Voordeur renoveren

Henkies

  • #1
Ik wil graag een oude voordeur gaan opknappen om deze als vervanger voor mijn (nog oudere) voordeur te gaan gebruiken. Het betreft een merbau deur met 3 panelen en een ruit. Hierover heb ik een paar vragen:

1) De ruit wil ik gaan vervangen door dubbel glas. De sponning voor de ruit is 22.2 en zit aan de binnenkant. Als ik 22mm HR++ glas (5 + 13 + 4) combineer met opdeklatten met een sponning van 7 mm dan houdt ik 7.2 mm over voor 2x glasband (2x4mm of 4+3 mm). Is dit correct?

2) Als het goed is moet er enige vorm van ventilatie in de sponning gemaakt worden. Kan dit door ventilatiesleuven in de opdeklat te maken of moet de ventilatie naar de buitenzijde? Ik las over het boren van een schuin gat vanuit de sponning naar buiten. Is dit dé methode of zijn er nog andere opties?

3) Als ik dubbelglas ga plaatsen dan zijn de houten panelen de volgende 'zwakke schakel'. De panelen zelf zijn 27mm dik, en het dunste deel van het afgeschuinde deel is 8mm.

4) Deze deur heeft meer scharnieren nodig dan mijn oude deur. Als ik het zo zie dan worden bij het afhangen normaliter de scharnieren eerst gemonteerd in het kozijn en daarna afgetekend op de deur. Gezien de scharniergaten in de deur nu al op zijn plek zitten, zou het nu andersom moeten zijn. Is dat goed te doen voor degene die straks de deur moet gaan afhangen (moet nog gezocht worden), of kan ik beter bij het opknappen de scharniergaten opvullen zodat hij ze volledig opnieuw maakt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is je vraag bij punt 3?

Houten panelen van 8 mm zijn niet echt inbraakwerend, ook al zijn ze in het midden dikker. Het geeft daarnaast ook geen stevigheid aan de deur. Minimale dikte voor een buitendeur is toch al snel 40 mm.

Mijn advies: begin er in het geheel niet eens aan en koop een fatsoenlijke buitendeur die voldoende inbraakwerend is.
 

Henkies

  • #3
Mijn vraag bij punt 3 was eigenlijk hoe dat zich qua isolatie verhoudt tot enkel glas en dubbel glas. Ik vermoed ergens in het midden...

Qua veiligheid moet ik zeggen dat ik daar m.b.t. de panelen überhaupt niet aan getwijfeld had. Een volledig nieuwe deur die ook een driepuntsluiting heeft ligt op dit moment eigenlijk ook niet binnen budget.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op Marktplaats staan genoeg goed bruikbare (na een schilderbeurt) hardhouten buitendeuren voor een nette prijs. Deze zijn bijvoorbeeld door een verbouwing overbodig geworden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Bij gebouwensloperijen is er meer dan voldoende keus, hier in de buurt zit er eentje die voor zo'n 40 euro vraagt, daar kun je zelf niet voor klussen.
 

Henkies

  • #6
Ik houd marktplaats al een tijd in de gaten, maar een passende deur (88x211.5) mét driepuntssluiting is tot op heden zeer schaars gebleken. Laat staan eentje met dubbel glas. Ook de handelaar hier in de buurt heeft nauwelijks deuren met dps en zeker niet voor zo'n prijs.

Vandaar dat ik dus met deze deur aan de slag wilde aangezien die al aan 2 van de 3 belangrijkste eisen voldoet en naast een nieuw ruitje ook enkel een verfbeurt nodig heeft (reeds begonnen met afkrabben dus vandaar dat ie er gehavend uit lijkt te zien).

Desondanks sta ik natuurlijk altijd open (al dan niet via PM) voor een adresje waar ik voor een betaalbaar bedrag een geschikte deur kan vinden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Een deur uitzoeken zonder driepuntssluiting en deze er zelf infrezen. Zo moeilijk is dat niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Google maar eens op gebruikte bouwmaterialen. En dan de meerpuntssluiting er zelf in (laten) maken. Ik was voor een A-merk set (meerpuntssluiting + cilinder + beslag + sluitkommen en allemaal SKG ***) ongeveer € 200 kwijt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Er lijkt me niets mis met deze deur hoor, raam lijkt zo te zien zo rond de 15 cm breed dus daar stapt ook niet zomaar iemand doorheen.

Dat het hout op de smalle vlakken 8mm is is voor de inbraakwerendheid geen probleem een ruit (ook dubbel) is altijd zwakker.

Vaak zijn dit wat oudere deuren van een veel betere kwaliteit hout gemaakt dan wat je vandaag de dag ziet.
Vaak als je je optilt voel je het verschil direct, een nieuwe is dan veel lichter dan een oudere.

Wel goed kijken of de verbindingen nog stevig zijn, ik zie nl. krimpscheurtjes links en rechts. Zit hij goed stevig in elkaar en ga je de deur toch weer schilderen dan de naden eerst met acrylkit afkitten voordat je af gaat schilderen zodat krimpnaadjes veel minder snel zichtbaar worden.
3 punt sluiting is inderdaad wel zelf in te frezen en heeft naast de inbraakwerendheid tevens als grote voordeel dat de deur minder snel krom zal trekken.

Wat betreft de scharnieren eerst kijken of de deur past, moet deze kleiner gemaakt worden dan aan de kant van de scharnieren wat afschaven zodat je zelf kunt kiezen waar de scharnieren moeten komen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het kwaliteitsverschil tussen een oude en een nieuwe deur heb je zelf in de hand. Een goed gelijmde ruit in een deur of kozijn krijg je er niet zo maar uit hoor.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Een stoeptegel of klinker doet wonderen hoor :wink:
Bij het hout krijg je een deuk bij glas ligt hij binnen.

Alleen als je gelamineerd glas neemt met inbraakwerende folie er tussen zal de ruit alleen breken maar blijven de scherven wel zitten. Bij gewoon glas en isolatieglas is hout vrijwel altijd sterker.
 

Henkies

  • #12
Voor de volledigheid: deze deur is dus reeds voorzien van een driepuntssluiting en daardoor neig ik er naar om met deze deur verder te gaan. Immers een andere deur + losse driepumtssluitkng + laten infrezen zijn allemaal extra kosten waar ik niet op zit te wachten. Het inbraakrisico op de panelen acht ik eigenlijk niet groter dan het inslaan van een keukenraampje.

Gerrit, je hebt gelijk dat er op sommige verbindingen een heel klein kiertje is ontstaan. De deur lijkt echter wel volledig stevig in elkaar te zitten. Verder is het inderdaad een van het type "nauwelijks te tillen"

Ik blijf zitten met de vragen uit de startlijst; is er iemand die daar wat zinnigs over kan zeggen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Dan zou ik deze deur gebruiken als hij er verder goed uitziet.
Dat iemand door de houten panelen komt is vele malen kleiner dan het inslaan van een keuken raampje, enige wat zou kunnen tellen is de isolatiewaarde.
Ben je handig dan zou je de panelen aan de binnenkant af kunnen frezen en voorzien van isolatie of een dikkere laag hout zonder dat dit zichtbaar hoeft te zijn.

Ik heb de tussendeur tussen de oude voorkamer en de gang ook zelf aangepast.
Het probleem was dat we overal in huis dit soort deuren hebben.


De tussendeur moest dicht worden maar toch ook passen bij de rest.
Dus deze deur gekocht.


En aan de gang zijde de verdikking geheel van het deurpaneel weg gefreesd.
Daarna bronskleurige spiegels op maat laten snijden, zelf glaslatten gemaakt die exact hetzelfde zijn als wat in de andere deuren zit.
En daarmee de deur zo gemaakt.


Het was even wat werk maar door er wat energie in te steken kun je het wel maken zoals je zelf wilt.

Hoeft de deur niet smaller gemaakt te worden dan de scharnierpunten op de deur gebruiken en die in het kozijn aanpassen.
Moet de deur toch smaller worden dan dit aan de scharnierzijde weg schaven.
Iemand die een deur af kan hangen zou beide manieren moeten kennen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu