex niet/nauwelijks pakt, en er dus inmiddels een soort 'gootje' is.

Ook zijn de dichtgesmeerde banen tussen de gipsplaten met de bouwlamp nog een klein beetje zichtbaar. Mijn voorzichtige conclusie is dat de manier van 10% verdunnen als eerste laag misschien goed werkt op stucwerk, maar dat bij gipsplaten en dichtgesmeerde naden het misschien beter werkt om de hele muur eerst voor te strijken. De verschillende zuigkracht maakt de manier van 10% voorstrijk door de eerste laag latex misschien minder geschikt.

Dank voor het meedenken tot nu toe!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu